Darts-vb

Beállította a 180-as rekordot, mégis kikapott a világbajnoktól

  • Cesc18

Két fantasztikus mérkőzést hozott a darts-világbajnokság 13. játéknapjának délutáni etapja. A címvédő Gary Anderson és a harmadik kiemelt Peter Wright is vért izzadt a továbbjutásért.

Péntek délután a háromszoros elődöntős James Wade és a 2014-es finalista Peter Wright nyitotta a negyeddöntős küzdelmek sorát. A skót kezdte a találkozót és 2-2-ig mindenki hozta a sajátját. Wright a legrosszabbkor, szettnyílnál hibázott, Wade pedig köszönte szépen a lehetőséget és ellopta a szettet. A második felvonásban ismét szoros csatát láthattunk, Wrightnak egy 10 nyilassal sikerült brékelnie, majd ha nehezen is, de ezúttal megdobta a szettnyilat. A harmadik játszma ismét a skótnak állt, ám az angol egy 144-es és egy 155-ös kiszállót is megoldott, utóbbit a szettért, ráadásul azok után, hogy "Snakebite" előtte két nyilat rontott el a 2-1-es vezetésért. 

Elképesztő befejezés Wade-től:

Wright nem esett szét az elhibázott szettnyilak után, a negyedik felvonásban egy 11 nyilas leggel és egy 130-as kiszállóval pillanatok alatt egalizálta az eredményt.

Wright is megmutatta, hogy nem okoz neki gondot a 100+ kiszálló:

A rövid szusszanó után a legsimább szett következett, a skót 3-0-lal hozta a sajátját és először jutott vezetéshez a mérkőzésen. Tömegben elkezdtek eltávolodni egymástól, Wright sokkal jobban fogyasztotta a pontokat, ezt a folyamatot pedig a hatodik játszmában sem tudta visszafordítani Wade, ugyanakkor mégis megkapta az esélyt az egyenlítésre, miután a skót több próbálkozásból sem tudta lezárni a szettet. 2-2-es leg állásnál az angol kezdhetett, de ismét Wright ért előbb kiszállóra, és sokadik nekifutásra már nem rontotta el a duplát. A hetedik szettben a skót kezdett, de Wade brékkel nyitott, amit meg is tartott a játszma végéig, hiába volt "Snakebite-nak" egy 121-es kiszállója. A szünet után borzasztó összeszedetten jött ki Wright, egy 13 nyilas brékkel kezdett, amit egy 11 nyilas leggel és egy 134-es kiszállóval fejelt meg. Ezzel az angol nem tudott konkurálni, ez pedig a mérkőzés végét jelentette.

A mérkőzés statisztikája. Forrás: PDC Hungarian Fan Club

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

A második negyeddöntőben a címvédő Gary Anderson és a hetedik kiemelt Dave Chisnall lépett színpadra. Brutális 180 parádét hozott az első szett, összesen kilencet (!) dobtak, amiből ötöt az angol, négyet a skót vállalt. A szettet hátsó pályáról a világbajnok húzta be, méghozzá egy 104-es kiszállóval.

A címvédő nyerte az elsőt:

Az adok-kapok a folytatásban sem hagyott alább, a második szett ugyancsak döntő legben dőlt el. Gary nem kezdte jól, hat nyíl tripla nélkül, de még ez is belefért, így 2-0-ra tudott meglépni. Folytatva a sormintát, a harmadik felvonás sorsáról is döntő parti döntött, de ezúttal Chisnall örülhetett, nyomás alatt tudta megdobni a kiszállót. Meg is jött ettől az étvágya az angolnak, a következő játszmát brékkel kezdte, majd egy 130-as kiszállóval erősítette meg a vezetését, utána pedig sikerült még egyszer elvennie a címvédő kezdését, így 2-2-vel vonulhattak az újabb szünetre. A körátlaguk brutális magasságokban járt, Anderson 108.94-en, míg Chisnall 106.25-ön állt. A rövid pihenő után a világbajnok pillanatai következtek, 115 pontos átlaggal egy villanás alatt újra megszerezte a vezetést.

Sokáig nem örülhetett a skót, Chizzyben is maradt még, 125 (!) pontos körátlaggal válaszolt.

10 nyilas leg az angoltól:

A hetedik felvonás ismét az angolról szólt, többek között egy 11 nyilas legnek köszönhetően jutott el szettnyilakig a harmadik legben. Valószínűleg először futott át az agyán, hogy mekkora a tét, ugyanis négy lehetőséget rontott el. Anderson ezt azonnal megbüntette, majd egy 12 nyilassal válaszolt, a döntő leget pedig kezdésből nem engedte ki. A nagy sansz elszalasztása ott is maradt Chizzy fejében, a nyolcadik szettet nem kezdte jól, viszont Anderson hiába jutott el meccsnyilakig, az első hármat nem tudta megdobni, az angol pedig 0-2-ről 2-2-re zárkózott fel. További fordulat azonban már nem történt a meccsen, a címvédő kezdésből, a hatodik próbálkozásra megdobta a meccsnyilat. Egészen elképesztő színvonalú mérkőzést vívtak, végül 33 darab maximumnál álltak meg, ebből 21-et vállalt Chisnall, amivel beállította az egy meccsen dobott rekordot. 

A mérkőzés statisztikája. Forrás: PDC Hungarian Fan Club

Negyeddöntős eredmények:
Mérkőzés Eredmény
James Wade (6)-Peter Wright (3) 3-5
Gary Anderson (2)-Dave Chisnall (7) 5-3