Angol foci

Ki fog itt gólt lőni, ha Ibrahimovic végül Amerikába igazol?

  • MVB80

Góllövő kerestetik a Manchester Unitednél, főleg, hogy felerősödött a pletyka, miszerint Zlatan Ibrahimovic eligazol a nyáron.

Úgy tűnik, a Manchester Unitednél létező jelenség az Ibrahimovic-függőség, legalábbis erről árulkodott a csapat hétvégi, West Brom elleni bajnokija, amelyet a svéd csatár kihagyott, a társaknak pedig egyetlen árva gólt sem sikerült begyötörniük, valamint a keddi, Everton elleni meccs, amelyen már játszhatott a házi gólkirály, és ő mentett pontot a 94. percben tizenegyesből.

A WBA elleni meccs után José Mourinho, a United edzője mentegetőzött is egy sort, mondván, Ibrahimovic mellett a hat gólnál járó, és az előkészítésben is erős Juan Mata sem volt a pályán, ez pedig jócskán rontotta a csapat gólszerzési esélyeit.

A birminghamiek ellen a Mhitarjan, Lingard, Martial, Rashford négyesnek kellett volna életet lehelni a támadásokba, de csúnyán felsültek, ami olyan szempontból nem meglepő, hogy négyen együtt eddig tíz gólig jutottak a bajnokságban, vagyis egyikük sem az a rettegett gólgyáros.

Ibrahimovic és Mata mellett Pogba a harmadik, aki legalább négy gólt elért a bajnokságban, ez nagyon vérszegény, főleg ha hozzátesszük, hogy 28 forduló már lement. Az Ibrahimovic nélkül lejátszott három meccs közül a Chelsea elleni FA Kupa-negyeddöntőt elbukta a MU, a West Brom elleni 0-0-t már említettük, egyedül a kiesőjelölt Middlesbrough ellen sikerült sikeresen pótolni – Lingard például ekkor szerezte idénybeli egyetlen PL-gólját.

A 35 éves Ibrahimovicnak 27 gólja van az idényben, ebből 16-ot szerzett a bajnokságban, és amikor csöndes meccse volt, akkor a MU a Stoke-kal, a Burnley-vel, a Hull-lal és a Bournemouth-szal is leikszelt, pedig ezek közül csak a Stoke fér be az első tízbe.

A Manchester City elleni Ligakupa-nyolcaddöntőn, a Rosztov elleni EL-visszavágón vagy a Watford elleni bajnokin Mata sietett a társak segítségére, de a többiek visszaesése nagyon látványos: Rashford 20 PL-meccs óta nem tud gólt szerezni, Martial és Rooney pedig jóval kevesebbet is játszik, mint Louis van Gaal idején, így nekik lehet némi mentségük a három, illetve két gólra.

Ha nem lő gólt, ég a ház a MU-nál

Nem arról van szó, hogy a csapat nem próbálkozik, mivel meccsenként 17,2 alkalommal veszik célba az ellenfelek kapuját, és átlagban 6,1-szer el is találják, mindkettő a legmagasabb szám a ligában, mégis huszoneggyel kevesebb gólt szereztek, mint a bajnokság legtermékenyebb csapata, a Liverpool (64).

Éppen ezért képezte le tökéletesen a szezont a WBA elleni összecsapás, hiányzott Ibrahimovic, Mata és Pogba, és nem volt senki, aki előlépett volna, és szállította volna a gólokat.

Az ESPN elemzésében azt írta, Mourinhónak egy Lampardra lenne szüksége, aki a Chelsea-nél az edző első három idényében hatvan gólig jutott, de amúgy is nagyon egyenletesen teljesített, tíz egymást követő szezonban ért el legalább tíz gólt.

Ha körülnézünk a mostani élcsapatoknál, azt láthatjuk, hogy a Chelsea-nél Diego Costa és Eden Hazard is 10 gól fölött jár, de Pedro is többet szerzett, mint Mata; a Tottenhamnél Harry Kane (19) mellett Dele Alli (14) és a koreai Szong Hungmin (8) is szorgalmasan termel, a Liverpoolnál öten járnak legalább hét gólnál, de még a hatodik helyezett Arsenalnak is van egy olyan triója (Alexis Sánchez 18, Theo Walcott 9, Olivier Giroud 8), amelyre támaszkodhat.

Úgyhogy Mourinhónak ki kell még találnia valamit, ha az Európa Ligában el akar jutni a döntőig, arról nem is beszélve, hogy kedden azzal volt tele az angol sajtó, hogy Ibrahimovic lehet, hogy mégsem marad még egy évet, hanem még a nyáron a Los Angeles Galaxybe igazol.

Mi lesz Ibrahimoviccsal a nyáron?
Marad Manchesterben 1.20
Az MLS-be igazol 4.00
Kínába igazol 17.00
A Napoliba igazol 26.00
A Milanba igazol 26.00
A Malmöbe igazol 26.00
A PSG-be igazol 34.00