Női kézilabda

Szépen sikerült a búcsú női kéziseinknek

A magyar női kézilabda-válogatott 26-26-os döntetlent játszott Oroszországgal a svédországi Európa-bajnokságon.

Kovács Anna (25) hat góljával a magyar csapat legeredményesebbje volt ezen a meccsen

Az oroszok negyven másodperc elteltével büntetőből szerezték meg a vezetést, s bár Görbicz Anita hétméterest hibázott, Erdősi Ildikó szélről egyenlített. Az együttesek fej-fej mellett haladtak, a magyarok a 8. perc végén, 5-4-nél vették át először a vezetést. A kapuba becserélt Szikora Melinda védései és a javuló támadási hatékonyság nyomán, egy időkérést követően a 20. percben elsőször alakult ki kétgólos különbség: 10-8-ra lépett el Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese, sőt a 23. perc elején 12-9-re nőtt a magyar előny. Az oroszok is időt kértek, ennek eredményeként három perccel a szünet előtt újra egyenlő volt az állás (12-12), a szünetre pedig egygólos magyar fórral vonulhattak el a csapatok.

A magyarok a nemhivatalos végeredmény szerint a 12. helyen fejezték be a kontinensviadalt, és az Eb-k történetében először fordult elő, hogy nem jutottak a tíz közé.

A fordulás után Klivinyi Kinga állította vissza a kétgólos különbséget (15-13), sőt, nemsokára már a négytalálatos előnyért támadhatott többször is a magyar csapat, ám a 42. percben újra egyenlítettek az oroszok (19-19), így Kim Rasmussen időt kért. A taktikai megbeszélés ellenére az oroszok átvették a vezetést, a 48. percben 21-23 volt az állás magyar szempontból. Kiss Éva beállva ziccert védett, ennek is köszönhetően az utolsó kilenc percre fordulva 24-24 állt az eredményjelzőn, az oroszok pedig időt kértek. Nyolc perccel a vége előtt Klivinyit már sokadszor kellett kemény ütközések után ápolni, ezúttal azonban Viktorija Zsilinszkajtye ütésért piros lapot kapott, a magyarok pedig egyenlítettek (25-25). Három és fél perccel a dudaszó előtt emberhátrányba került Rasmussen együttese, ám döntetlenre tudta menteni ezt a szakaszt, egy perccel a játékidő letelte előtt pedig azonos létszámnál a vezetésért támadhatott. A magyar válogatott hét a hat ellen próbált betalálni, s bár Kovács Anna lövése nem talált kaput, az oroszok időntúli szabaddobásából sem lett gól. Így akárcsak két éve Győrben, ezúttal is döntetlen született a két csapat találkozóján.

"Nagyon fáradtak a lányok, járni sem tudtak szinte, de büszke vagyok rájuk, mert mindent beleadtak" - értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Hozzátette, látta a hibákat és a lehetőségeket a fejlődésre, de később fogja értékelni mindazt, ami történt.

A másik középdöntős csoport délutáni mérkőzésén a világbajnoki ezüstérmes hollandok legyőzték a legutóbbi kontinenstornán döntős spanyolokat, így szerdai kombink első tippje bezöldült.

MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 26-26 (14-13)
II-es középdöntő csoport, 3. forduló:
Helsingborg, játékvezetők: Kurtagic, Wetterwik (svédek).
MAGYARORSZÁG: Kiss É., Szikora (kapusok), Bódi 2, Dombi, Erdősi 1, Görbicz 2, Hornyák D. 4, Kisfaludy 2, Klivinyi 5, Kovács A. 6 (4), Lukács 2, Mészáros, Planéta, Schatzl 2, Szekeres, Triscsuk. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
OROSZORSZÁG: Kalinina, Trusova, Utkina (kapusok), Dmitrieva 7, Gorshenina, Kozhokar 1, Makeeva, Postnova 3, Sabirova 2, Samokhina 1, Sen 3, Skorobogatchenko 2, Sudakova 3, Vyakhireva 3, Zhilinskayte V. 1, Zhilinskayte Y. Szövetségi kapitány: Yevgeni Trefilov.
Kiállítások: 8, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3.