Spanyol foci

Túlsúlyos hősszerelmesből lett a világ legjobb középcsatára

Kedden ünnepli 30. születésnapját Luis Suárez, aki a Barcelonában teljesedett ki igazán.

Amikor 2014 júliusában a Barcelona 81 millió eurót utalt át a Liverpoolnak Luis Suárezért, nagyon sokan voltak, akik őrültségnek tartották, hogy a katalán klub egy botrányhőst vesz Lionel Messi és társai mellé, akiket Zlatan Ibrahimovic a könyvében csak szófogadó iskolás fiúknak hívott.

Pedig akkoriban az uruguayi csatár már a világ egyik legelismertebb játékosa volt, aki angol és holland gólkirályként, valamint európai aranycipősként költözött Liverpoolból Barcelonába.

De hiába csinált fantasztikus dolgokat a kapu előtt, ha időnként lefőtt az agya, így aztán 2014 nyarán senki nem a góljairól beszélt, hanem arról, hogy az olaszok elleni vb-csoportmeccsen belemélyesztette a fogát az amúgy szintén nem a szűzies lelkéről elhíresült Giorgio Chiellini vállába.

Ráadásul a Barca úgy vette meg Suárezt, hogy tudta, a harapás miatt legkorábban októberben vetheti őt be éles meccsen Neymar és Messi társaként. Akik nem a botrányai miatt tamáskodtak, azok épp a két említett egyéniséget emelték ki, mondván, elbírja-e az öltöző, ha Messi kap még egy sztárt maga mellé, még egy olyan játékost, akinek a gólszerzés a szenvedélye.

Az élet a legnagyobb rendező, így meg sem lepődött senki, hogy Suárez a Barca mindenkori legfontosabb meccsén, a Real Madrid ellen játszotta első tétmeccsét, a negyedik percben adott is egy gólpasszt Neymarnak, de a Real 3-1-re fordítani tudott. A károgók a mellüket verdesték az igazukat bizonygatva, amikor Suárez az első öt meccsén eredménytelen maradt, aztán a hatodikon, a ciprusi APOEL elleni BL-csoportmeccsen megtört a jég.

A megszokott kép: Suárez ünnepel a gólja után

Olyannyira, hogy azóta már százas határt is átlépte, 120-szor játszott a Barcában és 103 gól áll a neve mellett, és hogy mennyire nem oltják ki egymást Messivel és Neymarral, arra bizonyíték, hogy a 2015-2016-os szezon kezdete óta a spanyol bajnokságban Suárez 21, Messi 19, Neymar 18 gólpasszt adott, a nagy trió közé csak a realos Toni Kroos (19) tudott beférkőzni.

Az MSN tagjai nem csak a pályán értik meg remekül egymást, civilben is barátok, és a saját egójukat feláldozták a csapat érdekében, legalábbis kellően rugalmasak voltak, így alakult ki, hogy az eredetileg a jobb szélen játszó Suárez végül középen ragadt, a kilences pozíciójában, amely korábban Messi kedvenc vadászterülete volt.

Suárez azonban sokkal jobban érvényesült középcsatárként, mint szélsőként, az ő játékával a középpályások is több helyhez jutottak, mint amikor Messi folyton visszalépett labdáért, az argentin zseni viszont a szélről indulva még mindig képes megbontani bármelyik ellenfél védelmét, akárcsak Neymar a másik oldalon.

Suárezre ráadásul jó hatással volt, hogy a Liverpoollal és az Ajaxszal ellentétben nem egyedül tőle várják a megváltást az ellenfél 16-osának környékén, és jóval kevesebb kárt tesz az ellenfelek védőiben. Talán nem sokan nézik ki belőle, de a harapós Suárez romantikus alkat, aki számára a barátnője, Sofia Balbi jelentette a legnagyobb motivációt, hogy Európába igazoljon, miután a lány a családjával Barcelonába költözött.

A 2014-ben nyert Aranycipő átadásakor, mellette a felesége, és a liverpooli legenda, Kenny Dalglish

Szerencséjére a holland Groningen küldöttsége 2006 nyarán kiszúrta az akkor még az uruguayi Nacionalban játszó Suárezt, aki a megtekintett meccsen értékesített egy büntetőt és lőtt egy gyönyörű gólt.

A holland kiscsapat számára komoly kockázatot jelentett 800 ezer eurót kifizetni az ismeretlen tehetségért, aki az első edzésen jelentős súlyfelesleggel jelent meg, akkori edzője rá is parancsolt, hogy addig csak a tartalékokkal edzhet, amíg 90-ről le nem tornássza a súlyát 83 kilóra.

Az ifjonc értett a szóból, az akkor már vele együtt élő Sofia segítségével szigorú diétába kezdett, félretette a steaket, a gyorséttermi kaját és a cukros üdítőket, és hamar elérte a kívánt versenysúlyt.

A habitusán azonban nehezen tudott változtatni, megőrjítette az ellenfeleket a folyamatos műesésekkel, a bírókkal pedig állandóan hadakozott, mintha minden ítéletüket személyes sértésnek venné.

Legemlékezetesebb meccsén, a Vitesse elleni bajnokin az utolsó tíz percben kiharcolt egy tizenegyest, majd szerzett két gólt, így fordított a Groningen 1-3-ről 4-3-ra.

Első európai idényében minden sorozatot számolva 37 meccsen játszott és 15 gólig jutott, be is jelentkezett érte az Ajax, de a Groningen visszadobta a 3,5 millió eurós ajánlatot. Suárez hatalmas hisztibe kezdett,  hogy engedjék el, de a holland szövetség a klubjának adott igazat, mire az Ajax növelte a tétet, 7,5 millió volt a második ajánlat, és így már a Groningen is megadta magát.

A többit már nagyjából ismerjük, Suárez 110 bajnokin 81 gólt szerzett az amszterdamiaknál, akikkel bajnokságot és kupát nyert, valamint megválasztották a bajnokság legjobbjának, aztán 2011 januárjában 26,5 millió euróért a Liverpoolé lett.

A Vörösöket még ő sem tudta bajnokká tenni, pedig a legjobb idényében 31 gólt termelt, és az ellenfelek mellett a minden apró botrányra lecsapó angol médiával is meg kellett küzdenie, mondjuk tett is érte, hogy foglalkozzanak vele, a MU francia védőjét, Patrice Evrát negrónak nevezte, a Chelsea szerb hátvédjét, Branislav Ivanovicot pedig megharapta.

Aztán jött a brazíliai vébé, és a leghíresebb Suárez-harapás, de a Barcának így is kellett, és az azóta eltelt két és fél évet látva már senki nem tartja őrültségnek az üzletet.

Az immáron 30 éves Suárez legközelebb csütörtökön, a Real Sociedad elleni kupameccsen mutathatja meg, hogy miért is tartják a világ egyik legjobb befejezőcsatárának.

[2443574] 2017-01-26 21:15:00 Barcelona - Real Sociedadx;
2017-01-24;138
2017-01-25;138
2017-01-26;138