Premier League

Végre nem negyedik lesz az Arsenal!

  • varin

Egy szuperszámítógép megjósolta, hogy 21 év után nem fér be az első négybe Arséne Wenger csapata. De vajon ki lesz a bajnok SAM szerint?

A Salford Egyetem által használt SAM (Sports Analytics Machine) kiszámolta, milyen esélyei is vannak az egyes csapatoknak a bajnoki címre, valamint azt is, hogy milyen sanszuk van odaérni az első négy hely egyikére. Az algoritmusok, statisztikai modellek és egyéb bonyolult matematikai képletek alapján működő robot nem csak tabellák becslésére alkalmas, de például a nyáron azt is megtudhattuk neki köszönhetően, hogy a Manchester Unitednek Pogba és Ibrahimovic megszerzése +10 pontot jelentett, valamint hogy általuk a MU bajnoki esélyei 4%-kal nőttek. De vajon mit gondol most a mi derék SAM barátunk a szezonról?

A Premier League győztese
   
Chelsea 1.75
Liverpool 5.50
Manchester City 8.00
Tottenham 12.50
Arsenal 14.00
Manchester United 16.00

Nos, mint azt az BBC írásából megtudhatjuk, igen érdekesen alakul a Premier League következő 18 játéknapja. A szupergép megépítője, Ian McHale elárulta, a Chelsea hét pontot ver majd a Tottenhamre, míg a Spurs, a Pool, a Manchester City és az Arsenal két ponton belül lesz, ám végül az Ágyúsok lecsúsznak a BL-indulásról.

Mourinhóék számára sem alakul fényesen az idény, 70 ponttal csupán a hatodikak lesznek, míg a PL-től búcsúzik a Swansea, a Sunderland és a Hull City.

Ami a BL-indulást illeti, SAM szerint meglepően esélytelen a United a negyedik helyre. A gép szerint 20,3% hogy jövőre Pogbáék a legfontosabb kupasorozatban lesznek érdekeltek, míg a fogadóirodák csupán 2-szeres szorzót adnak erre az opcióra. A legnagyobb értéket a Tottenhamben találjuk, amely a gép szerint közel 80%-os eséllyel fér be a négybe, az irodáknál viszont 1.75-ért fogadhatunk Kane-ék sikerére. Az Arsenalnál a statisztikai esély 61.5%, a Citynél 67.8%, a Liverpoolnál 74% míg a Chelsea esetében 97.6%.

Fotó: BBC

SAM egyébként az idény elején is jósolt, akkor a Manchester City bajnoki címét várta és a Chelsea ezüstérmét.

A hétvégén kiváló mérkőzésekkel folytatódik a Premier League. A listavezető Chelsea a Leicesterhez látogat, a Manchester City Liverpoolba utazik az Evertonhoz, míg a másik Mersey-parti alakulat a Manchester United vendége lesz a csúcsrangadón.

2017-01-14;47
2017-01-15;47
209498