Indian Wells

Federer ötödször vagy Wawrinka először? - Mutatjuk a döntő legjobb tippjét!

Svájci klasszikussal zárul vasárnap este az Indian Wells-i tenisztorna, a döntőben Roger Federer és Stan Wawrinka 23. alkalommal méri össze a tudását.

Meglepetésekben nem volt hiány az elmúlt másfél hétben Kaliforniában, ám a fináléban csak egy csúcsderbit láthatunk, két svájci, a négyszeres bajnok Roger Federer és az első Indian Wells-i döntőjére készülő Stan Wawrinka főszereplésével. 2001-ben fordult elő legutóbb, hogy honfitársak között dőlt el a trófea a sivatagban, akkor Andre Agassi és Pete Sampras feszült egymásnak. 

Aki győz, az biztosan a torna történetének legidősebb bajnoka lesz, jelenleg ugyanis 1984-ből Jimmy Connors tartja a rekordot, 31 évesen és 5 hónaposan nyert, míg Federer 35 éves, 7 hónapos, Wawrinka pedig 31 éves, 11 hónapos.

Melbourne után Indian Wells királya is Federer lesz? - Fotó: BNP/Facebook

A két svájci közül egyértelműen Federernek van a komolyabb múltja Indian Wellsben, hiszen amellett, hogy négyszer megnyerte, további két alkalommal még döntőzött is, míg Wawrinka legjobb eredménye két negyeddöntő volt. 

Az egymás elleni eredményük ugyancsak az idősebb helvét felé billenti a mérleg nyelvét, ugyanis a korábbi 22 összecsapásukból 19 alkalommal Roger került ki győztesen, kemény borításon pedig 14-0 (!) a javára.

Wawrinka hiába vált klasszis játékossá, képtelen kilépni Federer árnyékából és ez a legtöbb összecsapásukon meg is látszik. Olyan meccseket is képes elveszíteni ellene, ami abszolút neki áll. Felhozhatnánk példának kapásból a legutolsó derbijüket, amit év elején az Australian Open elődöntőjében vívtak. Hiába kapaszkodott vissza kétszettes hátrányból, a döntő felvonásban a fontos labdáknál megremegett, végül pedig kikapott. 

Wawrinka első sikerére készül Roger ellen kemény pályán. - Fotó: BNP/Facebook

A legfőbb kérdés tehát, hogy Wawrinka képes-e túllépni fejben azon, hogy Federer áll vele szemben? Ha nem, akkor valószínűleg most is maximum egy szoros meccsre lesz jó. De nyilván erre csak a mérkőzésen kapukon választ. Éppen ezért nehéz megjósolni a győztest, hiszen tudjuk, ha Stan elengedi a kezét, akkor bárkit képes legyőzni. 

A döntőig vezető útja egyébként Federernek volt a simább, nem veszített szettet és egyszer sem tudták őt lebrékelni. Wawrinka ezzel szemben kétszer is a szakadék szélén egyensúlyozott.

A legtöbb érv tehát Roger mellett szól, ugyanakkor egy dolgot nem szabad elfelejteni, Wawrinka az elmúlt három szezonban brutálisan hatékony volt a döntőkben:

12 fináléban volt érdekelt, ebből 11-et (!) megnyert és köztük volt három Grand Slam és egy Masters, utóbbit éppen Fed ellen húzta be salakon. 

Ezzel Waw is pontosan tisztában van, hogy az utóbbi időben alig bukott el döntőt, ebből pedig rengeteget meríthet. 

Fogadás a győztesre    
Stan Wawrinka Roger Federer
2.60 1.40

Minden irányból körüljártuk ezt a döntőt, de még mindig nincs tippünk arra, hogy Federer ötödször vagy Wawrinka először? Így inkább azt próbáljuk megjósolni, hogy szoros vagy sima meccs lesz-e. Bízunk abban, hogy Stan ebben a fináléban is hozza magát, és, ha a végjátékban fejben erősebb is lesz nála Federer, akkor sem lesz ez egy egyoldalú derbi az immáron 18-szoros Grand Slam-bajnok javára.

hatharom.com
22.5 játék felett
@ 1.70