Kézilabda

"Old Hungarians, good Hungarians" - az utolsó közös balhé következik?

A helyezésnél is fontosabb a magyar válogatott helytállása a szerdán kezdődött franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon.

A magyar válogatott nem jutott ki az előző világbajnokságra, amelynek 2015-ben Katar adott otthont, s mivel a tavaly januári lengyelországi Európa-bajnokságon csupán a 12. helyen végzett, az augusztusi Rio de Janeiró-i olimpiáról is lemaradt, így a játékosok várhatóan kiemelkedő motivációval lépnek pályára Franciaországban.

Az előző nemzetközi tornán az akkori szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev a korábbi évek alapemberei közül kihagyta Lékai Mátét, Császár Gábort és Ilyés Ferencet, közülük Ilyés most sincs ott a csapatban, mert jelezte, hogy nem bírja a világbajnoksággal járó sorozatterhelést, így nem tudja vállalni a részvételt. Ugyancsak hiányzik Nagy Kornél, aki második gyermeke közelmúltbeli születése után szintén nem tudta vállalni a felkészülést és a világbajnoki részvételt. Az egy évvel ezelőtti keretből Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy László, Bánhidi Bence, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs, Bodó Richárd, Jamali Iman és Iváncsik Gergő tagja a mostani együttesnek, amelynek átlagéletkora 30 év felett van.

A 25. férfi világbajnokságon négy hatcsapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, mind a négy helyszínről a legjobb négy jut a nyolcaddöntőbe. A várakozások és az erőviszonyok szerint a magyar csapat ott lesz a 16 között, ott viszont a papírforma szerint nehéz ellenfél, az olimpiai bajnok Dánia, Svédország vagy Katar vár rá. A csoportból való továbbjutás tehát reális elvárás, a nyolc közé kerülés pedig bravúr lenne a válogatottól.

A válogatott öt felkészülési mérkőzést játszott a közelmúltban, így Javier Sabaté szövetségi kapitánynak volt alkalma minden felállásban tesztelnie csapatát és taktikai variációt gyakorolni.

A meccsek magyar szempontból hasonló forgatókönyv szerint alakultak: a csapat rendszerint jól kezdett, megszerezte és őrizte a vezetést, majd a második félidőben következett egy időszak, amikor támadásban és védekezésben is visszaesett, így az ellenfél felzárkózott, illetve az olimpiai bajnok Dánia fordítani is tudott. Ez nyilvánvalóan a rövid kispad számlájára írható.

Az eredmények ezzel együtt biztatóan alakultak, hiszen a szlovák, a cseh, az izlandi és az egyiptomi csapatot legyőzték, a dánt pedig megszorították a magyarok, akik az érdi Provident Karácsony Kupát megnyerték, a dániai Bygma Kupán pedig másodikként zártak.

Felkészülési mérkőzések
Egyiptom Magyarország 26 : 32
Izland Magyarország 27 : 30
Dánia Magyarország 24 : 21
Magyarország Csehország 34 : 25
Magyarország Szlovákia 35 : 26

Mikler Roland védéseire ezúttal is számíthat a csapat / fotó: keziszovetseg.hu

Mivel az idei világbajnokság nem kvalifikációs torna, a helyezésnél is fontosabb lesz a helytállás. Erre utalt Marosi László, a magyar szövetség alelnöke is, aki a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy "a legfőbb cél Tokió, az építkezés azonban folyamatos a világbajnokságokon és az Európa-bajnokságokon, ennek állomása az idei fontos verseny is". Ennek némileg ellentmond, hogy a válogatottban alig találunk "új fiút", sőt,

a keret magja tagja volt a londoni olimpián negyedik helyet megszerző csapatnak is.

 

Pontos statisztikánk ugyan nincs róla, de a mostani bizonyosan minden idők egyik legmagasabb átlagéletkorú magyar válogatottja. Fazekas Nándor (40), Harsányi Gergely (35), Iváncsik Gergő (35) és Nagy László (35) is közelebb van már a negyedik X-hez, mint a harmadikhoz, de Gulyás Péter (32), Mikler Roland (32), Császár Gábor (32), Schuch Timuzsin (31) és Zubai Szabolcs (32) is túl van már a 30. életévén. Folyosói pletykák szerint a felsoroltak közül jó pár játékos fejében megfogalmazódott a válogatottól való visszavonulás gondolata, ezért könnyen lehet, hogy most látjuk utoljára pályára lépni korszakos klasszaink egy részét világversenyen. De lássuk, hogyan is néz ki a magyar keret.

Friss: Csütörtök este Javi Sabaté szövetségi kapitány véglegesítette a keretet, így Iváncsik Gergő valamint Gulyás Péter csak tartalékként lesz nevezve a világbajnokságra. Ez azt is jelenti, hogy a keretben egyedüli szélsőként Harsányi Gergely szerepel majd.

 

Kapusok: Mikler Roland, Fazekas Nándor

Kapusposzton egyértelműen jó a helyzetünk, hiszen Mikler Roland személyében egy nemzetközi szinten is bizonyított topkapussal operálhatunk. Mikler a Veszprémmel hétről hétre a legjobb csapatok ellen lép pályára, stabilan jó teljesítményt nyújt, és az mindenképpen a segítségére lesz, hogy a védelem java részével klubjában is együtt dolgozik. Javi Sabaté mester némi meglepetésre már korábban reaktiválta a válogatottságtól már visszavonult Fazekas Nándort. A Balatonfüred 40 éves hálóőre a felkészülési mérkőzéseken látottak alapján jó formában van, és bár arra nem számítunk, hogy végig védene egy-egy mérkőzést, mérhetetlen rutinjával remekül kiegészítheti majd Miklert.

Jobbszélsők: Gulyás Péter, Harsányi Gergely

Javi Sabaté a jobb szélre Gulyás Pétert és Harsányi Gergelyt vitte ki magával a vb-re. A spanyol mester túl sok rizikót nem vállalt ezzel a döntésével, hiszen két kipróbált harcosról beszélünk. Gulyás magassága miatt átlövőként is számításba vehető, míg tatabányai kollégája a büntetők értékesítéséből is ki tudja venni a részét. Egyikük sem fiatal már - Gulyás 32, Harsányi 35 éves -, gyorsaságuk is megkopott az évek során, ám kettejük közel 300 válogatott mérkőzése stabilitást nyújthat az egész csapatnak.

Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Balogh Zsolt, Nagy László

Balkezes átlövők terén bizony nem állunk rosszul. A csapatkapitány Nagy László a világ egyik legjobbja a poszton, így nem kérdés, hogy ő az első számú játékosunk jobbátlövőben. Ugyanakkor Ancsin és Balogh személyében két alternatívája is akad. Mind a ketten a Bajnokok Ligájában edződnek hétről hétre, nem ijednek meg a kínálkozó lehetőségektől, így bátran lehet velük számolni. A ki-ki meccseken Nagy Lászlóra vélhetően támadásban és védekezésben is kulcsszerep hárul majd, így Ancsinék kapcsán kulcskérdés lehet, hogy mennyit tudnak majd hozzátenni a csapat eredményességéhez, amikor rájuk kerül a sor.

Irányítók: Császár Gábor, Juhász Ádám, Lékai Máté

A 2016-os Európa-bajnokságon Talant Dujshebaev akkori szövetségi kapitány óriási meglepetésre sem Lékai Mátét, sem Császár Gábort nem vette számításba a válogatottnál. A két játékmester hiányát meg is érezte a csapat, részben ennek is köszönhető, hogy a kontinenstorna nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Sabaté ezen a poszton sem vacakolt sokat, mind a két irányító ott van a keretben, kiegészülve a tatabányaiak fiatal kiválóságával, Juhász Ádámmal. A felkészülési meccseken Császár és Lékai is jól teljesített, bár a Svájcban légióskodó "Csaszinak" saját bevallása szerint nehézkes elsajátítani a spanyol tréner által használt játékrendszert. Szerencsére ebből sok mindent azért nem vettünk észre, sőt, Császár kifejezetten meggyőzőnek tűnt, a beállós Bánhidi Bencével például egészen remek játékkapcsolatot sikerült kialakítania. Mindhárom játékosnak megvan a saját erőssége, ha Sabaté mesternek sikerül megfelelő ütemben pályára tenni a fiúkat, irányítóban nem érhet minket baj.

Bánhidi Bencére kulcsszerep vár a vb-n/ fotó: keziszovetseg.hu

Beállók: Bánhidi Bence, Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Zubai Szabolcs

A beálló posztra négy játékost is kivittünk a vb-re. A felkészülési meccsek alapján az első számú opció a szegedi Bánhidi Bence lesz. Bánhidi volt a legutóbbi Eb egyik pozitív csalódása, a még mindig csak 21 éves győri születésű játékos nagy jövő előtt áll. A BL-ben már sikerült nemzetközi rutint is magára szednie, így ez a torna róla (is) szólhat, ha megkapja a bizalmat és a támogatást a társaktól, nehéz lesz őt feltartóztatni. Zubai Szabolcs és Schuch Timuzsin elsősorban védekezésben juthat szóhoz, előbbi 2-es, utóbbi 3-as védő pozícióban. Szöllősi Szabolcsot sem kell bemutatni,  vele elsősorban támadásban számolhatunk, Bánhidi tehermentesítésének feladatát láthatja el.

Balátlövők: Bodó Richárd, Jamali Iman, Ligetvári Patrik

A balátlövő pozíciója a legnagyobb kérdőjel ebben a válogatottban. Bodó Richárd és Iman Jamali személyében két olyan nehézbombázónk is van, akik rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek egy klasszis átlövő számára szükségesek, ám formaingadozásaik miatt bőven hordoznak veszélyt is magukban. Bodónak volt egy kisebb sérülése a múlt héten, ám tudja vállalni a játékot, reméljük valóban 100 százalékos állapotban várja a tornát.

Reményeink szerint a vb-n a jobbik arcát mutatják játékosaink, de elképzelhető, hogy mérkőzésen belül Sabaté kipróbálja a három balkezessel való játékot, esetleg Császárt vagy Lékait rakja át balátlövőbe. Az optimális megoldás persze az lenne, ha Bodó és Jamali is szórná a gólokat.

Balszélső: Iváncsik Gergő

A szövetségi kapitány némi rizikót bevállalva csak Iváncsik Gergőt nevezte be a balszélsők közül a vb-re. A veszprémiek legendája már bőven túl van pályafutása csúcsán, 35 évesen pedig komoly megterhelést jelenthet számára 60 percet a parketten lenni. Iváncsik kapcsán egyértelmű, hogy a megfelelő időzítés lesz a kulcs, a fontos meccsek döntő pillanataiban kell odatennie magát.

Nagy László talán utolsó nagy világversenyén vesz részt / fotó: keziszovetseg.hu

A világbajnokságot január 11-29 között rendezik Franciaországban a mieink az Európa-bajnok Németország mellett Horvátországgal, Fehéroroszországgal, Chilével és Szaúd-Arábiával szerepelnek egy csoportban. A külföldi bukmékerek szerint a szextett favoritjai a németek, majd a horvátok és a mieink következnek. A magyar együttes éppen a németek ellen kezdi a csoportkört péntek délután. A C csoportnak az 5 450 fő befogadóképességű roueni Kindarena ad otthont.

Csoportgyőztes
Németország 1.80
Horvátország 2.30
Magyarország 7.00
Fehéroroszország 34.00
Chile 101.00
Szaúd-Arábia 101.00
A legtöbb gólt szerző a csapatban
Császár Gábor 1.57 Lékai Máté 10.00
Nagy László 5.50 Harsányi Gergely 12.00
Iman Jamali 9.00 Ancsin Gábor 34.00
A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 13., péntek, 17:45: Németország-Magyarország (tv: Sport1)
Január 14., szombat, 20:45: Magyarország-Horvátország (tv: Sport1)
Január 16., hétfő, 17:45: Magyarország-Chile (tv: Sport1)
Január 18., szerda, 14:00: Szaúd-Arábia-Magyarország (tv: Sport1)
Január 20., péntek, 20:45: Fehéroroszország-Magyaroroszág (tv: Sport1)
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd Arábia
A magyar férfi válogatott világbajnoki kerete
Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),