Australian Open

Federer keresi ellenfelét - Nadal vagy Dimitrov?

Az Australian Open 12. játéknapján fény derül a másik döntős játékosra is, pénteken Rafael Nadal és Grigor Dimitrov feszül egymásnak.

Már csak egy hely kiadó az ausztrál nyílt teniszbajnokság fináléjában, miután csütörtökön a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer öt szettben legyőzte honfitársát és barátját, Stan Wawrinkát a felső ági elődöntőben. A tábla alsó felén a 2009-es bajnok Rafael Nadal és a 15. kiemelt Grigor Dimitrov néz farkasszemet egymással. Benne van tehát a pakliban, hogy az elmúlt 10-12 esztendő két ikonja, Federer és Nadal ismét összemérje a tudását egy major döntőben, Melbourne-ben erre nyolc évvel ezelőtt volt legutóbb példa.

Dimitrov először jutott el Ausztráliában a legjobb négyig. - Fotó: AO

Ehhez persze lesz egy-két szava a "Baby Fed" becenévre hallgató bolgárnak is, akiről nem túlzás azt állítani, hogy élete formájában játszik. Járt ugyan 2014-ben Wimbledonban már a legjobb négy között, de ennyire akkor sem sugárzott róla, hogy minden klappol nála. Nagyon jól megtalálta a közös nevezőt Daniel Vallverduval, aki többek között Andy Murrayvel és Tomás Berdychhel is dolgozott együtt az elmúlt években.

Dimitrov 2017-ben még nem veszített meccset, hiszen a felkészülésre szánt brisbane-i viadalon megnyerte a trófeát. Idén így eddig 10 győzelem és 0 vereség a mérlege.

Hatalmas önbizalommal teniszezik Dimitrov, a 10 győzelméből hármat top 10-es játékos ellen aratta, további kettőt pedig top 20-as ellen. Melbourne-ben egyelőre csak a mérkőzései elején tudtak vele konkurálni, ha bemelegedett, akkor onnantól nem sok esélyt adott. Rafa ellen viszont nem biztos, hogy belefér egy lassú kezdés, a spanyol ugyanis az első labdamenettől kezdve harapni fog.

A salakkirály 2014 után juthatna ismét Grand Slam-döntőbe. - Fotó: AO

Nadal egyébként ugyancsak remek formába lendült, azokat a meccseket, amiket az elmúlt két szezonban nagy százalékban elbukott, most sikerrel tudott megvívni. Ezekből pedig rögtön önbizalmat merített, rajta is az látszódik, hogy nem tudja elképzelni, hogy kikapjon. 

Ettől függetlenül nagyon nyugodtak nem lehetnek a Rafa-drukkerek, ugyanis az előző két meccsén nem csak rajta múlt, hogy nem lett szorosabb. Milos Raonic és Gael Monfils kezében is ott volt a lehetőség, de egyikük sem tudott ezzel élni. Egyedül Alexander Zverev jutott el döntő szettig a spanyol ellen. 

Nadal 24. Grand Slam-elődöntőjére készül, Melbourne-ben ez lesz az ötödik.

A tapasztalat nyilván a balkezes hispán mellett szól, de Dimitrov sem az a tejfelesszájú játékos már, aki megijedne a lehetőségtől. Vívtak ők 2014-ben itt Ausztráliában egy negyeddöntőt, akkor a fontos labdáknál nagyon remegett a bolgár, azóta viszont sok rutint szerzett és nem mellesleg hét elveszített meccs után a legutóbbi összecsapásukat megnyerte Nadal ellen - tavaly Pekingben, 6:2, 6:4-re. 

Az eddigi egyetlen melbourne-i összecsapásuk összefoglalója:

Alapvetően a spanyolnak nagyon kedvez az olyan ellenfél, aki egykezes fonákot üt, hiszen a magasra pattanó pörgetett tenyereseivel teljesen szétszedheti, de Dimitrovval mégis rengeteg szoros meccset vívtak, ahol nem ez döntött. Hihetetlen jó a lábmunkájuk, így egy nagyon kemény fizikális mérkőzés lesz, amelyen akár az is döntő lehet, hogy ki, hogyan bírja. 

Nagyon egyben van Nadal játéka, jönnek a demoralizáló ütések is tőle, fejben is egyre inkább topon van, de akkor sem várunk egyoldalú meccset. Dimitrov képes lehet nagy csatára kényszeríteni, és látva a formáját, biztosan nem úgy fog pályára lépni, hogy nem hisz a győzelemben. Lesznek lehetőségei, és amivel Raonic és Monfils nem élt, azt ő megcsinálhatja. A Federer-Wawrinka elődöntőhöz hasonlóan, itt sem várunk sima meccset. 

hatharom.com
37.5 játék felett
@ 1.60

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába.