Darts

Taylor óriásit játszott az El Clásicón, Lewis visszavágott Andersonnak

Remek meccseket hozott a darts Premier League dublini fordulója, Phil Taylor megverte Raymond van Barneveldet, Adrian Lewis meglepte Gary Andersont, Dave Chisnall pedig közel volt a bravúrhoz Peter Wright ellen. A két holland elrontotta James Wade szülinapját.

Innen indult az este:

A tízes mezőny nyolcasra zsugorodott, mivel Jelle Klaasentől és Kim Huybrechtstől elbúcsúztunk, de a párosításokat látva nagyon komoly estét ígért a dublini forduló. 

Kezdésnek a 34. születésnapját csütörtökön ünneplő, háromszoros PDC-vb-elődöntős James Wade és a világbajnoki címvédő Michael van Gerwen állt a tábla elé.

Az egymás elleni mérleg a hollandnak kedvezett, aki majdnem kétszer annyi meccset nyert meg eddig, mint az angol (25-14), szakértőink pedig három, illetve négy leget adtak Wade-nek szokásos podcastos beharangozónkban.

Belehúztak a fiúk, már az első legben megvolt az esélye Van Gerwennek a brékre, de 170-es kiszállónál a bull helyett a kisbullban landolt a nyila. Az első öt legben mindenki hozta a saját kezdését, aztán Wade kihasználta, hogy MVG besokallt, és negyedszerre is hibátlanul dobta a dupla 20-as kiszállót, ezzel brékelt.

A holland nem zuhant össze kétleges hátrányban, egyből visszabrékelt, aztán egy 84-es kiszállóval egyenlített, majd amikor Wade 100-ról nem tudta befejezni a leget, 5-4-re már ő vezetett. 6-4-nél az angol egy 88-as befejezéssel még megteremtette az esélyt a pontszerzésre, Van Gerwen pedig szintén kedveskedett neki, mert az utolsó leget 57-tel kezdte.

Aztán a végén megmutatta, miért ő a világbajnok, 138-ról szállt ki, jöhetett a szokásos üvöltés és ökölrázás, a holland hatból hat sikernél jár Dublinban.

Mindent elmond a meccsről, hogy Wade 110,82-es átlaggal és 71 százalékos kiszállózással is kikapott, mert Van Gerwen űrjátékot mutatott be (113,61-es átlag, 126,57-es első kilenc nyíl).

A második meccsen legendák találkoztak, a tizenhatszoros világbajnok játszott az ötszörössel, vagyis Phil Taylort és Raymond van Barneveldet szólították a színpadra. Barney egy ponttal előzte meg a tabellán Taylort, és kettőjük 79. meccsét az írek által kifütyült angol egy brékkel kezdte.

Van Barneveld egy 121-es kiszállóval válaszolt, ami annyira megtetszett Taylornak, hogy ő is egy bullal megkoronázott 121-gyel fejezte be a harmadik leget, egyben újra brékelt.

Taylor egy 12 nyilas leggel 3-1-re meglógott, aztán az 5-1-hez is nyila volt, de nem jött össze a dupla 20-as kiszálló, Barney pedig 4-2-re szépített. Ez nagyon kellett a hollandnak, aki egy 124-es befejezéssel még közelebb került, de a következő legben nem tudta kihasználni a lehetőséget.

A kilencedik legben Taylor majdnem kiszállt 149-ről, de Van Barneveldnek így is három nyila volt, hogy behúzza 8-ról, azonban elrontotta, az angol pedig köszönte, és azonnal lecsapott az ajándékra. A tizedikben pedig 66-ról befejezte a meccset, így a 7-3-as győzelmével megelőzte nagy ellenfelét a tabellán. Taylor 105,87-es, Barney 100,50-es átlaggal zárt, a Powernek ez volt a 200. PL-meccse, a mérlege pedig 139 győzelem, 30 döntetlen, 31 vereség.

Dave Chisnall a versenyben maradt nyolc játékos közül az utolsó helyen állt, így győzelmi kényszerben volt Peter Wright ellen. Chizzy hozta az első leget, majd Wright a harmadikban brékelte, de Chisnall egyből egyenlített egy olyan leggel, ahol az első hat nyila hibátlan volt.
Egy dupla 20-as befejezéssel 3-2-re már az angol állt jobban, aki 3-3 után egy 145-ös kiszállóval pirított oda.

Egy 11 nyilas leggel már 5-3-ra vezetett Chisnall, aki kihasználta, hogy az ezúttal kék tarajjal támadó Wright kiesett a ritmusból. Volt azonban még fordulat a meccsben, Snakebite összekapta magát az utolsó három legre, és így legalább egy pontot megmentett.

Ráadásul ők sem törték meg a sorozatot, és mindketten száz fölötti átlaggal hozták le a meccset (106, 41 volt Chisnallé, 101,82 Wrighté).

Az este utolsó előtti párjában két kétszeres világbajnok találkozott, akiknek friss emlékei lehettek egymásról, mert a legutóbbi, cardiffi fordulóban Gary Anderson 7-3-ra verte  Adrian Lewist

Most Lewis szerzett vezetést, majd a második legben mindketten botrányosan rosszul dobtak, de Anderson jött ki jobban a káoszból. 3-2-ig mindenki hozta a saját kezdését, majd Lewis kihasználta, hogy Anderson továbbra is bőkezűen bánt a kiszállókkal, és 5-2-re ellépett.

A nyolcadik legben végre beesett egy dupla a skótnak, de a következőben Lewis egy pontot már bebiztosított magának. Amiből gyorsan kettő lett, egy 83-as kiszállóval rövidre zárta a meccset Jackpot, ez is 7-3 lett, csak ezúttal ő örülhetett. Lewis közel volt a százas átlaghoz (99,75), Anderson már nem annyira (95,19), amit elsősorban a gyászos, 14 százalékos kiszállózásának köszönhetett.

Az este záró meccsének az volt a nagy kérdése, hogy Wade át tudja-e menteni a Van Gerwen elleni formáját, és el tudja-e csípni Van Barneveldet. Wade 36-os kiszállóval nyerte az első leget, de 2-1-nél már a holland állt jobban.

Egy dupla 16-tal Barney 4-2-re ment el, aztán Wade hiába dobta meg a meccsen első 180-asát, a dupla 20-at elszúrta, így a holland már 6-2-re vezetett. Wade nem találta a játékát, Van Barneveld pedig 7-2-vel javított a Taylor elleni zakó után.

Az aktuális állás: