Tenisz

Nem bízunk Babosban, Gálfiban annál inkább

Pénteken mindkét magyar lány pályára lép a kenguruk és koalák földjén: Babos Timi Sydneyben a páros döntőben, míg Gálfi Dalma az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében lesz érdekelt.

Kiváló menetelést láthatunk Timitől és orosz partnerétől, Anasztaszija Pavljucsenkovától Sydneyben. Ez csupán a második tornájuk együtt, de nagyon jól megtalálták az összhangot és náluk sokkal rutinosabb párosokat tudtak elbúcsúztatni. A döntőben vár rájuk a legnagyobb falat Sania Mirza és Barbora Strycova személyében, akik a torna első kiemeltjei.

Az indiai és cseh lány tavaly ősszel állt össze, azóta 18 győzelem és 3 vereség a mérlegük, trófeát Cincinnatiben és Tokióban nyertek.

Mirza és Strycova is nagyon gyorsan egymásra talált, ami annyira nem meglepő, hiszen az ázsiai lány a világ egyik, hanem a legjobb páros játékosa. Vele főnyeremény együtt játszani, minden csínját-bínját tudja ennek a szakágnak. Nem kifejezetten a fifikás teniszezők közé tartozik, éppen ezért alkot nagyon jó párost vajkezű játékosokkal, mint például Strycova, vagy előtte Martina Hingisszel. Babosék is hasonló felépítésű duót alkotnak, a magyar lány képviseli a finomságot, míg Pavljucsenkova az erőt. 

Timi jól ismerheti Mirzáékat, hiszen Jaroszlava Svedovával az oldalán tavaly kétszer is meccselt ellenük. Mindkét derbinek vereség lett a vége, de jól állták ellenük a sarat. Ez sem lesz könnyű menet az indiai-cseh kettősnek, egy igazán szórakoztató fináléra számítunk. Sok tekintetben egy hajszállal Strycováék a jobbak, ezek a pici különbségek összeadódva egy szoros győzelmet eredményezhet a számukra. 

A magyar tehetség döntő szettben harcolta ki a továbbjutást. - Fotó: Facebook

Nem csak Babosnak, hanem Gálfi Dalmának is szurkolhatunk, aki csütörtök hajnalban pályafutása első Australian Open-selejtezős meccsét nyerte meg. Elég mélyről kellett visszakapaszkodnia, ugyanis szett- és brékhátrányba került. Valószínűleg innentől tudta elengedi magát, kilenc játékot nyert zsinórban, miközben ellenfele csak egyet, így a vége meglehetősen sima volt. 

A második körben Tara Moore-nál könnyebb feladat vár a veszprémi szöszire a világranglista-202. Lina Gjorcheska személyében. A 22 éves macedón játékos inkább a kinézetével, mintsem az eredményeivel hívta fel eddig a figyelmet magára. Nyert ugyan számtalan ITF-tornát, ám ezek mindegyike 10 ezer dollár összdíjazású volt, ezeken pedig a mezőny elég szerény. Az első körben azt a Sachia Vickeryt tudta legyőzni, aki egy nappal korábban még Hobartban egy elég bizarr meccset "játszott" Elise Mertensszel. Nagy skalp ez Gjorcheskának, de vélhetően Vickery nem volt a helyzet magaslatán a hirtelen székhelyváltás után...

Gálfit 2016-ban 22 alkalommal hozták ki a bukmékerek 1.30 vagy annál kisebb szorzóval favoritnak, ezeknek a meccseknek a 86%-át sikerrel vívta meg.

Nem kérdés, hogy kettejük közül Gálfi a tehetségesebb és nagyobb tudású játékos. Négy évvel fiatalabb Dalma, de már jóval komolyabb eredményeket tud felmutatni. Az esélyesség terét ugyan el kell tudni viselnie, de van annyira érett játékos, hogy megbirkózzon ezzel a feladattal. 

hatharom.com
Mirza/Strycova + Gálfi
@ 1.71