Úszó-vb

A botrány után jöhetnek az érmek, Hosszú és Bernek is favorit az aranyra

Magyar idő szerint kedd délután a kanadai Windsorban kezdetét vette a 13. rövidpályás úszó világbajnokság. Hajnalban három döntőben lesz magyar érdekeltség, Hosszú Katinka és Bernek Péter egyaránt az aranyért ugrik medencébe.

Több cikkben is foglalkoztunk a Hosszú Katinka nevével fémjelzett, reformokat sürgető versenyzői csoport és Gyárfás Tamás között kialakult háborúskodásról, aminek, mint tudjuk az lett a fejleménye, hogy utóbbi lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról. A világbajnokság alatt csak a versenyekre fókuszálunk, aki ezen témával kapcsolatban többet is szeretne olvasni, ide kattintva megteheti. 

Férfi 400m gyors

A vb első napján - melynek esti programjára magyar idő szerint szerda hajnali fél 1-kor kerül sor - rögtön érmeket nyerhetünk. Bernek Péter nyithatja a sort, aki 400 méter gyorson címvédőként áll majd a rajtkőre, két éve Dohában vb-rekordot jelentő 3:34.32-vel utasított mindenkit maga mögé. Délután megnyerte a futamát és a negyedik legjobb idővel jutott be a finálé, ami után a következőket mondta a MÚSZ-nak: 

"A cél egyértelműen a döntő volt, csak annyit adtam ki, amennyi ehhez kellett. Szerintem még egy picit jobban is nyomtam az elejét, de így sem vagyok elégedetlen, a futamomban első akartam lenni, ez sikerült. Nem néztem, hányan vannak előttem, de nem is érdekes, a döntő más lesz, az olimpiai bajnok koreai Park visszatért, de ott van még másik hat komoly ellenfél is, azaz bármi lehet."

Így van, az egyik legkomolyabb kihívója az ázsiai klasszis lesz. Vele, illetve az orosz Aleksandr Krasnyhk és az amerikai Zane Grothe-tal kell megküzdenie az aranyért. Egyikük sem olyan nagy név, nem is nyertek még komoly címeket. Park lehet a legnagyobb ellenfél, aki az előfutamok alatt is meggyőzően úszott. Az állami iroda a lengyel Wojciech Wojdakkal teszi össze Pétert, akivel éppen egy futamban volt délután, és még úgyis kényelmesen legyőzte, hogy az utolsó hosszt nem nyomta meg. Meglepő lenne, ha vele kellene a magyar gyorsúszónak viaskodnia az éremért. 

hatharom.com
Bernek előrébb végez, mint Wojdak
@1.50

Női 200m gyors, 400m vegyes

Rögtön Bernek után Hosszú Katinka jön, aki toronymagas favoritként várja a 200 méter gyors döntőjét. A Rióban három aranyat nyerő magyar klasszis a legjobb időt úszta délután, 7 tizedet vert a komplett mezőnyre. Két éve ebben a számban ezüstérmes volt, de akkor sokkal komolyabb riválisai voltak, most az olimpia és az Európa-bajnokság miatt több sztár sem vállalta a fellépését Windsorban. Például a címvédő Sarah Sjöström sem, de említhetnénk Femke Heemskerket is. Katinka legnagyobb ellenfele az olasz Federica Pellegrini lehet, bár ő soha nem számított egy nagy rövidpályás specialistának. Nem is fizet sokat - 1.10-szeres pénzt - a magyar úszó győzelme...Még ennél is tutibb Hosszú győzelme 400 méter vegyesen. Ennek a számnak nem csak a normál, de a rövidpályás verzióját is uralja, délután szerény 4 és fél másodpercet vert a mezőnyre...Nem kérdés kié lesz az arany.

Keddi program 0:30 (helyi idő szerint 18:30)
Versenyszám Magyar érdekeltség
Férfi 400m gyors DÖNTŐ Bernek Péter
Női 200m gyors DÖNTŐ Hosszú Katinka
Férfi 100m hát elődöntő -
Női 50m mell elődöntő -
Férfi 200m pillangó DÖNTŐ -
Női 400m vegyes DÖNTŐ Hosszú Katinka
Férfi 100m mell elődöntő -
Női 100m hát elődöntő -
Férfi 200m vegyes DÖNTŐ ?
Női 4x100m gyors DÖNTŐ -
Férfi 4x100m gyors DÖNTŐ -