Bajnokok Ligája

Megtörhet-e Casillas Buffon elleni átka?

  • MVB80

Nagy hibát követne el az olasz bajnokságban egyeduralkodó Juventus, ha könnyen venné a Porto elleni párharcot. A portugál gárda zsinórban hat bajnoki győzelemmel a háta mögött fogadja a Juvét, amely szintén hatból hatot nyert a Fiorentina elleni zakó óta.

A szerdai házigazda a bajnokságban egypontos hátránnyal követi az éllovas Benficát, és az ősszel az angol bajnok Leicester mögött lett második a csoportjában, így futott bele a Juvéba.

A Porto leghatékonyabb taktikai fegyvere a középpályás letámadás, folyamatos nyomás alatt tartják az ellenfelet, így akadályozva a támadásépítést, a szerzett labdákból pedig igyekeznek minél hamarabb eljutni a kapu elé. A védekezésben a portugál válogatottal a nyáron Eb-t nyerő Danilo a kulcsember, támadásban pedig a mexikói Jesús Corona, az ő dolga kiszolgálni a két csatárt, André Silvát és Francisco Soarest.

1x2    
Porto Döntetlen Juventus
3.45 3.00 2.20

A Porto edzője, Nuno Espírito Santo számára most az a dilemma, hogy megtartsa-e azt a támadó felállást, amivel a csapata sorra nyerte a bajnokikat, vagy válasszon egy óvatosabb taktikát. Eltiltott egyik csapatban sincs, a Juvéban Giorgio Chiellini és Andrea Barzagli szereplése egyelőre kérdéses, de kedden mindketten a csapattal edzettek, és bekerültek az utazókeretbe is.

A két csapat eddig háromszor találkozott a nemzetközi kupákban, 1984-ben nem kisebb tét kísérte a mérkőzést, mint hogy ki viszi haza a KEK-serleget, amely végül a 2-1-es győzelemnek köszönhetően a Juve vitrinjébe került. A BL-ben 2001 őszén a csoportkörben kerültek össze, akkor Portóban 0-0 lett a vége, Torinóban pedig 3-1-re győzött a Juve.

A Porto az elmúlt három szezont tekintve másodszor jutott el az egyenes kieséses szakaszig, két éve a Bázelt kiejtették a portugálok, de a Bayern ellen már nem sikerült a bravúr.

A Sárkányok az ősszel a három hazai meccsükön hét pontot fogtak, a Bruges-t 1-0-ra, a már továbbjutott Leicestert 5-0-ra verték, a Köbenhavnnal pedig 1-1-et játszottak.

Ami önbizalomra adhat okot, az olasz csapatok elleni legutóbbi hét hazai meccsből egyet sem vesztett el a Porto, amely a BL-főtáblára úgy jutott fel, hogy a Romát gáncsolta el.

A Juve az ősszel mind a három meccsét megnyerte vendégként, Zágrábban 4-0, Sevillában 3-1, Lyonban 1-0 lett a vége. Az olaszoknak tavaly nem sikerült bejutni a negyeddöntőbe, pedig sokáig továbbjutásra álltak a Bayern ellen, de a bajorok végül hosszabbításban véget vetettek a Juve álmainak.

A mostani párharcot két korszakos egyéniség sokadik nagy találkozása teszi még izgalmasabbá, a Portóban Iker Casillas, a Juventusban Gigi Buffon igyekszik megadni a szükséges stabilitást a kapuból.

Sokszor már biztos nem látjuk őket egymás ellen

Mindketten 167-szeres válogatottak, Casillas 162 BL-meccsével rekorder, de Buffon is átlépte már a százas határt. A spanyol kapus a Reallal háromszor nyerte meg a legfontosabb európai sorozatot, Buffonnak csak két vesztes döntő jutott a Juvéval.

Válogatott szinten Casillas áll jobban, aki három győzelmet aratott Buffon ellen, míg az olasz csak egyet, és a háromból a legnagyobb értékű a 2012-es Eb döntője volt, ahol 4-0-val hozták össze a címvédést a spanyolok. A klubokat nézve viszont Buffon tarolt, aki három egyenes kieséses csatát húzott be Casillas ellen. Meglesz vajon a negyedik?

[2422870] 2017-02-22 20:45:00 FC Porto - Juventusx;
now;42
2017-02-22;42