Vélemény

Miért akarják a megmaradt szurkolók kedvét is elvenni?

  • MVB80
Címkék:

Jó lenne azt érezni, hogy a magyar futball számára még fontosak azok a drukkerek, akik még mindig kitartanak, és kijárnak a meccsekre. A jelek nem mindig erről árulkodnak.

Talán sokak számára furcsán hangozhat, de ez a lesajnált magyar klubfutball, ami szemernyit sem lett jobb a foci-Eb csodás két hete után, még mindig vonzó tud lenni. Olvasom a híreket, hogy a Diósgyőr-drukkerek majdnem kilencszázan kísérik el nehéz helyzetben lévő csapatukat a korábbi edzőjük, Tomiszlav Szivics által felkészített Mezőkövesd ellen, és a Debrecen-Fradira is összejöhet 5-6 ezer néző, ami a 20 ezres Nagyerdei Stadionban még mindig elenyészően kevés, de el kell fogadni, hogy itt tartunk.

Egy nem túl nagy létszámú, de még lelkes mag úgy tűnik, örök hűséget fogadott ennek az igazi futballra csak nyomokban emlékeztető valaminek, más kérdés, hogy úgy tűnik, rájuk sincsen igazán szükség.

Hogy miért mondom ezt? Múlt héten azt vettem észre magamon, hogy kifejezetten várom, hogy legyen már szombat, mert egy barátommal elhatároztuk, kinézünk a Fradi-Honvéd kupameccsre. Mivel a Honvédhoz húz a szívünk, így folyamatosan figyeltük a híreket, amik arról szóltak, hogy a vendégeknek kiutalt jegyeket – eleinte 800, majd a nagy érdeklődés miatt 1200 belépőt kapott a klub - szépen vitték a hozzánk hasonlóan lelkes szurkolók.

Akik munka után ki tudtak gurulni a Bozsik Stadionhoz, azok könnyű helyzetben voltak, némi sorbanállás után örömmel fotózhatták a bezsákolt jegyeket, nekem első körben az maradt, hogy megadtam a szükséges adataim a barátomnak, aki aztán szomorúan hívott, hogy csak magának tudta megvenni a belépőt, nekem nem, mert a fénymásolt vagy telefonról bemutatott okmányok nem jók, személyes jelenlét szükséges.

A Honvéd-drukkerek szép számban jelentek meg a Groupama Arénában (Fotó: 1909.hu)

Nézzük a B tervet, irány az internet, de az MLSZ jegyrendszere eleinte nem működött, majd amikor igen, kiderült, a válogatott meccsekhez kiváltott kártyával nem lehet jegyet venni, ahogyan a Fradi honlapján sem jártam sikerrel. A meccs reggelén 9 óra 3 perckor tárcsáztam a Groupama Aréna jegypénztárát, ahol különféle kérdéseket bevetve próbáltam megtudni, hogy nyitva lesz-e a vendégpénztár, de az illető a vonal túlvégén azt mondta, náluk nincs és nem is lesz jegy, csak a Bozsikban.

Bár az egyik honvédos szurkolói oldal azt írta, tutira nyitva lesz a vendégpénztár, inkább biztosra akartam menni, így végül kibumliztam a Bozsikba, majd onnan átmentem a Kőbánya-Kispestre összetrombitált szurkolói gyülekezőre. Innen különbuszok vitték a kispestieket a Fradi-pályára, ahol a buszról leszállva mi volt az első dolog, amit megláttam?

Egy kis bódé, ahol jegyeket lehetett venni, ennyit arról, hogy a meccs napján nem nyit ki a vendégpénztár.

Mivel a több mint 1000 kispesti által keltett hangulat és a csapat teljesítménye meghozta a kedvem, úgy döntöttem, az első tavaszi fordulóban is elkísérem az aranylábúakat idegenbe, legalább megnézem magamnak az Új Hidegkuti Stadion híres-hírhedt kőfalát. Így aztán örömmel láttam a számunkra kedvező fordulatot, hogy a neten ezúttal mindenféle kártya nélkül lehetett jegyet venni az MTK-pálya vendégszektorába, és hétfőn délelőtt be is szereztem egyet a Fradi ellen is mellettem söröző-énekelgető cimborának, egyet meg magamnak.

Ez a szurkolóbarát állapot azonban csak pár óráig tartott, hétfő délután már ismét azt jelezte az MLSZ rendszere, hogy csak klubkártyával váltható belépő a vendégeknek fenntartott, 700 fős szektorba. Igaz, most legalább megemlítették, hogy a meccsnapon is kinyit majd a pénztár.

Félreértés ne essék, nem azzal van bajom, hogy adott esetben el kell menni a Bozsik vagy az Új Hidegkuti Stadionhoz jegyet venni, ha kocsim nincs is, a BKV-bérletem legalább kihasználom.

A válogatott eljutott oda, hogy tömegek járnak a meccseire

Sokkal inkább az a frusztráló, hogy miközben az MLSZ 2011-ben a nagy ívű stratégiai tervezetében azt irányozta elő, hogy 2018-ra nyolcezres nézőszámot kell regisztrálni az NB I-es meccseken, a még megmaradt szurkolók helyzetét sem könnyítik azzal, hogy megváltoztatják a jegyvásárlási feltételeket, vagy a nem megfelelő információt közvetítik feléjük.

Holott elvileg értük kellene lennie ennek az egésznek. Mert szép-szép, ha egymás után nőnek ki a földből a stadionok, csak éppen mit sem érnek, ha azok nincsenek ott a lelátón, akit még életben tartják a lelkesedésükkel a magyar klubfutballt.

Kaptak már így is elég pofont, talán értékelni kellene, hogy még mindig él bennük a szenvedély.