NFL

Kezdődik a rájátszás - búcsúzik az Oakland és a Detroit?

Szombaton este elrajtol a 2016/17-es NFL-szezon rájátszása, terítéken pedig két Wild Card-meccs, a Houston-Oakland és a Seattle-Detroit. Tippmestereink és szerkesztőink az alapszakasz küzdelmeihez hasonlóan, a playoffban is górcső alá veszik a mérkőzéseket.

Fogadás a mérkőzés győztesére    
Houston Texans Oakland Raiders
1.45 2.40

Varin: A halálba menők köszöntenek! - mondták anno a gladiátorok a császárnak. Ám most egy Wild Card-mérkőzés kapcsán jutott eszembe ez a frázis. Amelyik gárda ugyanis megnyeri a kör első mérkőzését, elmegy, hogy feláldozzák a Gillette Stadium oltárán, Tom Brady császárnak.

Viccet félretéve, mindkét fél számára nagy tétje lesz a találkozónak, a győztes gárda ugyanis elmondhatja, ők valóban kihozták a maximumot ebből a szezonból. Nehéz lenne a körülmények ismeretében esélyest kikiáltani, de Brock Osweiler legalább tudja, mi az a rájátszás és van némi meccsrutinja is. Na, szerintem ez lesz a döntő tényező. A külföldi szakértők nagyon underes meccset várnak és így vagyok ezzel én is.

LuckyLuck: A szezon előtt NitroHUN kolléga szépen megjósolta, hogy az Oakland lehet a meglepetéscsapat. Tényleg nagyon jól összeállt a fosztogató brigád, hatalmas pech, hogy az alapszakasz utolsó előtti fordulójában szárkapocscsonttörést szenvedett Carr. Vele a liga egyik legfélelmetesebb támadósora volt a Raidersnek...És, ahogyan ilyenkor lenni szokott, csőstül jött a baj, Carr helyettese, McGloin is megsérült, így az újonc Cookkal állnak majd ki. Első kezdő meccse az NFL-ben rögtön a rájátszásban, hát, nem sok jót jósolok neki. Ráadásul a Houston ellen nem is könnyű passzolni, még Carr irányításával sem lett volna egyszerű dolguk. Ha Murray-vel sikerül a futójátékukat nagyon magas szintre emelniük, akkor lehet esélyük. De pontokat kell felpakolniuk a táblára, mert a védelmükben nem bízhatnak. Kivéve, ha a másik oldalon a száműzött Osweiler továbbra is impotens játékot hoz. Nagy baklövés volt az ő leigazolása a horribilis pénzért, az alapszakasz végére már a kezdőből is sikerült kijátszania magát. Ha nem kapott volna agyrázkódást Savage, akkor nem Osweiler kezdene. Alapvetően egy kevés pontos meccset várok, a Houston jobb védelme miatt pedig hazai győzelmet.

Tippmestereink az alapszakasz alatt 19 kombi-szelvényt adtak fel, 42%-os találati arány mellett -1.52 egység veszteséget értek el, egyenként megjátszva a tippeket viszont +6.79 egység profitot könyvelhettek el.

Nagelb: Punt és field goal parádé. Röviden ennyit várok ettől a meccstől. A Texans 16 meccsen összesen 25 TD-t csinált, aminél kevesebbet csak a Rams szerzett. Emellett viszont 35 sikeres field goal-t hoztak össze, ami a 2. legtöbb a ligában. Ebből is látszik, hogy egy ligaelső védelemmel milyen sokra lehet vinni. Brock Osweiler ismét kezd, így hatékony passzjátékra ne számítson senki, Lamar Miller vezetésével a futójáték viszont működhet, hiszen a Raiders egész évben szenvedett futás ellen. Az Oakland Derek Carr személyében az igazi leader-ét veszítette el, aki jelen pillanatban pótolhatatlan. Cook nem nyújtott vállalhatatlan teljesítményt a ligaelső denveri passzvédekezés ellen, de sima vereséget szenvedtek és ezúttal sem lesz könnyebb dolga, ugyanis a második legjobb passz elleni védelme a Houston-nak van, aminek egyik alapja a kiváló pass rush. Egyedül a futójátékban bízhat tehát a Raiders, azonban a Texans védelmét földön is nehéz zavarba hozni. Éppen ezért azt gondolom, hogy egy nem túl közönségszórakoztató meccsen a sokkal jobb védelem és a futójáték elég lesz a Houston számára a győzelem megszerzéséhez.

NitroHUN: Ahogyan a Twitteren páran már viccesen megjegyezték, ez az NFL-történetének első rájátszás-meccse, mely nem befolyásolja a rájátszást... Ez nem csak humor, hanem keserű igazság is, hiszen egyiküknek sem lesz esélye a Pats ellen. Ezen a meccsen úgy gondolom, a "tapasztalat" fog nyerni a Houston személyében. Connor Cook tavaly az NCAA-rájátszás súlya alatt is összeroppant, az NFL-playoffban bemutatkozni pedig ennél nagyságrendekkel parább helyzet.

Tippek a Houston-Oakland meccsre
Varin LuckyLuck Nagelb NitroHUN
HOUSTON HOUSTON HOUSTON HOUSTON

 

Fogadás a mérkőzés győztesére    
Seattle Seahawks Detroit Lions
1.22 3.50

Varin: Napok óta figyelem, hogy milyen időjárás várható, ez ugyanis szerintem merőben eldönti majd a mérkőzést. Jelen állás szerint kisebb esőt mondanak Seattle-ben, amely mindenképpen a hazai győzelmet segíti előre. A dómhoz szokott, többnyire steril körülmények között dobáló Staffordnak egy csúszós, latyakos pálya, özönvízzel az égből, egyértelműen tönkretehetné a passzjátékát és lévén, hogy a Seahaws futójátéka pont olyan, mint az enyém a harmadik tányár karácsonyi lakoma után, óriási fórba kerülne a hazai gárda. Mindazonáltal szoros meccset várok (remélek?) és hiszek benne, hogy a Lions legalább azt el tudja intézni, hogy legyen értelme még a második félidőt megnézni.

LuckyLuck: Szerintem ez egyértelműbb párosítás, de nem biztos, hogy nem ez lesz a szorosabb meccs. Jó, ez így most ellentmondásnak tűnik, de arra akarok kilyukadni, hogy én nehezen tudom elképzelni, hogy ne hazai győzelem szülessen, viszont abban már közel sem vagyok biztos, hogy ez simán fog menni Wilsonéknak. Hogy miért nem várok vendég sikert? Nulla futójátékkal, csak passzokkal szerintem nem lehet ezt a Seattle-t megverni, még ha időnként a secondayjük nem is úgy teljesít, mint ahogyan azt elvárják tőlük. Stafford remek irányító, de nincs még a rájátszásban győzelme, míg Wilson SB-győztes játékos. Itt sem várok nagyon sok pontot, akár még a pluszos hendit is hozhatja a Detroit. 

Nagelb: A Detroit három vereséggel a háta mögött, a Seattle pedig hullámzó játékkal érkezik meg a rájátszásba. A Lions-nak akkor van esélye a továbbjutásra, ha a front7 képes lesz kihasználni a seattle-i O-Line botrányos teljesítményét és ezáltal folyamatosan terror alatt tartják Wilson-t, valamint ha Travis Swanson Center játszhat. Ő ugyanis a Detroit támadófalának legjobb játékosa, kiválóan blokkol passznál és futásnál is, ezért a játéka kulcskérdés. Nélküle Stafford-ra is nagyobb nyomást tud helyezni a Seahawks és hiába nem lesz a pályán Earl Thomas, a Legion of Boom agya, a Detroit offense nem tud majd elég hatékony lenni ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Minden egyéb esetben a Seattle szépen lassan fel fogja őrölni a Lions-t és továbbjut.

NitroHUN: A Detroit sokáig titkos favoritom volt, de a sorsolás kibabrált velük, ahogyan azt a playoff-tippelő cikkünkben már éreztem. Seattle-be menni nem könnyű, de úgy gondolom, hogy a Giantset fogadni sem lett volna egyszerűbb feladat. Így bár jó (és a hendikepnél szorosabb) meccsre számítok, az idei évben megint egy gyors playoff-búcsút hozhat Staffordéknak.

Tippek a Seattle-Detroit meccsre
Varin LuckyLuck Nagelb NitroHUN
SEATTLE SEATTLE SEATTLE SEATTLE
hatharom.com
Houston Texans-Oakland Raiders 42.5 pont alatt
Seattle Seahawks-Detroit Lions Lions +14.5
@ 1.89