Tenisz

Pokoli meccs előtt a címvédő

  • Cesc18

Akár már az első fordulóban kieshet a tavalyi bajnok Juan Mónaco Houstonban.

Hétfőn a houstoni és a marrakech-i tornákkal elrajtol a salakszezon, amely egészen június elejéig tart. Az USA-ban csupán egyetlen viadalt rendeznek, hagyományosan a texasi helyszínen. Eltérően az európai salaktól, a houstoni jóval gyorsabb, ezzel kedvezve az amerikai játékosoknak.

Ennek megfelelően a torna 2001 óta íródó története során csupán kétszer fordult elő, hogy ne lett volna hazai teniszező a döntőben. Arra pedig egyszer sem volt még példa, hogy elődöntőt rendeztek volna amerikai játékos nélkül.

Rögtön a nyitónapon Noah Rubin és Reilly Opelka személyében két hazai harcos is pályára lép. Utóbbi a veterán, 2004-es bajnok Tommy Haas ellen, aki egyéniben idén még nem nyert meccset, és miután tavaly az egész szezont kihagyta, így legutóbb 2015-ben érezhette a győzelem ízét. Abszolút a generációk harca lesz ez, hiszen a német 39 éves, míg Opelka a 20-at tölti idén. Az ATP Touron az 1991-es Roland Garroson volt legutóbb két játékos között ekkora korkülönbség. Kemény kihívás elé néz Haas, hiszen az amerikai a maga 2 méter 11 centijével igen komoly adogatásokkal sokkalja az ellenfeleit. 

A sérülésekkel nem csak Haas, de Juan Mónaco is megjárta a poklot. Az argentinok egykori top 10-es játékosa öt hónapot kényszerült kihagyni egy makacs csuklósérülés miatt. Idén márciusban az amerikai Masters viadalokon tért vissza. Meccset nem sikerült nyernie, ám ahogyan azt tőle megszokhattuk, óriási szívvel küzdött és nem adta könnyen a bőrét. Houstonba címvédőként érkezett, tavaly ugyanis egy nagyon komoly döntőben sikerült legyűrnie Jack Sockkot. Ezzel egyébként második trófeáját gyűjtötte be a River Oaks Country Club salakján, az elsőt még 2012-ben könyvelhette el. 

A 2016-os finálé összefoglalója:

Nagyon érzi tehát "Pico" a houstoni gyorsabb szemcsés borítást, így hiába nem nyert még idén meccset, számolni kell vele. Nem lesz azonban könnyű dolga már a nyitófordulóban sem, hiszen Dustin Brownt kapta, aki az egyik legtrükkösebb játékos a mezőnyben. Igazi terített betli a raszta hajú német, de ezen a meccsen elemében lehet. Legutóbb 2014-ben járt ezen a tornán és akkor kiváló teniszt tett a pályára, aminek köszönhetően többek között a címvédő John Isnert is kiütötte.

Brown a szórakoztató és látványos tenisz nagymestere, és bár imádja a füvön leghatékonyabb szerva-röptét, kiválóan megállja a helyét salakon is, Houstonban pedig pláne lehet keresnivalója. Simán jó lehet underdogként a győzelemre, ám Monaco ellen még úgysem szívesen fogadunk, hogy kérdéses a fizikális állapota. Sokkal jobb tippnek érezzük az overt, az előjelek alapján ugyanis nincs benne ebben a meccsben, hogy bármelyikük is könnyedén lelépje a másikat. Aki virrasztani tervez, ne habozzon erre a meccsre kapcsolni, élvezetesnek ígérkezik.

hatharom.com
22.5 játék felett
@ 1.90