Átigazolás

A Manchester Cityé az év fogása - íme a top 10 téli igazolás

Oscar robbantotta a bankot a télen, ám a legnagyobb fogást kétségkívül a City könyvelheti el.

Európa nagy részén véget ért az átigazolási időszak, így az öt topligában már nem várható nagy játékosmozgás. Rendszerint a téli etapban kevesebb játékos vált csapatot, a klubok ugyanis ilyenkor mindig nehezebben engedik el futballistáikat, mint nyáron, ám főleg a kínai térhódításnak köszönhetően idén januárban egyáltalán nem unatkoztunk.

Így nem csak a szezon legnagyobb igazolása fűződik kínai gárdához, de az első 11 helyből ötöt is kibérelt magának az ázsiai nagyhatalom.

Lássuk a toplistát és a legérdekesebb klubváltásokat.

Top 10 téli átigazolás
Játékos Honnan? Hova? Mennyiért?*
Oscar Chelsea Shanghai 60 millió
Julian Draxler Wolfsburg PSG 40 M
Gabriel Jesus Palmeiras Manchester City 32 M
Goncalo Guedes Benfica PSG 30 M
Dimitri Payet West Ham Marseille 29,3 M
Odion Ighalo Watford CC Yatai 23,3 M
Morgan Schneiderlin Manchester United Everton 22,9 M
Chengdong Zhang BJ Sinobo Guan HB CFFC 20,44 M
Axel Witsel Zenit TJ Quanjian 20 M
Leonardo Pavoletti Genoa Napoli 18 M
*: euró

A listát magasan Oscar vezeti, akivel kapcsolatban a Chelsea-fanok nem győznek hálálkodni a Shanghai gárdájának. A londok kékek a befolyó 60 millió eurót azonban nemigen forgatták vissza, Antonio Conte senkit nem szerződtetett a télen. A Chelsea-ből egyébként a brazil mellett távozott John Obi Mikel is, szintén Kínába.

Ráfért az erősítés télen a PSG csapatára, Emery gárdája idén közel sem lesz olyan simán bajnok, mint az elmúlt években. A párizsi gárda még próbálja kiheverni Ibrahimovic távozását, ennek fényében szerződtették a Benfica támadóját, Goncalo Guedest és a Bundesligában már bizonyító Julian Draxlert is.

Draxler még mindig nagyon fiatal, sokat várnak tőle Párizsban - Fotó: goal.com

A manchesteri csapatoknál unalmasan telt a szezon, hiszen a két gárda összesen egy játékost szerződtetett, a Manchester City szerezte meg a brazil szupertehetséget, Gabriel Jesust a Palmeireasból.

A 19 éves tehetség már be is mutatkozott a Premier League-ben, az FA Kupában pedig gólpasszt adott. Jesusról talán a legbeszédesebb adat, hogy eddig hat mérkőzésen játszott a brazil felnőtt válogatottban, ezeken pedig öt gólt szerzett és négy gólpasszt adott.

A United viszont két névvel is képviselteti magát a top 15-ös listán, Schneiderlin az Evertonhoz, Depay pedig a Lyonhoz távozott, összesen 39 millió euróért. Új csapatot talált magának a balhés Dimitri Payet, akinek viszonya annyira elmérgesedett Londonban, hogy közölte, többet nem hajlandó pályára lépni a West Ham United mezében. A lényegesen többre hivatott támadót végül korábbi klubja, a Marseille vette vissza 30 millió euróért.

Kína Oscar megszerzése mellett sem tétlenkedett, Ighalo és Witsel is Ázsiában landolt, míg a kakukktojást az a Chengdong Zhang jelenti, akiről sok információnk nincsen. A Hebei China Fortune 20 millió euróért szerződtette a kínai szélsőt, aki a Transfermarkt szerint nem ér többet félmillió eurónál sem. Zhang egyébként megjárta már Európát, több portugál csapat mellett futballozott a Braunschweignél és a Rayo Vallecanónál is.

Mindenképpen említést érdemel még a 11. helyezett, Alexandre Pato, aki szintén Kínába szerződőtt, Manolo Gabbiadini, aki a Napoliból a Southamptonba igazolt, M'Baye Niang, aki a Milannál vált létszámfelettivé és a Watfordba került kölcsönbe, Sztevan Jovetics pedig sevillai színekben lődözheti tovább a gólokat.

Pato bármekkora tehetség is, Európában aligha fut már be nagy karriert

A "nagy öregeknél" sem telt unalmasan az év első hónapja, Demba Ba egy hosszú sérülést követően ismét a Besiktasban játszik, Carlos Tévez a világ legjobban fizetett futballistája lett Kínában, Bojan Krkic a Barcelona, a Roma, a Milan, az Ajax és a Stoke után Mainzba költözött, a híres "tizenegyeskirály", Simone Zaza a több sebből vérző Valenciát választotta, míg Braniszlav Ivanovics a Chelsea-ből ingyen távozott Szentpétervárra.

Ha már megemlítettük az öregeket, néhány szó a fiatalokról is. Az Ibrahimovic-utódnak tartott Alxander Isak a Dortmundban teljesedhet ki, az AC Milan Gerard Deulofeu-t szerezte meg kölcsönbe, az Ajax reménysége, El Ghazi a Lille-hez igazolt, míg a Real Madridban is futballozó Jesé a Las Palmashoz került az idény végéig.