Darts-vb

Van Gerwen Phil Taylor rekordját megdöntve vágott vissza Barneynak

Az alsó ágon a skót elődöntőben Gary Anderson győzött, míg a felső ágon Michael van Gerwen egy elképesztő meccsen vágott vissza Raymond van Barneveldnek a tavalyi vereségért.

Vasárnap este az elődöntőkkel folytatódott a világbajnokság, elsőként a két skót klasszis, a címvédő Gary Anderson és a 2014-es döntős Peter Wright lépett színpadra. Az első két felvonásban utóbbi nem találta a kiszállókat, csak 11. nekifutásra dobta meg az első dupláját a mérkőzésen, a kétszeres világbajnok honfitársának viszont jól ültek a leget lezáró nyilak, így viszonylag könnyedén 2-0-s vezetésre tett szert. 

Ami nem jött össze Wrightnak, azt megdobta Anderson:

A szünet némi változást hozott "Snakebite" játékában, ugyan Gary brékkel kezdte a harmadik szettet, de utána Wright begyújtotta a rakétákat, a kiszállókra sokkal jobban koncentrálva, 0-1-ről 3-1-re fordította meg az állást, többek között egy 10 nyilas leggel. A negyedik játszmában aztán ismét cserbenhagyták a duplák az extravagáns skótot, legalábbis 0-2-ig, utána ugyanis egy 118-as és egy 116-os kiszállót is megoldott. Sokra azonban ezzel nem ment, a döntő leget Anderson egy 12 nyilassal húzta be. Az átlagukra nagyon nem lehetett panasz, Gary 107.94 ponton állt, míg Wright 106.62-n.

118-as kiszálló a címvédőtől:

Az ötödik szett hozta a meccs eddigi legszorosabb csatáját, pedig nem annak indult. Anderson 2-0-nál hátsó pályán kettőt dobhatott a szettért, de mindkettőt elhibázta, Wright pedig így megmenekült, de még mindig kapaszkodnia kellett. Sikerült visszabrékelnie, majd a döntő legben kiszurkolt egy újabb szettnyilat, végül pedig nyomás alatt szépen oldotta meg a 90-es kiszállót. Így 4-1-es Anderson-vezetés helyett 3-2-vel mehettek az újabb szünetre. 

Nem remegett meg az egykori döntős keze a fontos kiszállónál:

A pihenő után ismét egy döntő leges szett következett, amit Anderson kezdhetett, de hiába ért előbb kiszállóra, a szettnyilakat ezúttal sem tudta megdobni, Wright pedig ezt ismét megbüntette. A hetedik felvonásban "Snakebite" akár a vezetést is átvehette volna a mérkőzésen, ám nem tudta első pályáról megcsinálni a szettet, pedig Gary továbbra is szenvedett a dupláknál. 2-1-nél jött ki a hullámvölgyből, amikor is egy 157 pontos kiszállót tudott megoldani.

A meccs legmagasabb kiszállója:

A nyolcadik szettben nem nagyon volt kérdés, a címvédő 3-0-lal lépett meg 5-3-ra. Wright nem tudott már újítani, így egy újabb nullára nyert szettel Anderson pontot tett a mérkőzés végére és sorozatban harmadik alkalommal jutott be a világbajnoki fináléba.

Forrás: PDC Hungarian Fan Club

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

A skót elődöntő után a holland következett, a világelső Michael van Gerwen és az ötszörös bajnok Raymond van Barneveld főszereplésével. Tavaly egy káprázatos meccset vívtak a legjobb 16 között, akkor a rutinos holland megviccelte fiatalabb honfitársát. Barney ezúttal is nagyon meggyőzően kezdett, 107-ről, 131-ről és 96-ról is kiszállt, így leget sem engedve hozta az első szettet, és jelezte a világelsőnek, hogy könnyű meccsre ezúttal sem számíthat.

Villámrajtot vett Barney:

Van Gerwent sem kellett félteni, rögtön egy 124-es kiszállóval kezdte a második szettet. Barney egy 11 nyilassal rukkolt elő, majd 160-ról brékelt és kezdhetett a 2-0-s vezetésért. Szépen lerakta magát kiszállóra, de MvG-nél is jött az extra, 114-ről szállt ki, kezdésből pedig befejezte a szettet. 

Parádés menekülő a világelsőtől:

A szünet után sem vettek vissza, pokoli játékkal van Gerwen hátsó pályáról tudta a harmadik szettet behúzni, ám ugyanezt Barney is megcsinálta a negyedikben. Az újabb szusszanóra a világelső 114.71 pontos körátlaggal mehetett, míg a honfitársa 113.94 ponton állt. Semmi nem változott a folytatásban sem, a rutinos holland 11 nyilassal kezdett, amire MvG egy 12 és egy 11 nyilassal válaszolt, majd hozta a kezdését. A hatodik és hetedik felvonásban ugyancsak egy-egy leget engedett van Gerwen, totális extázisban dobva sorra hozta a négy körös partikat, ezzel pedig Barney a 110 pontos körátlaga ellenére sem tudott konkurálni...

Még innen is van feljebb, a 9 nyilas, amit milliméterek híján majdnem megdobott MvG:

Képtelenség volt a világelső hollanddal tartani a lépést, 2-2-től állva hagyta a rutinos honfitársát. Van Gerwen 114.06-os körátlaggal győzött, ami új vb-rekord (Taylor 2002-ben dobott 111.21-es értékét múlta felül), mint ahogyan Barneveldé is, 109.35 pontos körátlaggal ugyanis még soha korábban senki nem kapott ki világbajnoki mérkőzésen. 

Forrás: PDC Hungarian van Club