Nemzetközi foci

Mit tartogat még a futballtörténelem egyik legnagyobb párharca?

  • MVB80

Egy év elteltével ismét összecsap a német és az angol válogatott.

Ezen a héten a sok világbajnoki selejtező mellett felkészülési, leánykori nevén barátságos meccseket is rendeznek világszerte, szerda este például Dortmundban a német és az angol válogatott barátkozik majd egymással.

Ha ez a párosítás beugrik, egyből sorjáznak az emlékek, Hurst felső lécről lepattanó lövése az 1966-os vb-döntő hosszabbításában, amit a svájci Dienst játékvezető a szovjet partjelző, Bahramov jelzésére végül megadott;

az 1990-es vébé elődöntője, amikor a büntetőpárbajban Pierce és Waddle is rontott, Gascoigne pedig a mezébe temetkezve zokogott;

az 1996-os Eb-elődöntő, amikor a hosszabbításban mindkét csapat centikre volt az aranygóltól, majd a tizenegyeseknél Southgate rontása miatt gyászba borult Anglia;

vagy a 2010-es vb-nyolcaddöntő, amelyen 2-1-re vezettek a németek, amikor Frank Lampard lövése a lécről jócskán a gólvonal mögé vágódott, a bíró azonban elnézte, és Kloséék végül simán, 4-1-re nyertek.

A két csapat legutóbbi, tavaly márciusi találkozása sem volt éppen tucatmeccs, a németek 2-0-ra elhúztak Kroos és Gomez révén, majd a második félidőben jött a nagy angol feltámadás, ami azzal végződött, hogy a 91. percben Dier elcsendesítette a berlini közönséget.

A tavalyi szereplők közül Gomez biztosan nem játszhat Dortmundban, mert lágyéksérüléssel bajlódik, és a négyszeres világbajnoknál nem ő lesz az egyetlen hiányzó, Özil, Draxler (mindkettő combsérülés), valamint Neuer (vádli) is csak a partvonalon kívül szurkolhat a társaknak. Podolski viszont ott lesz a pályán az első perctől, ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapja, mivel utoljára húzza magára a német mezt.

Az angoloknál nincs Rooney, Kane és Sterling, ellenben három év elteltével visszatér a csapatba a 34 éves Defoe, aki 14 gólt szerzett idén a tuti kiesőnek tűnő Sunderlandben.

Tavaly Kroos és Dier is gólt szerzett

Szintén meglepetés lehet Shaw meghívása, Mourinho ugyanis nem sokat játszatja a balbekket, Southgate ennek ellenére bízik benne. A kerethirdetés óta Jones és Antonio is megsérült, Sterling pedig kihagyott néhány edzést, ennek ellenére ott lehet a pályán.

Bár a fő cél mindkét csapat számára a felkészülés a vasárnapi vb-selejtezőkre (Azerbajdzsán, illetve Litvánia lesz az ellenfél), a párharc múltja alapján biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk unatkozni.

A statisztikák szerelmeseinek annyival segítünk, hogy az angolok utolsó három idegenbeli meccsüket megnyerték Németországban, kérdés, most sikerül-e orvosolni, hogy elég foghíjas a csatársor. A mi tippünket itt olvashatod.

[2397903] 2017-03-22 20:45:00 Németország - Angliax;