Női kézilabda BL

Idén összejön az ETO-nak vagy valaki más lesz a király?

Hétvégén rendezik a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourját. A budapesti Papp László Arénában a Győri ETO számít az első számú esélyesnek, ám tavaly is láthattuk, hogy a négyes döntőben bármi megtörténhet.

Akárcsak a tavalyi kiírásban, úgy idén is ugyanaz a négy csapat, pontosabban a Győri ETO, a Vardar Szkopje, a Buducsnoszt Podgorica és a CSM Bukarest vesz részt a budapesti négyes döntőben. A sorsolás értelmében a szombati elődöntőkben Győr - Buducsnoszt és Vardar Szkopje - CSM Bukarest párharcokat rendeznek, vagyis ugyanazon csatákat izgulhatjuk végig, mint tavaly. 

Ki a Final Four favoritja?

A külföldi bukmékerirodákban fogadhatunk arra, hogy melyik csapat emelheti majd magasba a trófeát. Az egyik angol fogadóirodában a magyar bajnok Győri ETO az első számú favorit, amely a magyar szurkolók támogatását élvezve komoly versenyfórban van a többi alakulathoz képest. Görbicz Anitáék után a Vardar Szkopje következik a rangsorban, majd a Buducsnoszt és a címvédő CSM azonos esélyekkel a 3. helyen áll.

Mindenesetre a mezőny kiegyenlítettségét jól mutatja, hogy a számok sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint a tavalyi évben, akkor például a későbbi nyertes románokra 7,50-szeres szorzót kínáltak (Buducsnoszt@2.50; Győr@2.87; Vardar@4.50; CSM@7.50).

Női Bajnokok Ligája 2016/2017
 Ki nyeri?
Győri ETO 2.75
Vardar Szkopje 3.50
Buducsnoszt 4.25
CSM Bukarest 4.25

Mit érdemes tudni a csapatokról?

Lévén, hogy a négy résztvevő kiléte a tavalyi évvel megegyező, akár azt is mondhatjuk, hogy a női klubkézilabda erőviszonyai nem sokat változtak az elmúlt 12 hónapban. De nézzük, hogy jutottak el a csapatok idáig.

A Buducsnoszt Podgorica az A-csoportot a Metz és a Thüringer előtt megnyerve jutott el a középdöntőbe, ahol a Vardar Szkopje és a Ferencváros mögött a harmadik helyen zárt. A negyeddöntőben a montenegróiak a meggyengült Larvikot kettős győzelemmel búcsúztatták, így sorozatban negyedszer jutottak el a négyes döntőig. A Buducsnoszt a szezon közepén kisebb gödörbe került, Dragan Andzics vezetőedző viszonya megromlott a kulcsjátékosokkal, akik közül Cristina Neagu, Katarina Bulatovics és Dragana Cvjics is távozik majd a nyáron. A nézeteltéréseket azonban sikerült félretenni és a csapat újra összekapta magát, a Vardar és a Fradi elleni idegenbeli győzelem és a Larvik magabiztos kiejtése pedig mutatja, hogy a podgoricai aranygeneráció még egy utolsó nagy dobásra készül.

A Vardar Szkopje a szezon elején rögtön egy edzőváltással borzolta a kedélyeket, de ez csak a kezdet volt, hiszen az idény során összesen négy szakvezető dirigálta a csapatot. Jelenleg az orosz válogatott szélső, Timur Dibirov felesége, az egykori kiváló irányítót Irina Dibirova irányítja a szkopjeieket. A macedónoknak bejött a váltás, a csapat játéka - elsősorban támadásban - sokat fejlődött az elmúlt szezonhoz képest, és bár az idény végén összejött két váratlan zakó -  Metzben 42-28, majd otthon a Buducsnoszttól 31-28 - a dán Midtjylland elleni kettős siker jó ajánlólevél a FinalFourhoz. Az állandóság hiánya azonban soha nem jó ómen, ráadásul a keret sztárjai gyakran esnek abba a hibába, hogy saját érdekeiket előrébb helyezik a csapatáénál. Ha ezt a problémát nem sikerül kiküszöbölni a pesti tornára, abban az esetben a macedón bajnok idén sem fog tudni felülni Európa trónjára.

A tavalyi évben óriási meglepetésre a döntőt büntetőkkel megnyerő CSM Bukarest a nyáron elvesztette a sikerkovács Kim Rasmussent, miután a dán tréner elvállalta a magyar szövetségi kapitányi posztot. Miután a románok kerete érdemben nem változott, így sokan leírták a CSM-t, az őszi szezonban ráadásul be is szedett pár vereséget a csoportkörben. A tavaszra azonban ismét összeálltak a bukarestiek, a Fradi elleni kettős győzelem során pedig megtapasztalhattuk, hogy bizony komoly játékerőt képviselnek idén is. Ugyanakkor a meglepetés erejében idén már nem bízhatnak, a tavalyi évaddal ellentétben, most már mindenki komolyan veszi őket. Nehéz belőni a románok esélyeit, papíron már a döntős szereplés is bravúrnak számítana tőlük.

A sor végére hagytuk a Győri ETO-t, amely 2014 után ismét megnyerné a trófeát. A győriek a nyáron óriásit erősödtek a norvég Nora Mörk szerződtetésével, ám az idény közben távozó Heidi Löke komoly érvágást jelentett a csapatnak. Az ETO három vereséget szenvedett el a szezonban, novemberben a Midtjylland otthonában egy számára tét nélküli találkozón maradt alul, majd áprilisban elbukta az MK-döntőt a Fradi ellen és kikapott a negyeddöntő első felvonásán Metzben.

Ambros Martín csapatát sok kritika érte a mutatott játék miatt, ám ne feledjük, sokat megélt, rutinos világsztárok sora erősíti a győriek keretét, Mörk mellett pedig Nycke Groot is a világ szűken vett elitjének a tagja. A csapat motivációjával nem lehet probléma, a közönség ezúttal is ott lesz a lányok mögött, az elmúlt két Final Four tapasztalataiból pedig építkezhetnek Görbiczék és kitudja, talán idén ismét összejön a BL-győzelem is.

A budapesti négyes döntő programja:
május 6., szombat, elődöntők:
Buducnost Podgorica (montenegrói)-Győri Audi ETO KC
CSM Bucuresti (román)-Vardar Szkopje (macedón)
május 7., vasárnap, helyosztók:
3. helyért: 15.15
Döntő: 17.45