Darts-vb

Van Gerwen úthengerként tarolta le a címvédőt

  • Cesc18

A világelső holland klasszis 7-3-as győzelmet aratott Gary Anderson ellen a 2017-es PDC darts-világbajnokság döntőjében.

Szokatlan időpontban, hétfő este került megrendezésre a 2017-es PDC darts-világbajnokság döntője, melyben a torna két legmagasabban jegyzett játékosa feszült egymásnak. A történelemben ilyenre korábban csupán négy alkalommal volt példa. Michael van Gerwen világelsőként, míg Gary Anderson címvédőként várta a gigászi ütközetet. Mindketten extraklasszis teljesítménnyel jutottak el a fináléig, így egy nagyon komoly derbi előtt álltunk. A bukmékereknél az esélyek a következőképp festettek a találkozó előtt: a hollandra 1.25-ös oddsot kínáltak, míg a skót sikere 3.25-szörös pénzt fizetett a    -nál.

A bullra dobást van Gerwen nyerte, így ő kezdhette a találkozót. Megadva az alaphangot, rögtön egy 100 feletti kiszállóval rukkolt elő, amire Gary egy 11 nyilas körrel válaszolt. Első pályáról egyikük sem hibázott, nyomás alatt is megdobták a duplát, így az első szünetre 1-0-s holland vezetéssel mentek. 

122-es kiszálló a hollandtól:

Igen komoly színvonalon kezdődött a finálé, a rövidke pihenő után pedig egy újabb szoros szett következett. Van Gerwennek lehetősége nyílt brékelni, de nem sikerült megoldania a kiszállót, utána pedig kis híján ő került bajba, ám előhúzva egy újabb 100 feletti kiszállót, megmenekült. A döntő legben is megkapta a lehetőséget a holland, de 84 pontot egy szektortévesztésnek köszönhetően nem tudott megoldani, a címvédő skót pedig újabb sanszot már nem adott, 80 pontról nyomás alatt is megtudta dobni a kiszállót (1-1). A harmadik felvonás első legében megszületett a mérkőzés első brékje, de Gary nem sokáig örülhetett, van Gerwen a következő partiban azonnal vissza is vette a kezdését. Sőt, kicsivel később akár újra brékelhetett volna hiszen 7 perfekt nyílig ment el, ám jött a skóttól egy 12 nyilas. A döntő legben először a meccsen hibázott fontos pillanatban a világelső, két szettnyilat rontott, Anderson pedig azonnal megbüntette és hátsó pályáról jutott vezetéshez (1-2). A     oddsmesterei nem gondolták ezt különösebben döntő pillanatnak, a kezdeti oddsok 1.45-re és 2.40-re módosultak. 

A meccs első hátsó pályáról megnyert szettje:

A változatosság kedvéért a negyedik szettben ismét döntő leg döntött, ezúttal a skót volt kedvezőbb helyzetben. Le is rakta magát kiszállóra, de van Gerwen megoldotta a 86-os kiszállót, pedig csak egy próbálkozása volt a szettért (2-2). Az ötödik felvonás hozta az eddigi legkevesebb izgalmat. A holland hozta mindkét kezdését, a kettő között pedig egy 11 nyilassal brékelt, így sima 3-0-lal vette át a vezetést 3-2-re. A hatodik szett sem alakult jól a címvédőnek, az első legben ugyan még megmenekült 74 pontról, a következő kezdésében viszont nem tudta tartani a lépést a hollanddal, aki egy 11 nyilassal brékelt, ami el is döntötte a javára a játszmát (4-2). Nagyon beindult van Gerwen, Anderson oldaláról pedig nem érkezett válasz, így egy újabb bravúros kiszállóval már 5-2-re növelte az előnyét 2014 világbajnoka. A skót a 106.39 pontos körátlaga ellenére került három szettes hátrányba...

Van Gerwen 125-ös kiszállója:

A szünet sem hozott változást, az első legben egy kiszállópárbajt ugyan megnyert Anderson, de a következő kezdését már nem tudta hozni. Van Gerwen hengerlő játékkal és egy újabb 100 feletti kiszállóval 6-2-re lépett meg. 

Nagyon sült a holland keze:

Eldőlni látszott a finálé, ám a kilencedik szett közepén egy váratlan fordult történt, miután egy szurkoló elcsenve a Sid Waddell-trófeát berohant a színpadra...A kis malőr után Anderson a döntő leget hátsó pályáról tudta megnyerni, életben tartva ezzel a győzelmi esélyeit (6-3). 

Az őrült szurkoló berohanása...

Hatalmas adok-kapok vette kezdetét, amivel megdőlt az egy meccsen dobott maximum rekordja. A tavalyi döntőben szórt 34-es csúcsot nyolccal fejelték meg. Anderson új erőre kapott, de van Gerwennek erre is volt válasza, három négy körös leggel megnyerte a tizedik felvonást is, ami egyben a meccs végét jelentette (7-3).

A győztes dobás:

Elképesztő játékot láthattunk van Gerwentől, aki végül 108.06 pontos körátlaggal ülhetett fel 2014 után ismét a dartsvilág trónjára. Anderson játéka csak a holland kiemelkedő teljesítménye miatt tűnt néha gyengének, valójában a skót is fenomenálisan játszott, 104.94 ponton állt meg a körátlaga, ilyen magas értékkel pedig még soha nem veszítettek el világbajnoki finálét. A döntőnek egyértelműen a negyedik játszma bizonyult, ahol van Gerwen nem engedte 3-1-re meglépni a kétszeres világbajnokot. Onnantól gyakorlatilag beindult a henger, amivel csak egy-egy legben tudott konkurálni Anderson. 

A mérkőzés statisztikája. Forrás: PDC Hungarian Fan Club