Darts

Drámai meccsen védte meg címét Van Gerwen

Őrült összecsapásokat hozott a 2017-es Premier League londoni rájátszása.

A 2015-ös kiírás döntőjének visszavágójával vette kezdetét a londoni rájátszás, azaz a világelső Michael van Gerwen és az alapszakaszt negyedik helyen záró Gary Anderson lépett a színpadra. A két legmagasabb versenyátlagot produkált az elmúlt 15 forduló alatt, így óriási adok-kapokra lehetett számítani. Nem is csalódtunk a két játékosban, már az első legekben teljes gázon pörögtek. A meccset a Repülő Skót nyitotta jobban, aki rögtön brékkel kezdett, azonban Van Gerwent sem kellett félteni, sorozatban három megnyert partival válaszolt. A kilencedik felvonásig kellett várni az első 100 feletti kiszállóra, ezt a holland hozta, méghozzá 112-ről, amit Anderson egy 160-nal kontrázott meg, így 5-5-tel mehetettek szünetre.  

A szusszanót követően 7-7-ig nagy magabiztossággal hozták a kezdésüket, majd először Van Gerwennél rezgett a léc - Gary egy bullal brékelhetett volna -, de miután kiszurkolta ellenfele dobását, nyomás alatt sem remegett meg a keze. Ellentétben a skóté, Andersont a legrosszabbkor hagyták cserben a triplái, a holland pedig egy 14 nyilassal azonnal büntette és egy legre került a győzelemtől, amit kezdésből különösebb gond nélkül be is húzott. 

Hasonló statisztikai mutatókkal zártak, ám Anderson több olyan leget sem tudott megnyerni, ahol ő dobhatott először a kiszállóra, a mérkőzés hajrájában a pillanatnyi kihagyás pedig megpecsételte a sorsát.

A másik elődöntőben a rájátszás-újonc Peter Wright és az egyetlen angol, a hatszoros Premier League-bajnok Phil Taylor mérte össze a tudását. A stoke-i legenda ugyan egy 180-nal adta meg az alaphangot, ám összességében a mérkőzés elején nem igazán találta a játékát, amit a skót csúnyán büntetett és 4-0-ra lépett meg. Az ötödik legben Taylornak is sikerült feliratkoznia az eredményjelzőre, ráadásul hátsó pályán nyert partival. Sikerült hoznia a kezdését is az angol géniusznak, bár kellett ehhez Wright is, aki három nyilat rontott a kiszállóra. A kilencedik felvonásban The Power komoly nyomás alá helyezte a skótot, de Snakebite keze nem remegett meg, parádés 120-as kiszállóval őrizte meg a brékelőnyét. A szünet előtti utolsó legben, akár 7-3-ra is megléphetett volna Wright, de a két duplás kiszálló nem jött össze neki, Taylor pedig nem hibázott és 4-6-ra felzárkózott. 

A szünet után Taylor pillanatai következtek, zsinórban három leget nyert, amivel már nála volt az előny. Remek sansza volt a 8-6-ra is, de hat nyilat rontott a kiszállóra, mellyel a félig-meddig már megtört skót riválisát visszahozta a meccsbe. A következő két legben ezt gyakorlatilag lemásolták, Taylor brékelt, de kezdésből ezúttal ötöt rontott a duplára, így ismét nem sikerült két leggel meglépnie. 8-8-nál menetrendszerűen jött az újabb brék, majd az "öreg" újabb rontása a kiszállóra, igaz, ez már a győzelemért ment. Wright túlélte, Taylor pedig nem tudta túltenni magát az elpuskázott lehetőségeken, így a döntő leget viszonylag könnyedén húzta be a skót. 

Wright valamivel magasabb körátlagot dobott, ám a mérkőzést egyértelműen a kiszállózás döntötte el, Taylor csupán 30 százalékban oldotta meg a duplákat, ami kevésnek bizonyult a döntőhöz. 

A fináléban tehát Michael van Gerwen és Peter Wright nézett farkasszemet egymással. A bukmékerek 1.20-szal toronymagas favoritnak hozták ki a címvédő és világelső hollandot, pedig a legutolsó randevújuk 6-0-s Wright győzelemmel ért véget, igaz, az "csak" egy European Tour derbi volt, major tornákon 6-0 az egymás ellenijük Van Gerwen javára.

A bullra dobást Wright nyerte, így ő kezdhette a mérkőzést. A holland klasszis finoman szólva sem játszott túl élesen a mérkőzés elején, a skót pedig élt a lehetőséggel és 3-0-ra majd 5-1-re lépett meg, sőt, volt egy dobása a 6-1-ért is. Végül ezt kihagyta Wright, de a szünetig így is tetemes, 7-3-as előnyre tett szert, méghozzá parádés játékkal, hiszen 105-ös átlag és 50%-os kiszállózás állt a neve mellett. 

A szünet után beindult a Van Gerwen-henger, elkezdte úgy tolni a tömeget, ahogyan azt csak ő tudja. Wright ugyan összekapart egy leget és 8-5-re vezetett, ám néhány pillanat múlva már 8-8 állt az eredményjelzőn. Volt azonban még a skót tankjában is, nyomás alatt, de hozta a kezdését, megfékezve a világelsőt. 9-9-nél ugyancsak nem hibázott elölről, majd hátsó pályán már kilenc nyíl után eljutott oda, hogy a győzelemért dobhatott.

Összesen hat kísérlete volt élete első Premier League-címéért, de mindegyiket elpuskázta, Van Gerwen pedig köszönte szépen és kiegyenlített. 

Papíron még mindig jó sansza lett volna Wrightnak a győzelemre, hiszen ő kezdhette a döntő leget, ám valójában teljesen szétesett a kihagyott lehetőségek után, így a holland játszi könnyedséggel simázta le a végét. 

Van Gerwen harmadik alkalommal nyerte meg a Premier League-át, és Taylor után ő a második játékos, akinek összejött a címvédés.