Sportfogadás

Egy nagy bukta, amiből tanulni lehet

A szezon elején arra fogadtunk, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata megvédi címét az OTP Bank Ligában. Tippünk jóval a bajnokság vége előtt elúszott, de vajon tényleg rossz döntést hoztunk egy évvel ezelőtt?

2016 július 21-én, nem sokkal a Ferencváros váratlan BL-búcsúja után publikáltuk cikkünket, amelyben a zöld-fehérek bajnoki címére tettünk meg egy fogadást. A magyar bukmékerek által akkor 1.60-as szorzót kaptunk Thomas Dollék címvédésére, amire összesen 100 000 jó magyar forintot pakoltunk fel a papír alapú szelvényen. A Fradi végül nem hogy nem védte meg bajnoki elsőségét, de még a dobogóra sem fért oda, így egyértelműen várakozáson aluli szereplésnek titulálható az idei (bajnoki) szezonja.

Egy hosszútávú fogadás esetén mindig fennáll a rizikófaktor, hiszen a hosszú időtartam alatt az események egész láncolata indíthat be változást. A Fradi bajnoki címére tett kísérletünk is pontosan ennek az ékes példája, menet közben ugyanis jó pár, előre nem kalkulálható esemény következett be.

Kezdésnek vessünk egy pillantást arra, hogy bő egy évvel ezelőtt a Tippmixen milyen szorzókat kínáltak a bajnoki elsőségre. A táblázatból is látható, hogy pár nappal az OTP Bank Liga első fordulója előtt a Fradi kiemelkedett a többi csapat közül. A magyar bajnokság totális kiszámíthatatlanságát pedig tökéletesen példázza, hogy a Debrecen és az MTK is ott volt az élbolyban, aztán a hajdúságiak az utolsó körben harcolták ki a bennmaradást, a kék-fehérek viszont jövőre már a másodosztályban folytatják.

Melyik csapat nyeri az NB I-et?*
   
Ferencváros 1.70
Videoton 3.50
Debrecen 7.00
MTK 17.00
Újpest 20.00
Haladás 30.00
Paks 50.00
Diósgyőr 50.00
Honvéd 75.00
Vasas 150.00
Gyirmót 200.00
Mezőkövesd 250.00
*2016. július 15-ei adatok

De térjünk vissza a fogadásunkhoz és azokhoz a pontokhoz, amelyek alapján úgy véltük, megéri befektetni a Ferencváros címvédésébe.

 

  • Azt mondtuk, a korai kupabúcsú miatt a Fradinak nem kell a kettős terheléssel megküzdenie

Miután az FTC korán kiesett a BL-selejtezőben az albán Partizani Tirana ellenében, Thomas Doll együttesének csak a magyar sorozatokra kellett összpontosítania. Bár az albán ezüstérmes elleni kudarc óriási pofon volt a klub számára, nem hittük volna, hogy morálisan ilyen nagy mélységekbe taszítja a gárdát. Orosz Pál vezérigazgató az FTC gyenge szezonját azzal is magyarázta, hogy a nyári válogatott tornák (Eb, Copa América) miatt a keret nagy része kifacsartan tért vissza, emellett pedig véleménye szerint a nyári érkezők nem tudták megfelelő minőségben pótolni a távozókat. Utólag könnyű okosnak lenni és kifogásokat keresni, de véleményünk szerint az FTC ilyen szintű összeomlásának nem voltak előre látható jelei, így ebben a pontban talán nem hibáztunk. 1-0

  •  Azt mondtuk, a legjobb keret a Fradié, a Videoton viszont durvát hajrázott

Cikkünk megszületésekor a Ferencváros játékosállományának piaci értéke közel 13 millió euróra rúgott a Transfermarkt adatai szerint, amivel jócskán rávert még a legnagyobb riválisnak tartott Videotonra is. Mivel azonban az átigazolási piac még bőven nyitva volt, további erősítésekre is lehetett számolni, abban az időben olyan nevek merültek fel a népligetiekkel kapcsolatban, mint Rafael van der Vaart, Bese Barnabás, Fiola Attila, Stieber Zoltán vagy Szalai Ádám.

Nos, mint utólag kiderült, közülük senki nem lett a Fradi játékosa, viszont a Videoton nagyon beleerősített: fogadásunk megtétele után jelentették be többek között a szerb válogatott és az NB I legjobbjának választott Danko Lazovics, a bosnyák válogatott Anel Hadzic, a debreceni Varga József valamint a szintén szerb válogatott Marko Scepovics érkezését. Vagyis néhány hét alatt nagyot fordult a kocka, a Videoton - piaci alapon - erősebb keretet hozott össze a Fradinál. Itt viszont már okolhatjuk magunkat, hiszen előre tudható volt, hogy még hetekig lehet igazolni, így júliusban nem kellett volna készpénznek venni a Fradi előnyét és jobb taktikának bizonyult volna még egy kicsit kivárni. 1-1

  •  Azt mondtuk, a Videoton nemzetközi kupaszereplése a Fradi malmára hajthatja a vizet

A magyar csapatok közül a Videoton jutott a legmesszebb a nemzetközi kupákban, a piros-kékek az Európa Liga selejtezőjének harmadik körében a dán Midjtylland ellenében zúgtak ki. Augusztus 4-ét  írtunk ekkor. A Fradi az első 4 fordulóban 10 pontot gyűjtött, miközben a fehérváriak 4-et, vagyis a két legnagyobb favorit között gyorsan kialakult hat pont differencia. Ezen várakozásunk tehát bejött, sokkal többre nem is számítottunk, a Fradi tavalyi meneteléséből kiindulva ennek a fórnak komoly fegyverténynek kellett volna lennie. Végül nem lett az, de erről nem mi tehetünk. 2-1

  •  Azt mondtuk, a hazai pálya előnye sokat számíthat a Fradinak

A 2015/2016-as idényben a Fradi a Groupama Arénában szinte legyőzhetetlen volt és mivel több csapat - így például a Videoton is - albérletbe kényszerült ebben a szezonban, úgy számoltunk, hogy ez a tényező idén is döntő faktor lehet. Ehhez képest a Fradi 17 hazai meccse közül csak nyolcat (!) tudott megnyerni, a felcsúti Pancho Arénában szereplő Videoton vagy a bajnok Honvéd is nyolc pontot vert hazai környezetben a címvédőre. Hiába az impozáns stadion, az ultrák nélkül közel sem olyan félelmetes helyszín az ellenfeleknek az Üllői út, így ebben a pontban talán felülreprezentáltuk a hazai környezetet. 2-2

  • Azt mondtuk, a Fradinál nem engednek a célokból, korszakos csapatot építenek

Az elmúlt évek során az FTC minden szempontból komoly változásokon esett át. A gazdasági hátteret sikerült rendezni, sőt, a gárda költségvetése immár felveszi a verseny a régió topcsapataival. A célok ezek után egyértelműek, valamelyik nemzetközi kupában el kell érni a csoportkört, majd idővel állandósítani a nemzetközi színtéren való jelenlétet. A 2016-os bajnoki cím után joggal gondoltuk azt, hogy a Fradi felemelkedésének tendenciája folytatódhat, csakhogy a Partizan elleni pofon talán túl nagyot ütött. Ebben a szezonban kevés dolog működött a Fradinál, Thomas Doll sem tudta felrázni az öltözőt. A magyar futballban jelenlévő üzleti körök viszont úgy vélhették, hogy nem feltétlenül érdemes csak egy csapatra fókuszálni, így eshetett meg, hogy az átigazolási időszak utolsó napjaiban a Videoton olyan játékosokat csábított Fehérvárra, akiknek megszerzése és fizetése százmilliós tételben emelhette meg a csapat költségvetését. Eközben a Fradihoz nagy fogás már nem érkezett. A zöld-fehérek  bukdácsolása és a Videoton megerősödése nem feltétlen volt törvényszerű. 3-2

  • +1 - A többiekkel nem számoltunk

Egy évvel ezelőtt azt írtuk, hogy az OTP Bank Ligában nem fordul elő, ami a  Premier League-ben a Leicester esetében, vagyis hogy egy totál underdog csapat ér fel a csúcsra. A Budapest Honvéd bajnoki címe azonban ránk cáfolt, a kispesti aranyérmet talán még elvakultabb piros-fekete drukkerek sem tartották reálisnak tavaly nyáron.

Marco Rossi csapatának aranyérmére a szezon előtt 75-szörös szorzót kínáltak a fogadóirodák, amivel hátulról a negyedik helyen állt a csapat az erőrangsorban.

A Honvéd bajnoki címe a futball nagy sikere, ahogy mondani szokták, a pályán nem számítanak a milliárdok, csakis a teljesítmény, a kispestiek pedig lelkesedésükkel és akarásukkal az utóbbi évtizedek legnagyobb meglepetését okozták a magyar futballban. Erre azonban mi sem számítottunk, a jövőben jobban kell tisztelnünk a sport kiszámíthatatlanságát. 3-3

Ha egy nagy közhellyel szeretnénk zárni ezt a posztot, akkor ide írhatnánk, hogy utólag okos az ember, csakhogy a fenti pontokat végiggondolva nem feltétlenül érezzük úgy, hogy rossz döntést hoztunk volna. A veszteség nyilván fájó, de előre tekintünk és tanulni fogunk ebből a fogadásból is.

Viszont kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is.

Szerinted rosszul döntöttünk, hogy a szezon elején a Fradira fogadtunk?x;
209575