Australian Open

Svájciak főszerepben - napi tippek

Élesedik a helyzet, kedden már a negyeddöntős küzdelmek veszik kezdetüket Melbourne-ben.

Az uraknál és a hölgyeknél egyaránt a felső ági derbikre kerül sor. Mindkét nemnél úgy vágunk neki a legjobb nyolc küzdelmeinek, hogy a világelső már nincs versenyben. A nőknél a felső dekád abszolút a lehetőségről szól, nincs kiemelkedő teniszező. Innentől papírforma szerint a 13. kiemelt Venus Williamsnek és a hetedik Garbine Muguruzának kellene játszania az elődöntőt, de Anasztaszija Pavljucsenkova és Coco Vandeweghe élete formájában játszik, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha nem a két magasabban rangsorolt játékos jutna tovább. 

A négy teniszező közül egyedül Venus játszott már korábban negyeddöntőt Melbourne-ben, elődöntőben viszont 14 évvel ezelőtt járt legutóbb az Australian Openen.

Ami érdekes, hogy kivétel nélkül mind a négyen agresszív stílust képviselnek. Hatalmas püfölésre lehet számítani. Pavljucsenkova győzte már le kemény pályán Venust, egyedül a tapasztalat szól az amerikai mellett, az orosz viszont láthatóan borzasztó fitt állapotban van. A másik meccsen Vandeweghe 2-1-re vezet a spanyol ellen, és demoralizáló volt, ahogyan átgázolt a világelső és címvédő Kerberen. Ezek után Muguruza sem lehet nyugodt, pláne, hogy 2014-ben Wimbledonban kikapott az amerikaitól. Győztesre egyik meccsen sem fogadnánk, overre már annál inkább, hiszen a jó adogatók közé tartoznak. 

Kemény meccs vár az egykori bajnokra. - Fotó: AO

A férfiaknál a két negyeddöntő közül a 2014-es bajnok Stan Wawrinka és a 2008-as döntős Jo-Wilfried Tsonga összecsapása tartogatja a legtöbb izgalmat. Mindketten remek tenisszel jutottak el idáig, az igazi teszt pedig most következik számukra. A Roland Garroson három alkalommal mérték már össze a tudásukat, ebből kétszer döntő szettben dőlt el a győztes, míg egyszer négy játszmában. Az egymás elleni mérlegük 4-3 a svájci javára, de ami talán fontosabb, hogy a legutóbbi három mérkőzésüket egyaránt Stan húzta be. 

Tsonga az elmúlt három Grand Slam-negyeddöntőjét elveszítette, Wawrinka viszont megnyerte.

Apróságok szólnak csak a francia ellen, aminek valószínűleg ezen a meccsen nagy jelentősége nem is lesz. Kültéri fedett pályán például még soha nem találkoztak, tehát ez egy új szituáció lesz számukra. Egy ilyen szoros és kiegyenlített küzdelemben nagyon nehéz végig fent tartani a koncentrációt, várhatóan hullámzóan fognak játszani, ami pedig minimum négy, de inkább öt szettet eredményezhet. 

hatharom.com
40.5 játék felett
@ 1.75

A Wawrinka-Tsonga derbi győztese vélhetően a négyszeres bajnok Roger Federerrel találkozik majd az elődöntőben. A svájci géniusz ellenfele a meglepetésember Mischa Zverev lesz. A világranglista 50. helyén álló német játékos hatalmas hőstettet hajtott végre Andy Murray kiütésével. Nem játszott igazán élesen a világelső brit, de ez semmit nem von le Zverev érdemeiből, aki viszont mindent elkövetett annak érdekében, hogy Murray ne érezze jól magát a pályán. 

Régi fényében tündököl a svájci legenda. - Fotó: AO

Kicsit retro érzése lesz az embernek, amikor majd ezt a meccset nézi, hiszen mindketten rengeteget lépnek fel a hálóhoz. Ha Zverev ugyanolyan összeszedetten játszik, mint Murray ellen, akkor Federer dolgát is megnehezítheti. Azon mindenesetre a németnek túl kell tennie magát, hogy a svájci ellen legutóbb, a 2013-as halle-i tornán 0-6, 0-6-ra égett meg hazai pályán...

Federer győzelme valószínűsíthető, nehéz elképzelni, hogy a saját taktikájával megverjék, ugyanakkor annyira keveset fizet a továbbjutása, hogy még kombiban sem éri meg megjátszani. A páros mérkőzéseken azonban vannak kecsegtető kis oddsos tippek, amikből jó szelvényt lehet összeállítani. 

A hazai közönség támogatását élvező Polmans/Whittington páros két nagy meglepetést is okozott már a tornán, nagy lelkesedéssel játszanak, de a világelső Herbert/Mahut francia kettős már túl nagy falat lesz számukra. 

Herbertékre Grand Slam-tornán 12 alkalommal adtak eddig 1.20 vagy annál kisebb oddsot, ezekből a meccsekből pedig 11-et megnyertek.

A Babos Timiéket búcsúztató Mattek/Safarova duónak sem okozhat gondot Atawo és Xu legyőzése. Nincs egy kategóriában a két páros. Mattek egyébként idén kaparintotta meg a világelsőséget, azóta pedig még nagyobb önbizalommal teniszezik. Éppen ezért vegyes párosban is érdemes neki bizalmat szavazni, ahol Mike Bryannel az oldalán indul. Mindketten borzasztó rutinosak ebben a műfajban is, tavaly előtt a Roland Garrost tudták megnyerni.

hatharom.com
Herbert/Mahut-Polmans/Whittington Herbert/Mahut
Atawo/Xu-Mattek/Safarova Mattek/Safarova
Mattek/Bryan-Xu/Martin Mattek/Bryan
@ 1.64

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, illetve egy játékra is invitálnánk benneteket, melynek lényege, hogy innentől jósoljátok meg, hogyan alakul a torna. A játék ide kattintva érhető el, és egyelőre csak teszt jelleggel fut.