Magyar foci

Helyre állt a rend a magyar bajnokságokban?

  • ivan

Hétvégén véget ért az őszi szezon az NB I-ben és az NB II-ben is, a téli időszakot pedig a Videoton és a Puskás Akadémia tölti a tabella élén. Vajon a két Fejér megyei alakulat meg tudja őrizni a pozíciót a szezon végéig?

mlsz.hu

NB I

Igen érdekesen ért véget az NB I őszi szezonja, hiszen 19 fordulót követően három csapat azonos pontszámmal vezeti a tabellát. A Videoton, a Honvéd és a Vasas triója közül a Vidi rendelkezik a legjobb gólkülönbséggel, így Henning Berg alakulata telelhet az élen. A címvédő Ferencváros négy ponttal lemaradva a negyedik helyen áll, majd a Mezőkövesd-Újpest-Haladás "csomag" alkotja a középmezőnyt. Tavasszal a kiesésért elkerüléséért a Paks, a Diósgyőr, a Debrecen és az MTK harcolhat, míg a Gyirmót kapcsán tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy nem tudta megvetni a lábát a legmagasabb osztályban.

Szerinted ki nyeri meg az NB I 2016/2017-es szezonját?x;

Az biztos, hogy izgalmas félszezonon vagyunk túl, fordulatos mérkőzések és előre nem kalkulálható eredményektől hemzsegtek a fordulók, így ebből a szempontból bevált az MLSZ 12 csapatos bajnokságról szőtt terve. A nézőszám emelésére tett kísérletek azonban csúnyán megbuktak, a csökkenő számok csak részben tudhatóak be a stadionépítési hullámnak és az ebből fakadó albérlet-özönnek. A Fradinál a B-közép és a klubvezetés viszonya továbbra sem rendezett, de eltűntek a szurkolók Debrecenből is, az MTK az ötezer forintos jegyárak miatt az új stadionjában sem tudja növelni táborát, a Haladás és az Újpest pedig otthonától távol kénytelen pályára lépni, ez pedig természetesen nincs jó hatással a nézőszámaikra sem.

Na, de térjünk vissza a tabellára. A Videoton az átigazolási időszak utolsó pillanataiban megszerzett játékosoknak köszönhetően a legerősebb keretet tudta összehozni erre az idényre, a kezdeti nehézségek - az EL-ben való szereplés miatt jelentkező kettős terhelés - után pedig dominálta is a bajnokságot. Ha csak az utolsó 15 fordulót vesszük alapul, a piros-kékek csak három vereséget szenvedtek el, kilenc meccset megnyertek, öt pontot vertek a Vasasra és tízet (!) a Fradira. Tavaszra tovább épülhet a csapat, a kupabúcsú után már csak a bajnokságra kell koncentrálnia, így jogosnak érezzük a Tippmixnél megszabott kettes szorzót a Videoton bajnoki címére.

Fotó: mlsz.hu

A Vidi legnagyobb riválisának továbbra is a Ferencváros számít, amely azonban meg sem közelíti tavalyi önmagát. Harmatgyenge védekezés, döcögő támadójáték, belső és külső feszültségek jellemezték a zöld-fehérek őszi idényét, így ha azt nézzük, az Üllői úton annak is örülhetnek, hogy látótávolságon belül maradtak az aranyért zajló küzdelemben. A szezon előtt biztosra vettük a Fradi bajnoki címét, és a hátra lévő 14 fordulóban megszerezhető 42 pont miatt nem is tekintjük lefutottnak ezt a párharcot, főleg úgy, hogy a pletykák szerint a télen nagytakarítás várható a Groupama Arénában. Ha sikerül rendezni a sorokat, a Fradi képes lehet a címvédésre. 

A szezon legnagyobb meglepetése a Vasas szereplése volt idáig, a tavaly még a kiesés elkerülésért harcoló angyalföldiek mindenkit megleptek szívós és lelkes játékukkal. Michael Oenning bátran építette be a csapatba a fiatalokat, akik remek fizikai adottságaikkal és fegyelmezettségükkel sok ellenfél számára okoztak kellemetlen pillanatokat. Hasonló a helyzet a Honvédnál is, ahol Marco Rossi ismét egy ütőképes csapatot gyúrt a saját nevelésű fiatalok és a rutinos légiósok egyvelegéből.Ezzel együtt a két fővárosi csapat bajnoki címére nem tennénk túl sokat.

KI NYERI AZ NB I-ET?    
Videoton 2.00
FTC 3.50
Vasas 5.00
Honvéd 5.00
Mezőkövesd 60.00
209575

NB II

A Videotonhoz hasonlóan a Puskás Akadémia is jól hajrázott és a felcsútiak is úgy lettek őszi bajnokok, hogy az utolsó fordulóban vezették első ízben a tabellát. A Puskásnak jót tett az edzőváltás, Bognár György és Szijjártó István elküldése után feljavult a gárda teljesítménye és a közvetlen riválisok ellen begyűjtött pár értékes győzelmet is. A szezon előtt a Puskás mellett a Nyíregyháza, a Békéscsaba és a Kisvárda számított bajnokaspiránsnak, ám a Szpartacus csak a 10. helyen telel, így a nyírségiek kiestek ebből a játékból. Az ősz meglepetéscsapata a Soroksár volt, amely az utolsó pillanatban csúszott le az első helyről, míg a Balmazújváros és a Békéscsaba hozta az elvárhatót, hiszen mind a két klub ott van az élbolyban.

A bukmékerek szerint a Puskás nyerheti az NB II-t, míg a második feljutó helyre négy együttes pályázik reális eséllyel. Az oddsok alapján szinte lehetetlen megjósolni ki lesz a befutó, azonban a Puskás Akadémia bajnoki címe szerintünk innen már összejön, így a 2.70-es szorzó kellemes kis hasznot tartogathat.

KI NYERI AZ NB II-T?    
Puskás Akadémia 2.70
Soroksár 5.00
Békéscsaba 6.00
Balmazújváros 6.00
Kisvárda 7.00
211147