Darts-vb

Mindenki van Gerwen ellen - legyőzhetetlen?

megosztom

Csütörtökön megtelik élettel a londoni Ally Pally, elrajtol ugyanis a 2017-es PDC darts-világbajnokság. Az elmúlt napokban már megkezdtük a hangolódást, kifaggattuk a Sport TV szakkommentátorait, illetve górcső alá vettük a legjobb bevonuló zenéket és a walk on lányokat. Egy nappal a kezdés előtt eljött az idő, hogy rátérjünk a főszereplőkre és esélyt latolgassunk.

Vegyél részt a világbajnokság alatt a hatharom.com tippjátékában és nyerj egy profi darts táblát vagy pólót. Részletekért kattints ide.

Az eseményre december 15 és január 2 között kerül sor, hagyományosan karácsonykor és szilveszterkor szusszannak a játékosok, a többi napon viszont minden este darts őrület. A helyszín változatlanul a londoni Alexandra Palace lesz, vagy ismertebb nevén az Ally Pally. Ami viszont változott, azaz összdíjazás. Idén 1 millió 650 ezer angol fontot osztanak szét, ami rekordnak számít, mint ahogyan a győztesnek járó 350 ezer font is. A dicsőség mellett tehát elég komoly pénz üti a bajnok markát. Ezen az összegen egyébként szokás szerint 72 játékos osztozkodik majd. Az első körben három, a másodikban és harmadikban négy, a negyeddöntőben öt, az elődöntőben hat, míg a döntőben hét szettet kell nyerni a győzelemhez. Egy szett megnyeréséhez három leget kell fogni.

Vajon sikerül van Gerwennek megkoronáznia a 2016-os szezonját?

Az oddsok alapján egy topfavoritról beszélhetünk, a 27 éves Michael van Gerwenről, aki 2014-ben nyerte meg legutóbb a világbajnokságot. Azóta nem sikerült újra felülnie a dartsvilág trónjára, ami elég nagy csalódás számára, hiszen az elmúlt éveket egyértelműen uralta. Döntőbe sem tudott egyébként jutni, a 2015-ös kiírásban az elődöntőben kapott ki, míg 2016-ban a harmadik forduló jelentette számára a végállomást. Igaz, egyikért sem nagyon ostorozhatja magát, különösen nem a tavalyi vereségért, hiszen rekordnak számító 105.26-os körátlaggal maradt alul Raymond van Barnevelddel szemben

A világelső holland zseni az idei szezonban 25 tornagyőzelmet aratott, ezzel pedig új csúcsot állított fel, ennyit korábban senkinek sem sikerült még egy év alatt nyernie.

Miután van Gerwen szinte kivétel nélkül az összes fontos tornát behúzta 2016-ban, így nem kérdés, hogy ő a topfavorit. Olyan szintet képvisel, amivel nem igazán tudnak konkurálni a többiek. Viszont ezzel, hogy halomra nyerte magát, óriási nyomás lesz rajta, pontosan ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt. Tény, hogy minden tornát így versenyzett végig, de azokon messze nem volt magával szemben olyan elvárás, mint a vb-n. Ahhoz képest, hogy az elmúlt években mennyi major tornát nyert, ez az egy világbajnoki cím nagyon kevés, és ezt ő is pontosan tudja.

A sorsolása most jóval barátibb a tavalyinál, gyakorlatilag az elődöntőig nagyon kényelmesen menetelhet. Igaz, összefuthat egy Simon Whitlockkal, Stephen Buntiggal vagy Mensur Suljoviccsal, de komoly meglepetés lenne, ha bármelyiküknek sikerülne őt legyőzni. Az említett három játékos közül az osztrák a legveszélyesebb, ám vele a negyeddöntőben találkozhat, ami Mensurnak a legjobb vb-szereplése lenne. A parádés szezonja ellenére nem vennénk mérget arra, hogy eljut a legjobb nyolcig, hiszen ő is nagy elvárásokkal vág neki a tornának, és a Mark Webster, Robert Thornton, Daryl Gurney trió ellen nem lesz egyszerű dolga. Gurney-ben mindig benne van a meglepetés, Thornton pedig a pocsék éve után nyomás nélkül játszhat. Visszatérve még Whitlockra, ő érdekes lehet, ugyan nincs még azon a szinten, mint amikor vb-döntőt játszott, de egyértelműen jön fel. Hogy mennyire veszélyes a hollandra az már más kérdés. Az elmúlt 17 meccsükből csak egyet tudott megnyerni ellene...

A két legenda a negyeddöntőben találkozhat.

Amit viszont valószínűleg nem fog megúszni MvG, hogy az elődöntőben egy igazán nagy klasszissal találkozzon, a másik negyedben ugyanis hemzsegnek a sztárok. Itt találjuk a 16-szoros világbajnok Phil Taylort, az ötszörös győztes Raymond van Barneveldet és a két vb-címmel büszkélkedő Adrian Lewis-t is. Ez az ág nagyon brutális, ráadásul a többi kiemelt között is vannak veszélyes játékosok, mint például Kim Huybrechts és Alan Norris. Ők bármikor bárki ellen képesek lehetnek borítani a papírformát. A nagy trióból Lewis a kakukktojás, neki kifejezetten gyengén sikerült az ősz. Abban biztosak lehetünk, hogy a vb-re összekapja magát, de nagy menetelést nem jósolunk neki. Taylor lehet a legfrissebb, hiszen ő jóval kevesebb tornán indult, mint például van Gerwen. 

A stoke-i legenda 1990 óta minden világbajnokságon elindult. 16-szor győzött és további négy alkalommal döntőzött, az első körben pedig soha nem esett ki.

Nehéz megmondani, hogy az "öreg" mire lehet képes. Úgy összességében biztató volt az idei szezonban a formája, kamerák előtt nem egyszer elkapta a holland riválisát. Ha összekerülnek, akkor sokat számíthat, hogy van Gerwenen lesz a nagyobb nyomás. Ez ugyanúgy igaz akkor is, ha Barney jut be a legjobb négy közé. Ezt sem zárnánk ki, hiszen a holland legenda az elmúlt tornákon nagyon felépítette a játékát. Nincs szerencséje, hogy ennyire nehéz sorsolást kapott, már az első körben Robbie Green sem lesz könnyű falat...

Gary Anderson az elmúlt két kiírásban nem talált legyőzőre.

A tábla másik felén találjuk a kétszeres címvédő Gary Andersont. Lewis-hoz hasonlóan a skót klasszis sem brillírozott annyira az utóbbi időben, ám neki legalább van kifogása: szoknia kellett a szemüveget. No és nem mellesleg legalább egy World Grand Prix-döntőt így is összehozott. Címvédőként természetesen lesz rajta nyomás, de közel sem olyan nagy, mintha erős tornákat hozott volna az ősszel. Sőt, legtöbb szakíró úgy véli, hogy ő lehet a torna egyik csalódása. Gary éppen emiatt lesz pokoli veszélyes, az ilyen sztárok jól tudják kezelni, ha úgymond egy kicsit lemondanak róla. Nincs azonban könnyű sorsolása, Benito van de Pas, Dave Chisnall vagy Jelle Klaasen is megviccelheti. Utóbbi ugye tavaly elődöntőzött, többek között Taylort búcsúztatva, viszont az idei szezonban a nagy siker ellenére nem kezdett el felfelé ívelni a karrierje. De nem lehet leírni, mert ha elkapja a gépszíj, akkor bárkit képes megverni.

Klaasen 2006-ban 21 évesen nyerte meg a másik szervezet, a BDO világbajnoki címét, és ezzel minden idők legfiatalabb győztese lett. 

Chizzy sokak szerint a torna meglepetésembere lehet. Tudjuk róla, hogy nagyon komoly potenciál van benne, és ideje lenne már, hogy egyszer a világbajnokságon is megcsillogtassa a tudását. A 16-nál tovább még egyszer sem jutott, pedig ennél sokkal jobb játékos. Van de Pas abszolút az underdog kategória, de már azon a szinten van, hogy egy Andersontól sem ijed meg. Két éve például éppen Chisnallt tréfálta meg, azóta pedig sokat fejlődött. 

Szerinted ki nyeri a 2017-es darts vb-t?x;

Az utolsó negyed tűnik talán a legegyértelműbbnek: James Wade és Peter Wright kiemelkedik, mind tudásban, mind pedig formában. Az extravagáns skót pokoli jó évet fut és hatalmas önbizalommal vághat neki a tornának. Iszonyatosan kiegyensúlyozott, és a 2014-es döntője óta tudjuk, hogy a világbajnoki lebonyolítás is fekszik neki. A negyeddöntőig nagyon simán juthat el, Ian White nem okozhat számára problémát, pláne az angol utóbbi tornákon mutatott játékával...A háromszoros elődöntős Wade-nek is illene megoldania a legjobb nyolcig. Michael Smith lehet a legkeményebb ellenfele, bár az angol amilyen pocsék formában van, lehet már az első kört sem éli túl...Smith-nek egyértelműen nem tett jót, hogy bevállalta a Premier League szereplést. Pofozógép volt, ez pedig rányomta a bélyegét az egész évére, őszre pedig különösen szétesett. 

Ki nyeri a világbajnokságot?
   szorzói alapján
Játékos Odds
Michael van Gerwen 1.65
Gary Anderson 6.75
Phil Taylor 9.75
Peter Wright 11.00
Dave Chisnall 29.00
James Wade 31.00
Adrian Lewis 32.00
Raymond van Barneveld 35.00
Jelle Klaasen 49.00
Mensur Suljovic 72.00
megosztom