Australian Open

Legendák döntője, Nadal újabb címet vehet el Federertől

Vasárnap Melbourne-re figyel a teniszvilág, a férfi egyes döntőjében ugyanis az elmúlt 15 év két nagy klasszisa, Roger Federer és Rafael Nadal méri össze a tudását.

A torna előtt valószínűleg csak a legelvetemültebb tenisz-fanatikusok gondoltak arra, hogy a döntőt a 21. század két ikonja, a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer és a 14-szeres győztes Rafael Nadal vívja majd. Semmi nem utalt ugyanis erre, hogy 30 felett, sérülésekből visszatérve megtáltosodnak és 2011 után ismét láthatjuk őket egymás ellen egy major torna fináléjában. Hat esztendeje egyébként a Roland Garroson meccseltek, Melbourne-ben 2009-ben találkoztak legutóbb a döntőben, ami az egyetlen olyan Australian Open-összecsapásuk volt, ahol a trófeáért szálltak harcba.

2012 után ismét Grand Slam-címet nyerhet Federer. - Fotó: AO

Elképesztő múltra tekint vissza az ő párharcuk, 14 évvel ezelőtt Miamiben mérték össze először a tudásukat, azóta pedig összesen 34 alkalommal néztek farkasszemet egymással, minden idők legnagyobb rivalizálása az övék. Federer vélhetően már rég 20 feletti Grand Slam-címmel rendelkezne, ha nincs Nadal, ugyanis öt döntőt bukott ellene, illetve további négy alkalommal kapott ki tőle major tornán.

Roger egyedül Wimbledonban tudta legyőzni a mallorcaiak büszkeségét, minden más GS-en vereséget szenvedett ellene. 

A svájci géniusznak abszolút mumusa a spanyol, az egymás elleni mérlegük is masszív Rafa-fölényt mutat (23-11). Ausztráliában háromszor találkoztak eddig, 2014-ben három, 2012-ben négy, míg 2009-ben öt szettben győzött Nadal.

A torna meccsén tudta kiharcolni a döntőt Nadal. - Fotó: AO

Mindketten rendesen megszenvedtek az elmúlt szűk két hétben, azt nem lehet mondani, hogy ajándékba kapták volna a döntőt. Nadal már a harmadik körben a pokoli veszélyes Alexander Zverev ellen döntő szettre kényszerült. Ezt követően Gael Monfilst és Milos Raonicot a vártnál simábban verte, ám az elődöntőben vért kellett izzadnia Grigor Dimitrov ellen. Közel öt órát töltött a pályán, és csak egy borzasztóan kiélezett döntő játszmában tudta kiharcolni a továbbjutást. Elképesztő színvonalon játszottak mindketten, a tenisz sava-borsa benne volt ebben az ütközetben.

A mérkőzés győztese    
Roger Federer Rafael Nadal
1.95 1.70

Federer ugyancsak két ötszettest játszott, az egyiket Kei Nisikori ellen, a másikat pedig Stan Wawrinkával szemben az elődöntőben. Varázslatosan kezdte a tornát a helvét sztár, de a svájci rangadón kicsit sem volt meggyőző. Sokszor már csak a szíve vitte előre, pedig időben egyáltalán nem volt hosszú meccs. Ennél sokkal több fog kelleni a döntőben, igaz, Nadallal ellentétben, neki két napja van pihenni. 

Az elmúlt öt meccsükön mindig az a játékos nyert, akit a bukmékerek favoritnak hoztak ki.

Ez sem biztos azonban, hogy elegendő lesz Federer számára. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy fáradtan fog kiállni, de egy hosszú meccs biztosan nem neki kedvez majd, hiszen Wawrinka ellen két óra játék után már látszódott rajta, hogy kezd elfogyni, sokat köszönhetett honfitársának, aki nem élt a lehetőségekkel. 

A spanyolnak fekszik a svájci riválisának játéka. - Fotó: AO

Nem véletlen az ő párharcukban Rafa dominanciája. A spanyol a pörgetett tenyereseivel ugyanis rendre szét szokta szedni Federer egykezes fonákját. Ezen a taktikán vélhetően most sem fog változtatni Nadal, az ütéseinek legnagyobb része a svájci fonákjára fog menni. Látva Roger fizikális problémáit Stan ellen, a győzelemre jóformán csak három szettben van esélye, esetleg négyben, ha gyors a meccs. Nem sok mindenbe kapaszkodhat, talán abba bízhat még, hogy Nadal sem lesz fit a heroikus elődöntő után, illetve, hogy nem tudja megismételni azt a játékot, amit Dimitrov ellen. 

A legtöbb dolog Federer ellen szól, hiszen nem elég, hogy fizikálisan nincs olyan állapotban, mint ellenfele, a stílusa sem kedvez neki és még mentálisan is kezelnie kell azt, hogy oly sokszor kikapott tőle. Illetve abszolút az öt évvel idősebb svájci gondolhatja úgy, hogy "most vagy soha" megszerezni a régóta hajszolt 18. Grand Slam-címet, avagy talán neki van nagyobb vesztenivalója, bár két ekkora bajnok esetében ez furán hangozhat. Mindent egybevetve, szerintünk Nadal nyeri a legendák döntőjét, méghozzá négy szettben.

hatharom.com
Nadal nyeri a döntőt
@ 1.70

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába.