E-sport

Varázslat vagy szakértelem? - az E-sport és az edzők

  • Thanatos

Egy E-sportban tevékenykedő edzőnek nagyon nehéz dolga van, ám ha jól végzi munkáját, csapata sokat nyerhet általa.

Ha szeretnéd megismerni a League of Legends világát, mindenképpen kövesd szerkesztőnk Facebook-oldalát, hiszen Thanatos napról napra megosztja gondolatait, ötleteit és tippjeit a LoL világáról!

Akik néznek e-sport közvetítéseket, már biztosan láthatták, hogy a csapatok mögött a legtöbbször ott van valaki, aki jól láthatóan a társaság része, és folyamatosan jár a szája, magyaráz, mutogat. Nem ám egy süket-néma jelnyelv guru ő, hanem az edző maga! Mi dolga lehet egy ilyen embernek, és milyen képességekre van szükség a pozíció betöltéséhez?

Ha össze kéne foglalni két szóban, akkor azt mondanám, hogy egy ideális edző jó vezető. Ez egy nagyon tág kategória, és számtalan coach / guru épít arra, hogy vannak személyek, akik hivatásuk és / vagy személyiségük miatt szeretnének jól, hatékonyan irányítani másokat. Rengeteg vezetői stílus létezik, és a TÉNYLEGESEN tudományos szakirodalom is megegyezik abban, hogy ez egy tanulható dolog (persze nem mindegy kitől, hogyan és mit tanulsz pontosan). De te egyedül kevés vagy hozzá, hiszen mindig az irányítani kívánt csoporthoz is kell tudni alkalmazkodni, ergo aki könnyedén visz célba egy társaságot, lehet egy másikkal simán zátonyra fut, még ha ugyanolyan tehetségesek is a tagok. Tehát egy adott csapat mögé olyan ember kell, aki össze tudja fogni azt a konkrét játékoshalmazt és a megfelelő irányba tudja terelni őket. Ő a tekintélyszemély, a hierarchia csúcsa, aki az irányt mutatja. Elvezeti játékosait az áhított célok és eredmények felé.

Fontos megérteni, hogy az edző nem fog soha cselekedni a játékosai helyett. Egyszerűen nem léphet ő a pályára. Ez triviális, ám kulcsfontosságú: ő az, aki képes mások viselkedését olyan irányba befolyásolni, hogy azok jobban teljesítsenek. Ehhez elengedhetetlen, hogy a játékon belüli történésekről egy sajátos nézőponttal rendelkezzen, amelyet a háttértudás, a stratégiai érzék és a probléma fókuszú megoldáskeresés együttese használható és értékes tanáccsá formál. Ha képes ezt a tanácsot érthetően és sikeresen átadni, az adott játékosra szabni, akkor ott lehet változás. Továbbá elengedhetetlen a bizalom, hiszen amikor a játékosok élőben saját döntéseket hoznak, akkor ők mérik fel, hogy mennyiben követik vagy térnek el az edző előzetes utasításaitól az adott szituációban. Ha nincs egy tekintély, egy bizalom, egy bajtársiasság, egy közös cél, akkor külön utakon mozognak majd a játékosok az edzőtől, és a megfelelő befolyásolása a viselkedésnek elmarad. Tehát képesnek kell lennünk a megfelelő légkör kialakítására, amiben a közös munka akadálytalanul működhet.

Számtalan dolog kell még ahhoz, hogy valaki igazán jó edzővé válhasson. Ez kétségtelenül egy szakma, amely tanulható egy bizonyos szintig, de nyilván elengedhetetlen a tehetség, az affinitás is hozzá. Az edző ugyanolyan szerepben van bizonyos megközelítés alapján, mint egy kommentátor, hiszen NEM SZÜKSÉGES jó játékosnak lenned, csupán a munkádat kell tudnod jól végezni, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő játékismeret, viszont nélkülözhető a játéktudás!

Viszont nem is fecsérlem tovább a szót elméleti szinten, hiszen hihetetlen irodalma van a sportpszichológiának, és így az edzők viselkedésének, szerepének is, de biztosan jobban érdekel titeket a gyakorlat, a ropogós valóság. A legtöbbször a tiltási- és választási fázisba lehet érzékelni a döntéseiket, ám akit jobban érdekel a téma, bátran nézzen körbe az interneten, hiszen számtalan csapat edzőjének interjúi érhetőek el, amelyből átláthatóbb képet kaphat bárki arról, mit is csinálnak pontosan. Akinek pedig erre nincs ideje, esetleg nem tud eléggé jól angolul, egyszerűen csak higgye el, hogy nélkülük egy e-sport csapat ugyanúgy elképzelhetetlen, mint bármely sportban.

Közvetítések:

Magyar nyelven: http://twitch.tv/magyarloltv

Angol nyelven: http://www.lolesports.com/en_US/


A megosztásokat köszönjük szépen a League of Legends Hungary, a League of Legends Fungary és a Magyar League of Legends közösségnek.