Úszó-vb

Jöhetnek az újabb Hosszú-érmek

  • Cesc18

Hajnalban Hosszú Katinkáért szoríthatunk, aki két döntőben lesz érdekelt a a windsori rövidpályás úszó világbajnokság második versenynapján.

Női 200m pillangó, 100m hát

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának ezen a világversenyen is sűrű a programja. A nyitónapon két döntőben volt érdekelt, 400 vegyesen oktatta a mezőnyt és a hetedik rövidpályás vb-aranyérmét nyerte, 200 gyorson viszont megviccelte őt a hajrában az olasz Federica Pellegrini, így abban a számban ezüstérmes lett. A szerdai versenynapon ugyancsak két fináléban áll majd rajtkőre, és természetesen mindkettőben toronymagas éremesélyesnek számít. 

Elsőként 200 pillangón láthatjuk, amelynek előfutamait délután rendezték. 2:05.43-mal harmadikként kvalifikálta magát, de látszódott az úszásán, hogy ebben bőven hagyott. Az első 100-on még tartották vele a lépést, csak utána lépett el a mezőnytől. Két éve Dohában 2.01.12-vel lett második, azaz idő most akár aranyat is érhet, hiszen közel sem olyan erősek a kihívói. Az amerikai Kelsi Worrellre és a kínai Zhang Yufei-re kell majd figyelnie. Egyikük sem tartozik a legnagyobb nevek közé, sőt, előbbi inkább 100-as menő. Nem lesz ez könnyű menet Hosszúnak, de ha jól taktikázik, akkor a legfényesebb medália kerülhet a nyakába.

Még izgalmasabbnak ígérkezik a 100 hát döntője, melynek Katinka címvédőként vág neki. 2014-ben világcsúccsal nyerte meg ezt a számot, méghozzá az olimpiai bajnok Emily Seebohmot megelőzve. Most is az ausztrál lány lesz a legnagyobb kihívója, aki a második legjobb idővel jutott tovább az elődöntőből, viszont azt ne felejtsük el, hogy a magyar klasszis úgy úszott nála csupán két tizeddel rosszabbat, hogy előtte két döntőben is érdekelt volt. Kemény verseny lesz ez köztük, Seebohm egyébként hajlamos a döntőkben alulteljesíteni. Jó néhány nagy versenyt nyert már meg, de lehetne sokkal több címe is. Olyan nevek lesznek még ebben a fináléban, mint a dán Mie Nielsen és az ukrán Daryna Zebina. Utóbbi két éve Katinka és Seebohm mögött szerzett bronzérmet. Érdemes lesz odafigyelni a kanadaiak tehetségére, Kylie Jacqueline Masse-ra is, aki az előfutamok és az elődöntők alatt is a legjobb időt úszta. Nincs nagy rutinja, viszont a hazai közönség támogatásából sok energiát merít. Képes lehet beleszólni a nagyok dolgába, de alapvetően a dohai finálé visszavágójára számíthatunk, amely remélhetőleg ismét Hosszú győzelmével zárul. 

Az érték viszont inkább a 2. helyezésében van, amire 5.40-szeres pénzt fizetnek az állami irodában. Ne feledjük, erre a döntőre úgy fog odaállni, hogy előtte lenyomja a 200 pillangót, ami finoman szólva sem a könnyű számok közé tartozik. 

hatharom.com
Hosszú 2. helyen végez 100 háton
@5.40
Szerdai program, 0:30 (helyi idő szerint 18:30):
Versenyszám Magyar érdekeltség
Női 4×50 m vegyesváltó DÖNTŐ -
Férfi 100 m hát DÖNTŐ -
Női 200 m pillangó DÖNTŐ Hosszú Katinka
Férfi 100 m mell DÖNTŐ -
Női 50 m mell DÖNTŐ -
Férfi 200 m gyors DÖNTŐ -
Női 100 m gyors elődöntő Jakabos Zsuzsanna
Férfi 100 m pillangó elődöntő -
Női 100 m hát DÖNTŐ Hosszú Katinka
4×50 vegyes gyorsváltó DÖNTŐ Magyarország