Német foci

Az UEFA keresztbe tehet Gulácsiéknak

Osztrák sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a Bundesliga újonca a pályán elért eredmények ellenére sem léphet ki a nemzetközi porondra.

A szezont megelőzően talán még maguk a lipcsei klubvezetők sem gondoltak arra, hogy újonc létére a csapat a Bayern München első számú kihívójává avanzsál a Bundesligában. A Gulácsi Pétert is foglalkoztató Leipzig 21 forduló után a második helyet foglalja el a táblázaton, előnye a 3. helyezett Borussia Dortmunddal szemben nyolc pont. Bár a hátralévő 13 fordulóban még bármi megtörténhet, jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy a Lipcse ne kvalifikálja magát valamelyik nemzetközi kupába a következő idényre. Viszont ha ez a sorozat a BL lesz, akkor akadhat némi probléma.

Ennek apróján írt cikket ugyanis az osztrák Salzburger Nachrichten, amely emlékezetet az UEFA azon szabályára, amely tiltja, hogy ugyanabban a kiírásban egyszerre több olyan csapat is induljon, melyet ugyanaz a befektetőcsoport vagy személy irányít. Na már most köztudott, hogy a Red Bull energiaital-gyártónak Európában (is) van még egy csapata, mégpedig az osztrák Salzburg, amely vezeti osztrák Bundesligát.

Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a Red Bull-család két együttese is kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára, ami viszont elvileg szabályokba ütközik. Ennek ellenére a lipcseiek egyáltalán nem aggódnak, Oliver Mintzlaff klubelnök szerint, ha a csapat a pályán kiharcolja az indulás jogát, indulni is fog. "Senki nem ideges emiatt, az UEFA pedig nem jelezte még felénk, hogy bármi gondja lenne" - nyilatkozta a lipcsei klub első embere. Hasonló véleményen van a salzburgi sportigazgató, Christoph Freund is. "Abból indulunk ki, hogy a Leipzig és a Salzburg is indulhat a következő szezonban nemzetközi sorozatban“ - mondta az osztrák klubvezető.

A Salzburger Nachrichten ugyanakkor azt írja, hogy az európai szövetség már jelezte, hogy - adott esetben - csak az egyik Red Bull-csapat lesz jogosult a nemzetközi szereplésre. Az UEFA szóvivője ugyanakkor semmi konkrétumot nem említett egy német lapnak. "Az UEFA ellenőrizni fogja a szabályok betartását, de majd csak azután születik meg a döntés, ami után megkaptuk a nemzeti labdarúgószövetségektől a bajnokságok végeredményt és a nevezési lapokat".

A vonatkozó szabály egyébként kimondja, hogy ilyen esetben a saját pontvadászatában előrébb végző egyesület a kedvezményezett, vagyis ha a Salzburg megnyeri az osztrák bajnokságot, ő indulhatna a BL-ben. A lap szerint ugyanakkor az sincs kizárva, hogy a salzburgiak végül visszalépnek a Lipcse javára.

Gulácsiék hétvégén a Köln gárdáját fogadják szombaton, a bukmékerek szerint pedig simán kinéz egy hazai győzelem, hiszen mindössze 1.65-ös szorzón fogadhatunk a lipcsei sikerre a   -n.

[2272495] 2017-02-25 15:30:00 RasenBallsport Leipzig - 1. FC Kölnx;
210225