Darts-vb

Igen jó oddson fogadhatunk Andersonra a gigászok döntőjében

Elérkeztünk a 2017-es PDC darts-világbajnokság végső ütközetéhez, a fináléhoz, melynek két főszereplője a világelső Michael van Gerwen és a címvédő Gary Anderson lesznek. Ennél rangosabb ütközet nem jöhetett volna össze, 2009 után játssza ismét a két legmagasabb jegyzett játékos a döntőt. Ezúttal nem csak oldalunk, de a PDC Hungarian Fan Club csapata is megtette a tippjeit a gigászi csatára.

Anderson harmadszor vagy van Gerwen másodszor?

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Csupán ötödik alkalommal fordul elő, hogy a PDC világbajnoki trófea az első és a második kiemelt között dől el. 2009 mellett 2003-ban és 1998-ban, illetve 1997-ben játszotta a döntőt a két legmagasabban jegyzett játékos. Most ráadásul a világelső és a címvédő fog egymásnak feszülni a holland Michael van Gerwen és a skót Gary Anderson személyében. Egy különleges finálé előtt állunk tehát, már csak azért is, mert mindkét játékos olyan extraklasszis teljesítménnyel jutott el idáig, amire a történelemben nemigen volt eddig példa.

Van Gerwen 106.68 pontos tornaátlaggal menetelt a döntőig, míg Andersonnál ugyanez a számadat 104.13.

Egészen döbbenetes világbajnokságot futnak mindketten. A holland klasszis a Kim Viljanen, Cristo Reyes, Darren Webster, Daryl Gurney, Raymond van Barneveld ötöst búcsúztatta. Ha a neveket nézzük, akkor mondhatjuk könnyű útnak, ha viszont az ellene nyújtott teljesítményeket, akkor finoman szólva sem. Hiszen például a spanyol olyan játékot húzott elő, amivel nagyon sok mindenkit képes lett volna meglepni. Barney ellen a tavalyi összecsapásuk fényében már várható volt egy nagyon komoly csata, de sikerült minden várakozást felülmúlniuk. Ez az ütközetük most inkább döbbenetesre sikerült, mint izgalmasra. Megdőlt a legnagyobb győztes és vesztes körátlag is: MvG 114.05-tel nyerte meg a találkozót, míg Barneveld 109.34-gyel kapott ki. Az ötszörös világbajnok holland egyébként Reyes 106.07-es rekordját adta át a múltnak. 

Minden idők egyik legelképesztőbb meccsét vívta egymással van Gerwen és Barneveld az elődöntőben.

Neveket nézve Andersonnak keményebb útja volt, Mark Frostot, Andrew Gildinget, Benito van de Pas-t, Dave Chisnallt és Peter Wrightot ütötte ki, vagyis két top 10-es játékossal is megmérkőzött az elmúlt bő két hétben. A Chizzy elleni meccse különösen emlékezetesre sikerült, hiszen egy elképesztő 180 parádét láthattunk, ahol a skót úgy győzött, hogy angol ellenfele beállította a maximum rekordot. Gary ezen a meccsen sokáig ostromolta azt a Phil Taylor-féle 111.21-es világbajnoki csúcsot, amit végül van Gerwen döntött meg a legjobb négy között. 

A 16-szoros világbajnok legenda rekordja 15 évig élt, Taylor ezt a 111.21-et még a 2002-es világbajnokságon Shayne Burgess ellen dobta.

Az igazán elképesztő, hogy ezt a varázslatos teljesítményt úgy tették a színpadra, hogy a legnagyobb teher az ő vállukat nyomta, hiszen a skót címvédőként, míg a holland géniusz világelsőként és toronymagas favoritként érkezett Londonba. Ami a döntőt illeti a nagyobb nyomás van Gerwenen lesz, aki uralta az egész 2016-os évet, hatalmas csalódás lenne számára, ha éppen a világbajnoki finálét veszítené el. Ez egyébként egy fontos faktora lesz a meccsnek, bár eddig hidegvérrel küzdött meg az esélyesség terhével, ugyanakkor a döntő mindig más kávéház. Ráadásul a vasárnapi játékával még inkább fokozta a nyomást magán, Anderson remek teljesítménye ellenére ugyanis abszolút a holland vitte el a showt. 

Az egymás elleni mérlegük 22-13 "Mighty Mike" javára egy döntetlen mellett, viszont idén a skót két döntőben is letudta győzni. Ennél is fontosabb, hogy a legutóbbi világbajnoki meccsüket, a 2015-ös elődöntőt szintén Anderson nyerte, mint ahogyan két éve a Premier League fináléjukat is. A jelenlegi mezőnyből nem kérdés, hogy Gary jelenti a legnagyobb veszélyt van Gerwenre, ő képes a major tornákon is megálljt parancsolni neki. 

Megkérdeztük a PDC Hungarian Fan Club csapatát is, hogy ők milyen eredményt várnak a döntőre. Íme:

Tény, hogy fantasztikus szezont futott a holland, a világbajnoki szereplése is varázslatos, de ettől függetlenül mi közelebb vártuk az oddsokat egymáshoz. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy Anderson 17 meccses győzelmi sorozatban van, ami rekordnak számít az Ally Pally színpadán, és nem mellesleg ebben benne van egy van Gerwen elleni siker is. Képesnek érezzük arra a skótot, hogy kisebb nyomással a vállain megviccelje a bukmékerek által igen komoly favoritnak kihozott világelsőt. 

hatharom.com
Anderson nyeri a döntőt
@3.25

Döntő, 21:00 Sport 1