Angol foci

Állati lesz az utolsó néhány forduló a Premier League-ben!

  • varin

A Macskák menthetetlenek, a Tigrisek, a Sasok, a Hattyúk és a Rókák azonban még küzdenek.

Végjátékához közeledik a Premier League, ám a bajnoki cím már hetek óta lefutott csatának mondható, hiszen a Chelsea mindenkit elsöpörve magabiztosan vezeti a tabellát. A legizgalmasabb kérdések tehát ismételten a lista hátsó felében keresendőek, márpedig 27-28 forduló elteltével sem lettünk sokkal okosabbak abban a tekintetben, hogy vajon melyik három csapattól is búcsúzunk majd el a szezon végén. Nézzük meg, hogyan is állunk a bajnokság háromnegyedénél és mire lehet érdemes most fogadni!

Melyik csapat esik ki a Premier League-ből?
Sunderland 1.10
Middlesbrough 1.36
Hull City 1.61
Crystal Palace 3.00
Swansea City 4.50
Leicester 8.00

A sunderlandi Fekete Macskák felett évek óta ott lebeg a kiesés pallosa és bizony ebben az évben már komoly csoda kéne a megmeneküléshez. Persze ha van csapat, amely tudja, miként lehet bravúros hajrával kikecmeregni a csávából, az a Sunderland. David Moyesnak piszok nehéz dolga lesz, ez a keret ugyanis egy stabil Championship-középcsapat keretének felel meg inkább, ráadásul a 34 éves Jermain Defoe idén minden reményük a Macskáknak, amely remekül mutatja, mekkora is a baj Észak-Angliában.

Az aggastyán legenda összesen 14 gólt szerzett idén a csapatban és messze a legtöbb játékperce van, a keret maradék része pedig 12 találatnál jár a szezonban.

Mindezek fényében az 1.10-es szorzó teljesen reális a búcsúzásukra, amelyet az is alátámaszt, hogy január másodika óta mindössze két meccsen szereztek gólt. Ha bármit akar még kezdeni a gárda ezzel az évvel, a következő három meccsen (Burnley, Watford, Leicester) minimum hét pontot kell szereznie.

Fotó: Daily Mail

Sokat dicsértem jómagam is a Middlesbrough keretét a szezon előtt, bátran az első tíz helyre tippelve őket. Hát a szezon meglepetéscsapatából egyre biztosabb kieső vált, amely a támadósor teljes csődjének köszönhető. Pedig a szezon nem úgy indult, mint amely tönkre akar menni, december végéig ha nem is szorgosan, de gyűjtögették a pontjaikat Negredóék és karácsonyra 18 egységgel még bizakodhattak a szebb folytatásban és egy 43-45 pontos szezonban. A nyeretlenségi sorozat azonban elkezdődött és Aitor Karanka fiai már az életükért küzdenek. Ezen persze egy pillanatig se csodálkozzunk, a 27 mérkőzésen szerzett 19 gól egészen botrányos, pedig Stuani, Negredo, Nugent, Viktor Fischer és Jordan Rhodes sem rossz nevek.

Ahogyan a Sunderland, úgy a Boro számára is következnek a kulcsmeccsek, a MU-t követően a Swansea-Hull-Burnley trió ellen végleg eldőlhet a sorsuk. Mindenesetre kár lenne értük, szimpatikus edző, korrekt játékoskeret, de úgy látszik, ami elég a Championshipben, az a PL-ben kevés.

Az elmúlt években átlagosan 38,4 ponttal végzett a 17., vagyis még bennmaradó csapat a Premier League-ben. Idén vélhetően már a 37 egység is elég lesz.

Egy ponttal a vonal alatt van egyelőre a Hull City, amelyet mi a szezont megelőzően egyértelműen eltemettünk. Steve Bruce furcsa távozását követően a Hull két győzelemmel kezdett, majd január közepéig mindössze egyszer tudtak újra nyerni, így talán már mindenki meg is feledkezett róluk, egészen addig, amíg a MU-Pool kettős ellen négy pontot is hoztak. A téli erősítések jól sikerültek, Ranocchia, N'Diaye, Markovics, Elabdellaoui is alapemberré vált, az Evertontöl kölcsönvett Niasse pedig lövi a gólokat. Kellett is az utánpótlás, hiszen a házi gólkirály, Robert Snodgrass a West Hamhez költözött január végén. Marco Silváék sorsolása mindazonáltal piszkosul nehéz és igaz, hogy a számukra fontos rangadókat hazai pályán játsszák, de a bennmaradásuk így sem lenne éppen papírforma.

Egyelőre két jobb periódus foglalja keretbe a Crystal Palace szezon közbeni borzalmas szériáját, amikor is a csapat 15 meccsen hat pontot szerzett. A tavaly kitűnő őszt produkáló csapatnál Alan Pardew-t Sam Allardyce váltotta decemberben, ám egyelőre a korábbi szövetségi kapitány sem alkotott maradandót, noha a Palace utolsó két bajnokiját megnyerte. A Sasok jelenlegi legnagyobb problémája a gólfelelős, Christian Benteke gyatra formája, a Liverpool korábbi játékosa 12 meccsen csak egyszer volt eredményes december óta. A csapat szezonjából leginkább a bravúrpontok, a bravúrgyőzelmek hiányoznak és bizony ne vegyünk rá mérget, hogy az egy éve tartó mélyrepülésnek a végén nem kiesés lesz a vége, mert a Palace sorsolása sem éppen könnyű.

Big Sam menti meg a Palace-t?

Már a veszélyzónától három pont távolságban talájuk a lényegesen többre hivatott Swansea-Leicester City párost, amely gárdák kiesése igazi szenzáció lenne. A Rókák vesszőfutását aligha kell külön elemezni, a bajnoki címet követően a csapat a bajnokságban teljesen szétesett, viszont a Bajnokok Ligájában a Sevilla kiejtésével bejutott a legjobb nyolc közé. Ranieri menesztését követően a Liverpoolra és a Hullra is 3-1-es csapást mért a címvédő, amelyek lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta a riválisokkal szemben. Ha tényleg igaz, hogy a fél csapat az olasz mester távozásán dolgozott, akkor a Leicester most elindulhat felfelé és akkor valóban indokolt a 8-szoros szorzó a kiesésükre. Mi pedig reménykedünk benne, hogy Jamie Vardy is vastagon kiveszi a részét a menekülésből!

A karácsonyi gyengélkedést követően Paul Clement mesterrel magasabb fokozatba kapcsoltak a Hattyúk is, Sigurdssonék idén 5-0-4-es mérleget tudhatnak magukénak és tulajdonképpen a négy vereségük is - a Hull ellenit leszámítva - teljesen rendben van. A Swansea kerete nagyon izmos, a Sigurdsson-Llorente duó PL-szinten is nagyon félelmetesnek számít, a védelem viszont a 61 bekapott góllal kritikán aluli. A francia edzővel újult erővel csatába induló Swansea kiesésére nincs komoly sansz, noha a sorsolásuk nem egyszerű.

Gylfi Sigurdsson a Premier League egyik legjobb rúgótechnikájú spílere

Mindent egybevetve az oddsok önmagukért beszélnek, négyszereplős a csata, melyből a Sunderland nehezen tűnik menthetőnek. Véleményünk szerint játékosanyag alapján a Hull City is inkább a Championshipbe való, ám a Crystal Palace hektikus szerepléséből akár profitálhatnak a Tigrisek is. A papírforma és a fogadóirodák szorzói is azt mondatják velünk, a most hátul lévő három csapat búcsúzik el a Premier League-től, de arra nyugodtan vehetünk mérget, hogy nem lesznek unalmas perceink idén sem a PL hátsó részét illetően.

hatharom.com
A Hull City, a Middlesbrough és a Sunderland esik ki
Odds: 2.50
209498