Darts

Ez az ember tönkreteszi a sportágat?

  • ivan
megosztom

Vasárnap este Michael van Gerwen győzelmével ért véget az évad utolsó major versenye, a Players Championship Finals. A holland világelső 25. tornagyőzelmét aratta 2016-ban, ilyen mértékű dominanciára pedig még soha nem volt példa a sportág történetében.

Mighty Mike becenévre hallgató klasszis a döntőben az angol Dave Chisnall-t intézte el játszi könnyedséggel (11-3), tette mindezt úgy, hogy Chizzy egyébként jó napot fogott ki, a fináléban 99,24-es átlagot és 42,86 százalékos kiszállózást produkált. MVG azonban megállíthatatlan volt, 108 pont feletti átlagával és több, mint 50 százalékos kiszállózásával simán hozta a döntőt. 

A vasárnapi volt a holland játékos 25. tornagyőzelme, de nem karrierje, hanem csupán a 2016-os esztendő során.

Ilyenre korábban soha egyetlen darts-játékos sem volt képes, vagyis van Gerwen újabb csúcsot döntött. A PDC világranglistáját óriási előnnyel vezető holland abszolút egyeduralkodójává vált a sportágnak, dominanciája olyan mértéket kezd ölteni, amely még a csúcson lévő Phil Taylor idejében sem volt tapasztalható. "Nagy önbizalommal tekintek a világbajnokság felé. Amit ebben az évben elértem az fenomenális volt, nagyon büszke vagyok magamra, mert soha senki nem nyert ennyi versenyt egy év alatt. " - fogalmazott a torna megnyerése után van Gerwen.

A darts népszerűsége évek óta exponenciálisan nő, a decemberi világbajnokságot milliók követik figyelemmel a tv-ben világszerte. Köszönhetően a professzionális közvetítéseknek, a remek marketingnek és a játék egyszerűségének, az egykoron közönséges kocsmasportként (pubgame) aposztrofált játék kapcsán már az olimpiai programról beszélnek.

Azonban a van Gerwen-jelenség akár visszafelé is elsülhet. A különböző fórumokon, közösségi oldalakon egyre több olyan megnyilvánulást és hozzászólást lehet olvasni, amely MVG ellen irányul. A dartsért rajongók jelentős hányadának már elege van Gerwen folytonos győzelmeiből, gyakran "ufóként", "nem emberi lényként" írnak a hollandról. A van Gerwenre jellemző, gyakran kirívó magatartásformák (ökölrázás stb) is sokakban ellenszenvet keltenek, vagyis

hiába számít a világ első számú dartsjátékosának, népszerűségének határai vannak.

Michael van Gerwen valószínűleg minden idők legtehetségesebb játékosa. Már 17 éves korában 9 nyilas leget dobott egy tv-s meccsen, 27 éves korára pedig minden megnyert, amit lehetett. Van, amit többször is. Fiatal kora azonban még fényesebb jövőt jósol(hat) neki és bár újabb és újabb generációk nőnek fel és vállnak profivá, MvG-t még jó darabig világelsőként láthatjuk játszani.

De vajon jót tesz-e mindez a dartsnak?  A szurkolók az izgalmakat szeretik, ha viszont mindig a "zöld szörny" nyer, az nem izgalmas. Amikor 2007-ben a holland Raymond van Barneveld végre legyőzte Phil Taylort a vb döntőjében, a darts népszerűsége soha nem látott mértékben indult növekedésnek, tudniillik megtörték a hegemóniát. Ezt a fejlődési pályát veszélyeztetik most.

MVG-t jelenleg szinte képtelenség legyőzni.Az ellenfelek remegő kézzel állnak ki ellene, mert tudják, hogy hamarosan egy úthenger gázol át rajtuk. A hétvégi major torna elődöntőjében az angol Darren Webster óriási meglepetésre 6-0-s előnyre tett szert a 11 nyertes legig zajló küzdelemben, ekkor egy pillanatra felcsillant számára a győzelem reménye. De csak egy pillanatra, ugyanis a holland összekapta magát és végül 11-8-ra megnyerte a meccset. Csak érdekességképpen: amikor van Gerwen 0-6-al állt, a bukmékerek 1.30-as szorzót fizettek a győzelmére! Hatleges hátrányban, 10 forintra 3-at adtak. Mindez nagyon sokat elárul az erőviszonyokról.

December 15-én elrajtol a világbajnokság is, ahol természetesen van Gerwen számít az első számú esélyesnek. Vb-címből még csak egy van a holland vitrinjében, így nem vitás, hogy az év megkoronázása lenne, ha összejönne a második. A bukik szerint más nagyon nem is nyerhet, a címvédő Gary Anderson végső sikere több, mint hétszeres haszonnal kecsegtet - és a skót a második legnagyobb favoritja a tornának...

KI NYERI A PDC VB-T 2017-BEN?    
M. van Gerwen 1,70
G. Anderson 7,25
P. Taylor 9,25
P. Wright 13.75
A. Lewis 28.00

 

megosztom