Vélemény

Hölgyeim és Uraim, minden idők legjobb világbajnokságát láthattuk!

  • Cesc18

Hétfő este befejeződött a 2017-es PDC darts-világbajnokság, de kellett egy kis idő, amire megemésztette az ember ezt a csodálatos 15 napot. A gondolatok rendezése után egy kis visszatekintő következik.

A nagy esemény előtt, amikor a PDC Hungarian Fan Clubbosokkal beszélgettünk, akkor a Sport TV szakkommentátora, Ziegenhám Medárd azt mondta, hogy azt szeretné, ha a viadal után elmondhatná, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága. Nem tudom, hogy ez megvalósult-e a számára, de az biztos, hogy már a kezdés előtt érezni lehetett, hogy ez nem lesz egy gyenge világbajnokság. 

Cullen és Cadby vívta az első kör egyik legjobb meccsét. - Fotó: darts.tv

Sok ismerősömről tudom, hogy inkább csak a vb második felére kapcsolódnak be, mert az elején úgyse lehet a nagy ászokat megverni, a 90-es átlagra meg már hajlamos legyinteni az ember...De szerintem a legnagyobb hiba elengedni például az első körös ütközeteket, mert már ott olyan meccsek vannak, amik a savát-borsát adják ennek a 15 napos mámornak. A mostani kiírás első fordulója, illetve a selejtezős derbik különösen jól sikerültek. Rögtön a nyitónapon Ricky Evans 2.16 mp alatt dobott egy 180-at, amit elég nehéz értelmezni, mert szimplán csak úgy célzás nélkül sem egyszerű ennyi idő alatt három nyilat a tábla irányába megindítani...Mondanom sem kell, hogy ezzel rekordot döntött. Az se volt gyenge, amit a regnáló junior világbajnok Corey Cadby művelt. 102.48-as körátlaggal verekedte fel magát a főtáblára, ilyet se láthattunk még korábban a selejtezőben. De számtalan csodás pillanatot említhetnék még, például amikor Mervyn King könnyezve ment le a színpadról, pedig nem is ő veszített...

Véget ért az első kör! Úgy néz ki minden idők legjobb világbajnoksága lehet. - Barry Hearn

Hearn az egész PDC-nek a feje, így mondhatjuk, hogy nyilván mi mást írt volna ki, de egyrészről nem kötelező tweetelnie, másrészről a számok tényleg azt mutatták, hogy nem mindennapi rajtot vett a torna. Öt játékos jutott tovább 100+ pontos körátlaggal, az elmúlt négy kiírásban (2013, 2014, 2015, 2016) összesen nem volt ennyi...Tavaly a 32 kiemeltből 10 nem élte túl a főtáblát, most csupán hat esett ki, olyan párosítás nem is jött össze, amikor nem kiemelt nem kiemelttel mérte össze a tudását a 32 között. Itt már dörzsölhettük a tenyerünket, hogy nem lesz gyenge a folytatás...

Reyes élete legjobb játéka sem volt elegendő van Gerwen ellen. - Fotó: darts.tv

Meg is kaptuk, amit vártunk! Hat játékos pörkölt oda egy 100+ pontos körátlagot, közülük a sokak számára lehet nem is ismert Cristo Reyes 106.07-es teljesítménye emelkedett ki, ő ugyanis ezzel kiesett Michael van Gerwen ellen. Na, ilyenre se volt még példa...Nálam ez a meccs vitte a prímet, imádom, ha egy underdog megizzasztja a nagy esélyest. De nem csak a nagy adok-kapok tud izgalmas lenni, jó volt látni, hogy a nagy öregek, Terry Jenkins, Mervyn King és Robert Thornton is mekkorát küzdöttek a fiatal riválisaik ellen. 

A legjobb 16 között már nagyon komoly párosítások jöttek össze, ennek rendje és módja szerint nem is kellett más programot keresnünk ezeken a napokon sem, élvezetes meccseket láthattunk. A negyeddöntőkben aztán megkezdődött a parádé, Gary Anderson és Dave Chisnall egy eszeveszett adok-kapokba ment bele.

Csak triplát dobnak, az uraknak szólni kellene, hogy van más is. - Ziegenhám Medárd

Mondta nevetve a Sport TV szakkommentátora. Persze senki sem bánta, hogy 180-at 180 követett, de tényleg hihetetlen látvány volt, amilyen mennyiségben termelték. Chisnall végül 21 darabnál állt meg, amivel beállította Raymond van Barneveld rekordját. Gary is dobott 12-t, így majdnem megdőlt a csúcs, ami a 2016-os döntőben született. 

A holland rangadó minden idők egyik legjobb meccsét hozta. - Fotó: darts.tv

Az elődöntőkben is hihetetlen színvonalon zajlottak a meccsek. Van Gerwen 114.05-tel átadta Phil Taylor 2002-es 111.21-es rekordját a múltnak, míg a vesztes Barney 109.34-gyel kapott ki, és ezzel Reyestől elvette a "legnagyobb átlaggal vereséget szenvedő játékos" címet...

Erre nem lehet mit mondani. - Vereczkey Lajos

Ez tényleg az a meccs volt, amire egy idő után már nem lehetett szavakat találni. A lőre és a rágcsálnivaló is lassabban fogyott, csak meredt szemekkel bámulta az ember, hogy itt mi történik, mert, hogy nem emberek játszanak, az is biztos. Sokkoló egy meccs volt!

Ezúttal volt jobb Gary Andersonnál az Ally Pallyben. - Fotó: darts.tv

A másik ágon a címvédő Gary Anderson is sziporkázott, így hihetetlen döntő előtt álltunk, bár Phil Taylor könyvében olvasható, hogy a legnagyobb csatákat általában az elődöntőben és nem a fináléban láthatjuk. Én nem is úgy készültem, hogy na majd itt verdesik a 110 pontos átlagot, mert nyilván óriási volt a tét. De szerencsére ez nem érződött a játékukon és pokoli jól dobtak.

Hahaha, ez hihetetlen - Wayne Mardle

Ennyit tudott a SkySports kommentátora, a négyszeres vb-elődöntős Mardle hozzáfűzni a meccshez néhány szettet követően. Sajnos 2-2 után kinyílt az olló a két játékos között, így izgalmasnak annyira nem volt izgalmas a döntő, ugyanakkor 704 db maximummal új rekord született a világbajnokságok történetében, illetve az egy meccsen dobott 180-ak száma is megdőlt, MvG és Gary ugyanis 42-vel zárta a finálét, azaz nyolccal fejelték meg a korábbi csúcsot. Ja, és nem mellesleg a skót 104.94-es körátlaggal kapott ki, amire vb-döntőben ugyancsak nem volt még példa, illetve dobott 22 maximumot, ami szintén rekord.

Bár csak 2006 óta követem a dartsot, de nem rémlik, hogy láttam volna ilyen világbajnokságot. Volt már izgalmasabb döntő, 9 nyilast se láttunk, de ha az egészét nézem, hogy gyakorlatilag nem igazán volt unalmas nap és nem egyszer űrdartsot hoztak, akkor azt gondolom, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága!