Foci-vb 2018

Világbajnoki selejtezőt csalt el a játékvezető, örökre eltiltották

A Dél-Afrika-Szenegál mérkőzésen a ghánai játékvezető a semmire adott tizenegyest. Örökre eltiltották.

November közepén játszották az afrikai selejtezősorozatban a Dél-Afrikai Köztársaság-Szenegál mérkőzést, melyet a hazaiak 2-1-re megnyertek, nagy lépést téve ezzel a világbajnoki szereplés felé. A mérkőzés 43. percében a hazaiak Thulani Hlatshwayo tizenegyese révén jutottak előnybe, ám mint az a videófelvételekből is kiderül, egészen hihetetlen esetnél adott büntetőt a ghánai Joseph Lamptey a házigazda javára. Íme az eset:

A "tizenegyes" a videó elején látható

A FIFA már a mérkőzés után nyomozást kezdeményezett, hiszen szokatlanul magas tétek érkeztek be a mérkőzésre és a nyomozás végeredményeként a ghánai játékvezetőt élete végéig eltiltották a bíráskodástól a mérkőzés szándékos manipulálása miatt. Az ugyanakkor tisztázatlan, hogy Lamptey saját ötlettől vezérelve csalt-e, vagy pedig egy harmadik fél vette-e rá.

Hogy mennyire súlyos az eset, azt mi sem mutatja jobban, hogy Lamptey először még csak három hónap eltiltást kapott "rossz teljesítmény" és "mérkőzést befolyásoló súlyos tévedés" miatt, majd ezt módosították "életfogytiglanra" hétfő este. A ghánai játékvezetőnek nem ez az első ilyen balhéja, 2010-ben a CAF hat hónapos eltiltással sújtotta, amiért az Afrikai Bajnokok Ligája elődöntőjében adott meg egy "maradonás" találatot.

Hogy Lamptey eltiltása mellett milyen egyéb következménye lesz a csalásnak, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre nem kizárt, hogy az egész mérkőzést újra kell majd játszani.

209942
[2264030] 2016-11-12 14:00:00 Dél-Afrikai Köztársaság - Szenegálx;