Darts-vb

Könnyű győzelemmel kezdett a világbajnok

  • Cesc18

Nem történt meglepetés a darts-vb nyitónapján, minden mérkőzésen a papírforma érvényesült. Íme a csütörtök esti összecsapások összefoglalója.

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Egy angol házi derbivel, Jamie Caven és a 2004-es döntős Kevin Painter összecsapásával vette kezdetét a 2017-es PDC darts-világbajnokság. Utóbbi annak köszönhetően került a főtáblára, hogy Kyle Anderson vízum problémák miatt visszalépni kényszerült a tornától. A tapogatózós kezdésből Caven jött ki jobban, első pályáról behúzta a torna első legét. A harmadikban viszont elhibázta a duplákat, rutinos honfitársa pedig azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre, brékelt, majd a szettet is megnyerte. A második felvonás hasonlóan alakult, ám ezúttal Caven volt, aki kihasználta ellenfele hibáit. Úgy tűnt, hogy ezzel sikerül lélektani előnybe kerülnie, de hiába húzott el a harmadik szettben 2-0-ra, majd dobott a bullseye-ra szettnyilat, végül Painteré lett a játszma. Innentől már nem volt visszaút "Jabbának", teljesen szétesett a játéka, a Művész pedig így könnyedén fejezte be a mérkőzést. Finoman szólva sem volt egy magas színvonalú találkozó, a körátlagok még a 90-et sem érték el...

Az angolok szenvedése után egy walesi-ír csatára került sor, méghozzá Jamie Lewis és Mick McGowan főszereplésével. A megnyugtató nyitó leg Lewis-é lett, aki ezt követően könnyedén húzta be a szettet, bár nem volt annyira nagy fegyvertény, hiszen McGowan körátlaga 70 alatt volt. Az ír nem kezdte jól a második felvonást sem, de még éppen időben kapcsolt rá, 0-1-ről 3-1-re fordította meg az állást és egalizálta ez eredményt. A folytatásban "The Rasta" ismét egy 3-0-ás futást mutatott be és fordította a meccs lélektanát a javára. A negyedik szettben folytatódott a sorminta és ismét az ír örülhetett a játszma végén, igaz, rezgett a léc, ugyanis ellenfele egy legre került a továbbjutástól. A döntő játszmában nagyon figyeltek a kezdésükre, 2-1-ig nem volt brék, ekkor Lewis tudott extrát húzni, 108-ról kiszállt és ezzel a mérkőzést is megnyerte, pedig McGowan 32 ponton várakozott. 

Az est harmadik összecsapásán a címvédő Gary Andersont szólították színpadra, ellenfele pedig az első világbajnokságán résztvevő Mark Frost volt. Ez érződött is az angol játékoson, hiába a 30 év rutin, megilletődötten játszott, nem találta a triplákat, ez pedig természetesen nem fért bele a kétszeres világbajnok skót ellen. Anderson közepes teljesítménnyel is pillanatok alatt megnyugtató kétszettes vezetésre tett szert. A folytatásban legalább a becsület leg összejött Frostnak, ráadásul egy szép bullseye-kiszállóval. Fogott utána még egyet, amivel 2-1-re lépett meg, többre azonban nem futotta tőle, így Anderson 3-0-lal abszolválta az első kört.

A teljes mérkőzés:

A nyitónap utolsó mérkőzésén a 2013-as junior vb-döntő visszavágójára került sor, vagyis Michael Smith és Ricky Evans ütközetére. Utóbbit a világ leggyorsabb kezű játékosának tartják, de honfitársát sem kell félteni, így egy villám meccsre készülhettünk. Nem is fogták vissza magukat a srácok, rögtön elkezdték a darálást. Evans egy 120-as kiszállóval villant, majd elvette ellenfele kezdését, és bár Smith-nek sikerült vissza brékelnie, végül 3-1-re csak elveszítette a nyitószettet. A második játszmában viszont már jobban koncentrált a 11. kiemelt angol és ő is feliratkozott az eredményjelzőre. A folytatásban beindult az igazi adok-kapok. Evans 2-1-re lépett meg és a negyedik szettben is brékkel kezdett. Volt lehetősége az utána lévő legben is, de elpuskázta a kiszállót, ez pedig fordulópontnak bizonyult. "Bully Boy" innentől beindult, Evansnek pedig nem jöttek össze a duplák, a döntő szettet 0-3-ra veszítette el. Smith-nek hosszú idő után sikerült ismét meccset nyernie, ami nagy bánatunkra, hiszen 2.70-ért a másik angolnak szavaztunk bizalmat

Forrás: PDC Hungarian Fan Club

Eredmények, első kör (december 15, csütörtök):
Mérkőzés Eredmény
Jamie Caven-Kevin Painter 1-3
Jamie Lewis-Mick McGowan 3-2
Gary Anderson-Mike Frost 3-0
Michael Smith-Ricky Evans 3-2