Kosárlabda

Óriási gödörben a magyar bajnok

Szégyenteljes produkció a Bajnokok Ligájában és a magyar bajnokságban, utóbbinak köszönhetően könnyen lehet, hogy az idei Magyar Kupa nyolcasdöntőjét a Szolnoki Olaj nélkül rendezik meg.

Amikor még minden szép és jó volt. - Fotó: szoljon.hu

Óriási várakozás előzte meg a 2016-2017-es szezont a magyar bajnok háza táján, hiszen az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően a csapat egy igen rangos nemzetközi kupasorozatban, nevezetesen a Bajnokok Ligájában indulhatott. Ennek megfelelően a szakmai stáb - Sztojan Ivkovics, Pór Péter, Andrius Jurkunas - mellett a játékoskeretet is felturbózták a Tisza-partján. Az érkezők közt főleg olyan játékosok nevét olvashattuk - Aleksza Popovics, Ryan Wright, Eilingsfeld János, Tóth Ádám, Troy Barnies vagy James Kinney -, akik 1999-et követően sikeresen kiharcolták a magyar válogatottal az Európa-bajnoki részvételt. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy sikerült megtartani a csapat első számú sztárját, Vojvoda Dávidot. Természetesen voltak távozók is a bordó-feketéknél - Keller Ákos, Sztrahinja Milosevics, Jarrod Jones, Somogyi Gergely, Goran Vrbanc -, de azzal mindenki egyet értett, hogy

a Szolnok kiválóan igazolt, aminek köszönhetően gyakorlatilag egyeduralkodóvá válhat Magyarországon, s a nemzetközi kupában is maradandót alkothat.

Mindezt tovább erősítette a kiváló szezonrajt, hiszen a bordó-feketék a Pécs és a Sopron együttesét is magabiztos játékkal győzték le, vagyis az első jelek nagyon biztatók voltak.

A BL-ben kezdődtek a problémák. - Fotó: basketballcl.com

Azonban ahogy elindult a Bajnokok Ligája, úgy dőlt a kardjába az Olaj, hiszen a magyar bajnok az első mérkőzésén rögtön egy 43 pontos zakóba futott bele Athénban, ami jelzésértékűnek kellett volna, hogy legyen, ám nem lett az. Ráadásul jöttek a sérülések, ám két rangadót - Szombathely ellen az NB I-ben és a Sassari ellen a Bajnokok Ligájában - behúzott az Ivkovics-legénység, ami ideig, óráig feledtette a gondokat a Tisza-partján.

Pedig bőven voltak problémák, amit a MAFC elleni idegenbeli vereség - Vojvodát kiállították, s el is tiltották - is jól mutatott, majd ennek hatására megindult a lejtőn a nagy múltú gárda. Ugyanis jött egy újabb 43 pontos BL-zakó, majd egy meglepő hazai vereség az NB I-ben a Zalaegerszeg ellen, s innentől nem volt visszaút. Ez pedig főleg úgy volt érdekes, hogy Ivkovics többször is kiemelte a bb1.hu-nak:

"A vezetők mindent megtettek, hogy ebben az évben is minden rendben legyen. Megkaptam minden lehetőséget, hogy a Szolnok folytassa azt a sorozatot, amit elkezdett."

De az Olaj továbbra sem állt talpra, jöttek a kínosabbnál kínosabb vereségek, amit a csapat gyengeségére vezettek vissza bordó-feketéknél, pedig ilyen szakmai stábot és játékoskeretet egyik honi, s jó néhány külföldi klub sem tudhatott magáénak.

Megkezdődtek a légiós cserék, először Nikola Pavlicsevics, montenegrói válogatott érkezett, majd megköszönték Ryan Wright munkáját, akinek a helyére Luska Andricot igazolta le a klub. Minőségi kosárlabdázók érkeztek tehát az együtteshez, ám mégis sikerült kikapnia az Olajnak a "testvércsapatnak" titulált Kecskemét otthonában a két ünnep között, ami után Ivkovics benyújtotta felmondását a klub elöljáróihoz.

Azonban az elnökség mindezt nem fogadta el, sőt, sajtóközleményt adott ki, amiben megerősítette a tréner pozícióját, mondván, hogy töretlen a bizalom iránta, s továbbra is mindent megkap ahhoz, hogy sikerre vezesse a csapat, ráadásul tovább változásokat - játékoscserék - jelentettek be.

„Továbbra is hiszünk Sztojan kvalitásaiban, az egyik legfelkészültebb és legelhivatottabb szakembernek tartjuk. Minden klub életében vannak hullámvölgyek, és azt várjuk, hogy ebből a gödörből Sztojan vezesse ki a csapatunkat - tudjuk, hogy képes rá."

Mindezek után Aleksza Popoviccsal felbontotta szerződését az Olaj, köszönhetően például annak, hogy hosszú idő után minden játékos vállalni tudta a játékot a Partizan Belgrád ellen. Ivkovics így a lehető legjobb összeállításában meccselhetett Szerbiában, ahol ugyan kikapott a Szolnok, de voltak biztató jelek, egyébként is, a korábbi gyengébb szereplés miatt már a hétvégi, Szeged elleni meccsre fókuszált a gárda, mivel a BL-ből korábban elbúcsúzott.

Szegeden dirigált utoljára Ivkovics. - Fotó: szegedma.hu

"Tisztában vagyunk vele, hogy ha nem tudjuk az első célunkat, a kupa megnyerését teljesíteni, akkor be kell ismerni, hogy eljött az a pillanat, ami minden sportoló életében eljön egyszer, hogy megbuktunk."

És a Szolnok megbukott. Merthogy óriási meglepetésre a bordó-feketék kikaptak Szegeden, aminek "hála" igen komoly veszélybe került a Magyar Kupa szereplésük - az MK-ban az NB I őszi szezonjának első nyolc helyén végzett együttese szerepelhet -, ugyanis a hétvégi vereségével az Olaj visszacsúszott a kilencedik pozícióba, ráadásul az előtte lévő Kecskemét és Szeged együttesétől egyaránt kikapott, így pedig nem a saját kezében van a csapat sorsa.

Ivkovics megint lemondott, ezt viszont már elfogadták a klub vezetői - másfél hete még kitartottak mellette... -, majd a helyére Kmézics Zoránt nevezték ki, ráadásul James Kinneyt is kitették a csapatból, ugyanakkor a Darryl Bryant leigazolták a PAOK-tól.

KI NYERI AZ NB I-ET?    
Alba Fehérvár 2.50
Körmend 3.00
Szolnok 5.00

Hétvégén győznie kell a Szolnoknak és reménykednie, hogy a Kecskemét, Szeged duóból legalább az egyik együttes elvérzik. Vojvodáék azt a Körmendet fogadják, amely gárda bombaformában van, továbbá a tavalyi MK-fináléban 68-55-re verte a Tisza-parti együttest. Igaz, a Kecskemét az Alba Fehérvárhoz, míg a Szeged a Kaposvárhoz látogat, vagyis van némi esélye az Olajnak a nyolcasdöntőbe jutásra.

Elgondolkodtató, hogy ilyen pozitív töltetű nyár és magyar szinten kifejezetten jó igazolások után, hogyan képes egy csapat 4-1-es rajtot követően 7-16-os mérleggel állni január elején minden sorozatot figyelembe véve.

Sokak szerint rosszul választott légiósokat a gárda, ám egyik külföldi sem volt zsákbamacska, hiszen az új arcok közül hárman az NB I-ből érkeztek, míg Popovics az Adria Ligából volt ismerős. A nyári érkezők ráadásul mennyiségben és minőségben is meghaladták a távozókat, tehát erre nem lehet fogni.

Mások úgy gondolják, hogy a magyar mag, amely kiharcolta az Eb-részvételt, a siker után két méterrel a föld felett jár, s azt hiszi, hogy innentől minden az övé. Ám ez sem teljesen igaz, hiszen Vojvodáék szinte minden mérkőzést végig küzdöttek, és sokszor klasszis teljesítményt nyújtottak.

A szurkolók viszont biztos örülnek a változásnak, hiszen a keménymag egy ideje nem járt mérkőzésekre, köszönhetően Ivkovics személyének, de most vélhetően visszatérnek, s hatodik játékosként újra a gárda mögé állnak, ez pedig tuti előnyére válik az Olajnak.

Az biztos, hogy szerdán a Zielona Gora érkezik Szolnokra, s a lengyel csapat számára van még tétje a mérkőzésnek, míg a hazaiak vélhetően csak le akarják tudni az ütközetet, s a hétvégi, Körmend elleni meccsre fókuszálnak. Így pedig könnyen lehet, hogy ismét jön az újabb zakó, de ez a későbbiekben megbocsájtható lesz, amennyiben Kmézics Zorán együttese valahogy kiharcolja, s esetleg meg is nyeri a Magyar Kupát végül.

Fogadás a győztesre -    
Szolnoki Olaj Zielona Gora
4.40 1.20