Australian Open

Nadal ismét megszenvedhet a győzelemért, Baboséktól bravúr kell - napi tippek

Az Australian Open hétfői játéknapján mind az uraknál, mind a hölgyeknél teljessé válik a negyeddöntős mezőny.

Az alsó ági nyolcaddöntőkben a nyolc pályára lépő játékosból hetet a top 15-ben találunk, egyedül Denis Istomin a kakukktojás, aki a címvédő Novak Djokovicsot búcsúztatta. Teljesen nyitott így a tábla alsó dekádja, tehát még feszültebb meccsekre számíthatunk, hiszen mindenki úgy gondolhatja, hogy itt a nagy lehetőség maradandót alkotni.

A nap slágermeccse a hatodik kiemelt Gael Monfils és a 2009-es bajnok Rafael Nadal ütközete lesz. Utóbbi az előző körben egy parádés meccset vívott Alexander Zverevvel, két alkalommal is szetthátrányba került, de végül csak sikerült legyűrnie a német tehetséget. Ez rengeteget jelenthet Rafa önbizalmának, hiszen az elmúlt két szezonban alig tudott Grand Slam-tornákon döntő játszmás meccseket nyerni. Tényleg úgy tűnik, hogy kezd visszakapaszkodni az elitbe. Monfilsról tudjuk, hogy elképesztő tudás van a kezében, de Nadal szeret ellene játszani, erre bizonyíték a 12-2-es egymás elleni mérlegük a spanyol javára. A francia "gumiember" azt a két győzelmét Dohában aratta az egykori világelső ellen, a 12 vereségéből hetet viszont Mastersen vagy major tornán szenvedett el, avagy a fontos meccseiket eddig mindig Nadal nyerte. Ettől függetlenül azonban nem számíthat könnyű meccsre a mallorcai, ugyanis Monfo kiváló formának örvend, ilyen magasságban pedig már nem fogja könnyen adni a bőrét. Ha fejben a gyakori szétszórtságán tud változtatni, akkor még azt sem zárnánk ki, hogy borulni fog a papírforma. Fogadás tekintetében azonban a legokosabb döntés, ha csak élőben teszünk erre a derbire. 

Az alsó ágon a legnagyobb esélyes a fináléra talán a harmadik kiemelt Milos Raonic. A kanadai szervagép eddig nagy magabiztossággal vette az akadályokat, és nem okozhat számára problémát a 13. kiemelt Roberto Bautista-Agut legyőzése sem. A spanyol ugyan borzasztó kellemetlen ellenfél, rettentő taktikusan játszik, ám Raonic ellen a korábbi négy mérkőzésükön abszolút nem talált fogást. Szoros szetteket játszottak, de nyernie nem sikerült Bautista-Agutnak, és látva a kanadai formáját, nem valószínű, hogy a hispánnak most sikerül majd kozmetikáznia az egymás elleni eredményükön. Raonic egyébként az előző körben azt a Gilles Simont verte, akinek nagyon hasonlít a játékstílusa a spanyoléhoz. 

Szintén a negyeddöntőbe várjuk Grigor Dimitrovot is, aki végre a tehetségének megfelelően játszik, és nem csak egy-egy szett erejéig brillírozik, hanem egész meccseken kitart a jó játéka. Richard Gasquet-t a vártnál jóval simábban intézte el, ezek után hatalmas meglepetés lenne, ha az az Istomin állítaná meg, aki az előző két körben nyolc és félórát töltött a pályán... Alapvetően is Dimitrov a meccs favoritja, így meg aztán pláne.

A lányoknál egy "tutit" szemeltünk ki magunknak, méghozzá Karolina Plískovát. A cseh lánynak rezgett a léc az előző körben, hiszen csak döntő szett 10-8-ra tudott győzni, ám ez abszolút nem annak volt betudható, hogy rosszul játszott volna, ugyanis több, mint kétszer annyi nyerőt ütött, mint hibát. Remek formában van, egy ilyen győzelemből pedig sokat meríthet. A folytatásban a 22. kiemelt Daria Gavrilova lesz az ellenfele, aki az utolsó talpon maradt hazai játékos egyesben. Borzasztó szívós teniszező, de az agresszív játékának nem fekszik Plisková még agresszívebb stílusa. Olyan tempón játszik a cseh, ami már sok Gavrilovának, erre bizonyíték az eddigi két meccsük, amit Plisková 6-2, 6-2 és 6-3, 6-2-re nyert meg. 

hatharom.com
Roberto Bautista-Agut-Milos Raonic Raonic
Grigor Dimitrov-Denis Istomin Dimitrov
Karolina Plísková-Daria Gavrilova Plísková
@ 1.55

Babos Timi és orosz partnere, Anasztaszija Pavljucsenkova két nagyon sima meccsen van túl, a nyolcaddöntőben viszont nem számítanak favoritnak a 2015-ös bajnok Bethanie Mattek és Lucie Safarova ellen. Az amerikai-cseh duó a páros mezőny egyik legkiválóbb kettőse, az elmúlt két szezonban három Grand Slam-címet nyertek. Ugyanakkor nem verhetetlenek, főleg, ha Pavljucsenkova még bírja szuflával. Ő ugyanis a négy játékos közül még egyesben is érdekelt, sőt, kedden élete meccsére készül Venus Williams ellen. Ha nem lesz topon, akkor nagyban romlanak Timiék esélyei, hiszen inkább az orosz a húzónév most a párosukban. 

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, ha pedig az események alakulására vagy kíváncsi, akkor klikk ide, ahol azt is láthatod, hogy ki-kivel kerülhet össze a következő körben!