Darts

Taylor nyerte az idegek harcát, Van Gerwen megizzadt a győzelemért

Izgalmas meccseket hozott a Premier League harmadik fordulója, íme a leeds-i állomás összefoglalója.

Az est nyitótalálkozóján a mezőny két skót klasszisa, Gary Anderson és Peter Wright mérte össze a tudását. Utóbbi revánsra készülve érkezett Leedsbe, a tavalyi szezonban ugyanis két fájó vereséget is elszenvedett honfitársától: többek között Andersonnak köszönhetően nem jutott be a Premier League rájátszásába, illetve kikapott tőle a világbajnoki elődöntőben is. Ennek megfelelően borzasztó összeszedetten kezdett az extravagáns skót, az első legben ugyan nem élt a lehetőséggel, ám a kihagyott duplák sem szegték a kedvét, a folytatásban sorozatban három 100 feletti kiszállót rántott elő a cilinderéből, amivel brékelőnyre tett szert. Mint utólag kiderült, ez döntőnek bizonyult, hiszen hiába zárkózott folyamatosan Anderson, képtelen volt elvenni ellenfele kezdését. Wright káprázatos napot fogott ki, 109.47 pontos körátlaggal 7-5-re nyert és vágott vissza a kétszeres világbajnok honfitársának a tavalyi vereségekért. 

Szeretsz a statisztikák között böngészni? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden mérkőzésről részletes statisztikát találsz.

A parádés kezdés után Adrian Lewis és James Wade érkezett a színpadra, avagy egy angol rangadóra került sor. Finoman szólva sem kopírozták le a skótok produkcióját, jóval gyengébb színvonalon zajlott ez a találkozó. Beszédes, hogy négy leget követően valahol 80 alatt mozgolódott Lewis körátlaga, ám még így is 2-2-re állt. Lassan csordogált a meccs, 4-4 után Wade-nek sikerült megújulnia, két 11 nyilas leggel 6-4-re lépett meg, majd hátsó pályáról sikerült lezárnia a meccset. Azt kell, hogy mondjuk, felejthető mérkőzést vívtak, a legszebb jelenet Wade 121-es kiszállója volt a hatodik legben. 

A folytatásban a két legenda, Phil Taylor és Raymond van Barneveld nézett farkasszemet egymással, amit a darts El Clásicójaként harangoztunk be. Egészen elképesztő, 78. összecsapásukra került sor.

Ahogyan azt várni lehetett, igen feszülten kezdődött a mérkőzés, melynek első felében leginkább a saját kezdésükre koncentráltak. A fordulópontot a hetedik leg jelentette, amikor is 3-3-as állásnál Barney a brékért elhibázta a bullseye-t, ez pedig némileg benne maradt a következő felvonásra is, így Taylor 5-3-ra tudott meglépni, egy "Sanghajjal" pedig a biztos egy pontot is elkönyvelhette. Barney természetesen nem adta fel, de kezdésből ismét bajba került, a 16-szoros világbajnok riválisának két dobása is volt a meccsért. Taylor elhibázta, a holland legenda pedig egy bravúros 107-es kiszállóval életben tartott az esélyeit a döntetlenre. A 11. legben gyakorlatilag ezt majdnem lemásolták, Taylor ismét kettőt rontott a győzelemért, Barney pedig hajszálra volt attól, hogy ezt újfent megbüntesse, ezúttal 161-ről. Nem így történt, a stoke-i zseni pedig ötödik nekifutásra már lezárta a meccset. Ugyan nem volt óriási adok-kapok, de iszonyat izgalmasan alakult, amit láthatóan mindketten nagyon élveztek. 

A nagy derbi után egy újabb feszült hangulatú mérkőzés következett, méghozzá két holland, a világelső Michael van Gerwen és Jelle Klaasen főszereplésével. Előbbi köztudottan ki nem állhatja a "Kobra" becenévre hallgató riválisát - aki esetleg nem tudná, hogy miért, a podcastünkben meghallgathatja -, így ennek megfelelően igen harapósan kezdte a meccset. MvG gyorsan 2-0-ra meglépett és egy nagyon sima derbinek indult, ám Klaasen gondoskodott róla, hogy ne váljon egyoldalúvá. A gyenge rajt után a harmadik legben szépen megérkezett a meccsbe és egy látványos két dupla 19-es kiszállóval visszavette a kezdését, sőt, egy 11 nyilas leggel 3-2-re megfordította az állást. Persze Van Gerwent sem kellett félteni, rákapcsolt ő is és gyorsan visszabrékelt. A folytatásban is akadtak lehetőségei Klaasennek, ám 4-5-nél a legrosszabbkor veszítette el a kezdését, innen már nem volt visszaút számára. Kellemes meglepetés volt a játéka, alaposan megráncigálta a világelső honfitársának bajszát.

Az est utolsó mérkőzésén Dave Chisnall és Kim Huybrechts feszült egymásnak, ami az első két forduló alapján a bent maradás szempontjából volt döntő fontosságú. Ahogyan az várható volt, igen pörgősen alakult a találkozó. Huybrechts jól kezdett, ám hiába vette el az angol kezdését, utána ezt Chizzy is megtette. A visszabrék után már nem sok momentuma volt a belgának, Chisnall a fontos legekre jól koncentrálva 5-2-re lépett meg, innen pedig már nem eresztette ki a két pontot.

Leeds, 3. forduló eredmények:
Gary Anderson-Peter Wright 5:7
Adrian Lewis-James Wade 4-7
Phil Taylor-Raymond van Barneveld 7-4
Michael van Gerwen-Jelle Klaasen 7-4
Dave Chisnall-Kim Huybrechts 7-4

Kattints a képre a játékért!