Foci

Kíméletlen harcot ígér az UEFA elnöke

Az Európai Labdarúgó Szövetség ismételten hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy megszabaduljon a labdarúgást mérgező fogadási csalóktól és a betegségtől, amely támadja a futball lényegét - közölte a szervezet elnöke, Aleksander Ceferin.

Az UEFA a mérkőzések befolyásolása, avagy a bundázás ellen létrejött munkacsoportja nemrégiben Rómában ülésezett, amely után a szövetség első embere elégedetten nyilatkozott. "Az UEFA elnökeként az egyik lényegi küldetésemként fogom fel, hogy megerősítsük a kampányunkat a futball védelme érdekében, beszüntessük a mérkőzések manipulálását, az illegális fogadásokat és a korrupciót. A bundázását nem lehet tolerálni, az érintetteket pedig ki kell tiltani a futball világából" - fogalmazott Ceferin, aki azután került az elnöki székbe, hogy a korábbi elnök, Michel Platini belebukott egy korrupciós botrányba.

Alaksander Ceferin UEFA-elnök kemény harcot hirdetett a bundázás ellen / uefa.com

Az UEFA reményei szerint nem egyedül kell, hogy felvegye a harcot a fogadási csalások ellen, a szervezet számít a kormányzati szervekre és a rendőrségre is szerte Európa országaiban.

A római volt egyébként a negyedik találkozó a bundázás megelőzőse témakörében, az ülésen pedig részt vettek az Europol, az Európa Tanács, a brit bűnüldözési hatóság, a brit szerencsejáték-felügyelet, a francia és az olasz rendőrség valamint számos más európai hatósági szervezet delegáltjai is.

Az ülésen szóba került a 2016-os Európa-bajnokság is, ahol tiszta versenyt láthattak a szurkolók, az UEFA pedig felidézte, hogy a torna előtt az országok szövetségei és a játékvezetők is továbbképzésen, oktatáson vettek részt.

Az UEFA fogadási csalásokat ellenőrző programja évente több, mint 30 000 mérkőzést monitorozik Európa bajnokságaiban.

Az ülésen üdvözölték a rendszer első "komolyabb" fogását is, az albán Skenderbeu csapatának eltiltása precedens értékű lehet a továbbiakra nézve is. (Mint ismert, az albán csapat kizárása miatt a Ferencváros a Partizani Tiranával játszott a BL-selejtezőben).

Az európai szövetség ezen irányú törekvései mindenképpen üdvözölendőek, hiszen a sportfogadásba vetett bizalom az elmúlt években nem volt mindig maximális a szórakozni vágyó, játékszerető szurkolók részéről.