Nemzetközi foci

Na, ki az, aki Puskást, Messit és Gerd Müllert is lenyomja?

  • MVB80

Radamel Falcao a Dortmund ellen szerezte 45. gólját a nemzetközi kupákban, és ezzel övé a legjobb gólátlag.

Kár volt leírni Radamel Falcaót! A kolumbiai csatár európai pályafutása 2014 januárjáig meredeken ívelt felfelé, a Portóban és az Atlético Madridban is szórta a gólokat, ráadásul mindkét csapattal Európa Ligát tudott nyerni, és mindkét alkalommal ő lett a sorozat legeredményesebb játékosa (előbb 17, majd 12 góllal).

2013 nyarán az orosz pénzből dőzsölő Monaco egy 60 millió eurós ajánlattal megkísértette az Atléticót, így Falcao a nagyhercegségbe költözött, ahol folytatta a gólgyártást, de 2014 január 23-án elszakadt a térdében a keresztszalag, vagyis azzal a lendülettel be is fejeződött számára a szezon.

Bár mindent bedobott, hogy a brazíliai vébére felépüljön, de egy ilyen sérülésnél csodaszámba megy, ha valaki fél évnél előbb ismét teljes intenzitással rugdossa a labdát, ő is csak július közepére épült fel.

Jött az új idény, és 2014 augusztusában két francia bajnokin is gólt szerzett, jelezve, hogy a térde tökéletes állapotban van, aztán meglepetésre az átigazolási szezon legvégén kiderült, Angliába költözik, mert a Manchester United kölcsönveszi.

Az angol bajnokság teljesen más intenzitású, mint az összes többi topliga, ezt legutóbb Jürgen Klopp erősítette meg, és ahogy korábban például az aranylabdás Andrij Sevcsenko, úgy Falcao is csak szenvedett a Premier League-ben, 26 meccsen 4 gólig jutott a MU-ban. Megpróbálta a Chelsea-nél is, de ott csak 10 meccs jutott neki, és egyetlen gól jött össze, a szezon végén pedig visszatért a Monacóhoz.

A Tigris újra a régi

Ahhoz a Monacóhoz, amely idén elvarázsolta a drukkereket, a csapat elképesztő támadójátékot produkál, a bajnokságban 32 meccsen 90-szer szomorította az ellenfeleket, a BL-ben pedig szintén nem spórolt, az eddigi 10 találkozón 21-szer volt eredményes, és már az elődöntőben jár.

BL: oddsok a végső győztesre
   
Real Madrid 2.60
Juventus 3.00
Atlético Madrid 4.40
Monaco 7.25

A Tigris becenévre hallgató Falcao a Ligue 1-ben 18 gólt szerzett eddig, csak összehasonlításképpen, az elmúlt négy szezonban összesen tizenhat sikerült neki. A BL mostani kiírásában a Dortmund elleni fejesével már hétgólos, a nemzetközi kupában pedig összesen 45.

Egy győztes szabadrúgásgól a hétvégi fordulóból:

Nem is ez az igazán nagy szám, hanem az, hogy a 45 gólt 50 meccs alatt hozta össze, ezzel jelenleg ő a nemzetközi kupák legjobb gólátlagú játékosa azok közül, akik minimum 20 meccsen léptek pályára.

A Manchester City ellen a BL-szezon egyik legszebb gólját emelte:

A 45-ből 31 gólt az UEFA-kupában/EL-ben elérő Falcao 0,9-es gólátlaggal áll, mögötte a Bayern legendája, Gerd Müller a második, aki 71 meccsen 62 gólt szerzett (0,87 százalék). A harmadik helyen holtverseny van, a franciák világbajnok csatára Stéphane Guivarc’h (24 gól 28 találkozón) és Puskás Ferenc (37 gól 43 fellépésen) található még a dobogón 0,86 százalékkal.

Mi pedig megjegyezhetjük, milyen igazságtalan is a futball, hogy Guivarc’h világbajnoknak mondhatja magát, míg a tőle fényévekre levő Puskás nem.

Az aktív játékosok közül Falcao mellett Lionel Messi fért be az első tízbe, aki 119 nemzetközi kupameccsén 97 gólnál tart, így ugyanúgy 0,83 százalékon áll, mint a Real-legenda, Puskás egykori csapattársa, Alfredo di Stéfano (50 gól 60 meccsen).

A Bayern elleni, viharos utóéletű BL-negyeddöntőn triplázó Cristiano Ronaldo 144-szer lépett pályára eddig a nemzetközi hadszíntéren és 103 gól után mutathatta be sajátos gólörömét, ez 0,72 százalékot jelent. Az első tízhez 0,8 százalék kellett volna, de azért rosszul nem kell éreznie magát.