Darts

Csúcsrangadókkal indul a tavaszi darts őrület

Február 2-án, csütörtökön Newcastle-ben veszi kezdetét a 16 hetes dartsmaraton. A nyitófordulóban két fantasztikus rangadót is rendeznek: a címvédő és világelső Michael van Gerwen a kétszeres bajnok Gary Andersonnal csap össze, illetve két korábbi világbajnok, Adrian Lewis és Raymond van Barneveld is farkasszemet néz egymással. De színpadra lép természetesen a legenda, Phil Taylor és a közönségkedvenc Peter Wright is, szóval unatkozni aligha fogunk.

Mi mással kezdődhetne a Premier League szezon, mint a 2017-es világbajnokság döntőjének visszavágójával, avagy Gary Andersonnak itt a lehetőség a revánsra Michael van Gerwen ellen. A skót klasszisnak nem csak az elveszített vb-cím piszkálhatja a csőrét, hanem a hétvégén elbukott The Masters-trófea is, amit ugyancsak a holland zseni happolt el előle. Van Gerwen ezzel egyben gyorsan jelezte, hogy idén sem készül visszavenni a tempóból, ennek megfelelően toronymagas favoritként vág neki a sorozatnak. 

Van Gerwen egy megállíthatatlan gép - Mardle.

Egészen brutális számokat hozott 2016-ban, az egyik legmegdöbbentőbb talán, hogy a top 16-os riválisaival szemben vívott meccsei több, mint 80%-át megnyerte. Nem véletlen, hogy egyik major tornán sem talált legyőzőre, illetve összesen rekordnak számító 25 trófeát gyűjtött az előző naptári esztendőben. Jelenleg egy 37 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozatban van, ha a televíziós fellépéseit nézzük. Találó az a jelző rá, amit Mardle mondott...

Azonban egy Premier League-meccs az ő szintjükön egy 100 méteres sprintnek felel meg, tehát egy nagyon jó rajttal még van Gerwen is megfogható. Ne felejtsük el, hogy például a világbajnoki döntőt Anderson kezdte jobban és csak nüanszok hozták meg a fordulatot, ahonnan beindult a zöld henger. A meccset ráadásul a kétszeres bajnok skót kezdi majd, tehát nem neki kell menni a holland után, kivéve, ha rögtön brékkel indul a meccs.

Ez lesz a 39. összecsapásuk, az egymás elleni mérlegük 24-13-1 a holland javára, a Premier League-ben viszont csak 5-3-1-re vezet.

Ami nagyon nehéz lehet még egy kétszeres világbajnoknak is, hogy komoly hittel álljon oda a tábla elé, hiszen van Gerwen utóbbi bő egy évben mutatott játéka tényleg brutálisan demoralizáló. Az 1.60-as odds a hollandra alapvetően nem rossz, hiszen az utóbbi időben nem nagyon adtak rá ennyit, ám a hátsó pálya és a rövid meccs miatt nem látunk benne értéket egy olyan klasszis ellen, mint Anderson.

A 16-szoros világbajnok és hatszoros Premier League-győztes Phil Taylor meccseit jól becsüljük meg 2017-ben, ugyanis az angol legenda nemrégiben megerősítette, hogy az idei lesz az utolsó profi éve. Ahogyan azt korábban elmondta, nem helyez magára semmiféle nyomást, de ettől függetlenül nem trófeák és fontos győzelmek nélkül képzeli el az utolsó szezonját. Dave Chisnall ellen kezdi meg a szereplését, akivel szemben egy 22-8-as mérleget tud felmutatni, az elmúlt három meccsüket egyaránt hozta ellene. Tavaly a PL-ben egy brutális magas színvonalú mérkőzést vívtak, Taylor 115.25-ös, míg Chisnall 109.63-as körátlaggal zárt. A hétvégi The Mastersen a stoke-i géniusz volt a meggyőzőbb, így véleményünk szerint első pályáról győzelemmel indíthatja a PL-t.

hatharom.com
Taylor legyőzi Chisnallt
@ 1.70

Az MvG-Anderson mellett a forduló másik slágermeccse a Raymond van Barneveld-Adrian Lewis derbi lesz, amely szintén volt a 2017-es világbajnokságon a legjobb 16 között. Akkor a holland legenda döntő szettben tudott győzni, amivel 33-21-2-re növelte az előnyét az egymás elleni összevetésükben. Barney remek formába lendült az előző év hajrájában, ha ezt a játékát tudja hozni a PL-ben is, akkor abszolút számolni kell vele. Lewis kicsit sötét ló, ugyanis nem különösebben fekszik neki ez a sorozat, ám nyugodt szívvel soha nem fogad ellene az ember, mert bármikor képes megrázni magát. A hétvégén is elég kétarcú volt, jól kezdte a tornát, ám az elődöntőben semmi válasza nem volt van Gerwen játékára. A bukmékerek 50-50-re adják ezt a küzdelmet, amivel teljesen egyetértünk, hátsó pályáról nem könnyű a rutinos holland ellen, de Lewis egy pontra jó lehet. Kecsegtető a döntetlenre kínált 4.35-szörös pénz...

Az estét Kim Huybrechts és James Wade csatája nyitja, míg zárásként Peter Wright és Jelle Klaasen lép színpadra. Közülük egyikük sem játszott valami meggyőzően a hétvégén, Huybrechts, Klaasen és Wade egyaránt az első körben búcsúzott, a körátlaguk pedig a 95-öt sem érte el. Wade és Wright a favoritok, előbbire azonban ilyen oddson nem fogadnánk, a belga első pályáról okozhat meglepetést. A skót már tetszetősebb, neki a The Mastersen mutatott gyengébb játéka is erősebb volt Klaasenénál, ráadásul a holland ellen az elmúlt hat meccsük mindegyikét behúzta, tehát a lélektani előny abszolút nála van. 

Newcastle, 1. forduló programja:
 
Kezdés Mérkőzés 1 X 2
20:15 Kim Huybrechts-James Wade 2.95 4.50 1.75
20:45 Raymond van Barneveld-Adrian Lewis 2.20 4.35 2.20
21:15 Phil Taylor-Dave Chisnall 1.70 4.30 3.20
21:45 Gary Anderson-Michael van Gerwen 3.55 4.50 1.60
22:15 Peter Wright-Jelle Klaasen 1.55 4.70 3.65

Kattints a képre a játékért!