Magyar foci

Magyarországon mentálisan nulla futballribancokat nevelnek - Urbán Flórián

Az újpesti legendával a Magyar Nemzet készített egy hosszabb interjút, amelyben beszélt a honi állapotokról, valamint arról is, hogyan folyik bele a politika a magyar labdarúgásba.

Urbán Flórián igen színes egyénisége a magyar futballnak. Egyik azoknak, akik igen kendőzetlenül, őszintén mondják el gondolataikat a honi viszonyokról, amely hatalmas, parázs vitákat vált ki futballszeretők körében. Az újpesti legenda korábban Kleinheisler László kapcsán fogalmazott meg markáns véleményt, most pedig odamondott az utánpótlás-nevelésnek és a magyar futball több szereplőjének is. Hogy mennyire Urbán Flórián a legalkalmasabb ember, hogy "ossza az észt", az kérdéses, mindenesetre a Magyar Nemzetnek adott interjújával ismételten felhívta magára a figyelmet.

"Az akadémiáknál és a többi klub utánpótlásában is ugyanezt látom: nincsenek vagy csak elvétve vannak komoly futballmúlttal rendelkező edzők. Miközben az elmúlt tíz évben egyetlen nemzetközi szinten is versenyképes fiatalt sem tudott kinevelni az edzői kar, olyan alacsony képzettségű, focistamúlt nélküli trénerek kapnak munkát adott esetben kapcsolataikon keresztül, akiknek alig van közük a sportághoz" - mondta Urbán, aki elmondta, nem híve a "külföldi szakemberek gátlástalan majmolásának", ám kiemelte a Club Brugge példáját, ahol minden utánpótlás-korosztály mellett az egyik edzőnek labdarúgói múlttal kell rendelkeznie.

Az utánpótlás-csapatok felkészítése kapcsán Urbán kétségbe vonta, hogy vajon egy futballmúlt nélküli edző tényleg fel tudja-e készíteni a gyerekeket a csapatba kerülésért vívott harcra, esetleg el tudja-e mesélni nekik, hogy milyen egy derbi hangulata. Emellett kiemelte, hatalmas problémát jelent az is, hogy a tehetős szülők "bevásárolják" gyermekeiket a csapatokba, ám ez elsősorban az edzők felelőssége, akiket örökre száműzni kéne a foci közeléből.

A mai fiatalok egy részének fogalma sincs, mi vár rá a felnőttek között. Megy a hajzselézés, de mentálisan nullák, sok esetben a pénzvágy hajtja őket, futballribancokat nevelnek.

"Magyarok és légiósok is akadnak olyan fizetéssel, ami vérlázító. Az NB II-ből tudok olyanról, aki másfél millió forintot keres havonta" - mondta el a fizetések kapcsán Urbán. A 48 éves sportember a tarthatatlan viszonyokról elmondta, nem azért fáj neki, mert ilyen összegek vándorolnak a játékosok zsebébe, hanem az, hogy nincs motiváció arra, hogy meg is küzdjenek a milliókért, mert ha nem köpik ki a tüdejüket, az álomfizetésüket akkor is megkapják.

Urbán korábban a Puskás Akadémiát is negatív példaként említette

Urbán elképzelése szerint havonta százezer forint járna a futballistáknak, ez lenne az alapbér, majd ezt követően ha nyer a csapat és a játékos "megdöglik a pályán", akár felmehet az összeg egymillióra is. Így a játékos is megkapja az őt megillető bért és a drukker is elégedett, mert a futballista kihajtja magát a csapatért.

Ehelyett most a legügyetlenebb botlábú is megkapja a tízezer eurót, a stadion meg kong az ürességtől. A szerbeknél például ez másképp működik. Ott a fiatal azért is szakad meg, és akar külföldre igazolni, hogy a komoly fizetéséből eltarthassa az otthoniakat. Hol van ilyen a magyar futballban?

Végül Urbán beszélt a politika szerepvállalásáról is, amely úgy véli, összefüggésben lehet azzal, hogy ő már nem edzősködik a magyar futball magasabb ligáiban.

"2014-ben a Jobbik színeiben indultam országgyűlési képviselőjelöltként egy időközi választáson Újpesten. Amikor ez napvilágot látott egy magas rangú kormánypárti politikus találkozót kért tőlem egy külvárosi gyorsétteremben. Azt mondta: „Flóri, mi ez a jobbikos szerepvállalás? Te közénk tartozol. Igaz, hogy elhanyagoltunk az utóbbi időben, de ha visszalépsz a jelöltségtől, most azonnal felhívom a miniszterelnököt, és kapsz egy kispadot az NB I-ben."

Fotó: 24.hu

Ám Urbán állítása szerint ekkor nemet mondott, amit azóta sem bánt meg. "Szemben az árral, de egyenes háttal… Én nem leszek olyan edző, aki magas politikai kapcsolatainak köszönhetően kap újra és újra munkát, szerintem tudjuk, kiről beszélek."

Majd ha én is megbukok egy kétmilliárdos költségvetésű csapatnál, akkor befogom a számat. Amíg ez nem történik meg, addig nyugodtan pofázhatok.

- zárta mondandóját Urbán Flórián.

Forrás: mno.hu