Spanyol foci

Megbirkózik-e a Real a klubvébé-győztesek átkával?

  • MVB80

Felemásra sikerült a január a Real Madridnak, és úgy tűnik, a decemberi klubvilágbajnokság után nem könnyű újra felpörögnie a győztesnek.

Ahogy az élet minden területén, úgy a futballban is megvan a szerepe a babonáknak. Gyakran látjuk, ahogy a pályára lépő játékosok dobálják magukra a kereszteket, van, aki mindig ugyanolyan rituálé alapján készül a találkozókra, és előfordulnak olyan ruhadarabok, amelyek már sem színükben, sem állagukban nem hasonlítanak az eredetire, mégis kötelező kellékei a meccsnapoknak.

Az igazán babonásak minden apró jelnek komoly jelentőséget tulajdonítanak, a Benfica szurkolói például már biztosan rengetegszer kértek feloldozást Guttmann Béla átka alól, de hiába, amióta a magyar edző 1962-ben összeveszett a vezetőkkel, és sértődötten kijelentette, hogy a klub száz évig nem nyer semmit, a lisszaboniak egymás után vesztették el a nemzetközi kupadöntőket.

Az utóbbi évek történései azt mutatják, hogy a klubvilágbajnokság nevezetű tornának is megvan a maga átka, és a Real Madrid most ennek a levét issza.

És a jelenség nem újkeletű, ugyanez történt két évvel ezelőtt is. A Real 2014 decemberében az argentin San Lorenzo elleni 2-0-val a világ legjobb csapata lett, utána viszont a január eleje nem a tervek szerint alakult: becsúszott egy Valencia elleni vereség, majd az Atlético 4-2-es összesítéssel kipörgette a városi riválist a Király Kupából.

Akkor végül négy győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárta a januárt a Real, amely a szezon végén egyetlen trófeát sem tudott begyűjteni, ez pedig Carlo Ancelotti állásába került.

A Real decemberben ismét klubvilágbajnok lett, aztán eljött a január, és a mérleg most is erősen felemás: három győzelem, két döntetlen és két vereség – az egyikkel véget ért a 40 meccses veretlenségi sorozat, a másik a kiesést jelentette a Király Kupából.

Cristiano Ronaldo nem viselte jól a Celta elleni kiesést

A bajnokságban élen álló Real vasárnap este az ötödik helyezett Real Sociedad ellen játssza utolsó januári meccsét, és a Celta elleni kupavisszavágót kihagyó Raphael Varane felépült, így ott lehet a védelem tengelyében.

1x2    
Real Madrid Döntetlen Real Sociedad
1.25 6.00 9.00

Nem csak a Real tudja, milyen, amikor elér a klubvébé-győzelem átka, a Milan is átélte 2007 decemberében: előbb 4-2-re verte a Boca Juniorst, majd Olaszországba hazatérve előbb kiesett a kupából a Catania elleni hazai kudarc miatt, azután pedig elbukta az Inter elleni városi derbit.

A vége az lett, hogy a Kakát, Patót, Pirlót, Gattusót, Maldinit, Seedorfot, Nestát soraiban tudó brigád a BL-ben is elbúcsúzott a 16 között az Arsenal ellen, a Serie A-ban pedig csak az ötödik helyre ért oda.

A Barcelonának is volt hasonló élménye, 2009-ben az argentin Estudiantes ellen hosszabbításban megkaparintotta a klubvébé-trófeát, de ezt követően a bajnokságban csak egy pontot szerzett a Villarreal ellen, a kupában pedig kikapott a Sevillától.

Ezt a párharcot már nem is tudta a maga javára fordítani a Barcelona, amely a BL-ben az elődöntőben hasalt el a Mourinho-féle Inter ellen, pedig a visszavágó nagy részét emberelőnyben játszhatta le. Igaz, egy arany azért így is összejött az idény végén, mert a bajnokságot behúzta a Barca, három ponttal megelőzve a Realt.

[2300702] 2017-01-29 20:45:00 Real Madrid - Real Sociedadx;
now;87
2017-01-28;87
2017-01-29;87
2017-01-30;87