Angol foci

Kupadöntőt kaphat ajándékba Abramovics a 800. Chelsea-meccsén

  • MVB80

Négy topcsapat került az FA Kupa elődöntőjébe, a bajnokságot vezető Chelsea a második helyezett Tottenhammel találkozik.

Akár a bajnokság végkimenetelére is hatással lehet az FA Kupa elődöntőjében esedékes Chelsea-Tottenham elődöntő, hiszen a két csapatot már csak négy pont választja el egymástól a tabellán, és, aki győztesen tér haza a Wembleyből, az komoly érzelmi munícióval futhat neki a Premier League utolsó hat fordulójának.

1x2    
Chelsea Döntetlen Tottenham
2.60 3.05 2.50

A Chelsea-nek ez lesz a 28. tétmeccse a Wembleyben, az angol futball szentélyének 2007-es ráncfelvarrása óta pedig a mostani a 15. alkalom, hogy pályára léphet.

A Kékek eddig 22-szer jutottak el a legjobb négy közé az FA Kupában és tizenegyszer nem álltak meg ott, hétszer pedig a  kupát is hazavihették.

A Tottenhamnek ez lesz a huszadik elődöntője, eddig kilencszer játszhatott a fináléban, és ott nagyon jó a mérlege, mert azon meccsekből csak egyet vesztett el.

Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a Spurs 1991-ben játszott utoljára döntőt, azóta viszont zsinórban hat elődöntőről távozott vert seregként. 2012-ben például a Chelsea ütötte el a döntőbe jutástól egy 5-1-es KO-val, majd aztán a döntőt is behúzta a Liverpool ellen.

A szombati elődöntő a 800. tétmeccse lesz a Chelsea-nek, mióta Roman Abramovics megvette a klubot, úgyhogy van még itt tényező, ami pluszban motiválhatja Hazard-ékat.

A Tottenham számára az utóbbi időben nem volt igazán kedves helyszín a Wembley, a csapat utolsó nyolc látogatásából csak egyet zárt sikerrel, a CSZKA Moszkva elleni BL-csoportmeccset, amivel viszont nem ment sokra, mert a továbbjutást már korábban elbukta.

A bajnokság után a kupában is riválisok lettek

A Spurs először találkozik élvonalbeli csapattal a kupa idei kiírása során, eddig a másodosztályú Aston Villával (2-0) és Fulhammel (3-0), valamint a harmadosztályú Millwall-lal és a negyedik ligás Wycombe-bal (4-3) mérkőzött meg.

A Chelsea-nek a negyeddöntőig nem volt igazán nehéz útja, a harmadosztályú Peterborough (4-1) után a Championshipben szereplő Brentford (4-0) és Wolverhampton  (2-0) sem jelentett komoly akadályt, a nyolc között viszont a MU igazi nagyvadnak számított, de ezt a skalpot is sikerült begyűjteni Kanté góljával.

Amikor az elődöntő párosítását elkészítették, mint a négy csapat az első négyben volt a PL-ben, azóta az Arsenal visszacsúszott a hatodik helyre, de így is nehéz megtippelni, ki futhat be végső győztesként.

A Chelsea-nél Courtois és Marcos Alonso játéka is kérdéses, bár elég valószínű, hogy a tétre való tekintettel végül mindketten beöltöznek. Cahill viszont beteg, így várhatóan Zouma lesz a harmadik védő David Luiz és Azpilicueta mellett.

A Tottenhamnél Rose, Vorm és Lamela is hiányzik, bár a trióból csak Rose játszott rendszeresen, de neki is csak 18 bajnokija volt. Pochettino csapata tíz tétmeccs óta veretlen, az utolsó nyolcat pedig kivétel nélkül megnyerte, úgyhogy az idény egyik legnagyobb kihívása előtt áll a Chelsea, amely január elején 2-0-ra kikapott a White Hart Lane-en.

[2475228] 2017-04-22 18:15:00 Chelsea - Tottenham Hotspurx;
now;132