Forma-1

Hamilton mindent visz Abu-dzabiban?

A szezon utolsó futama dönt a vb-címről, Nico Rosberg először, Lewis Hamilton negyedszer lehet bajnok.

A hétvégén Abu-dzabi látja vendégül a száguldó cirkuszt, avagy a versenynaptár utolsó futamára kerül sor. 2009-ben rendezték meg az első Forma-1-es versenyt az Egyesült Arab Emirátusokban, azóta pedig jó néhányszor itt zárult a szezon. Természetesen a csillogás és a pompa jellemzi ezt a helyszínt. Maga a pálya elég egyedi vonalvezetésű, a két hosszú padlógázos szakasz mellett jó néhány lassú kanyar nehezíti a pilóták dolgát. De a legnagyobb kihívást egyértelműen az okozza a csapatoknak, hogy a napnyugtával a levegő és az aszfalt hőmérséklete is visszahűl, ehhez pedig alkalmazkodniuk kell. 

Íme a lehetséges forgatókönyvek Rosberg és Hamilton világbajnoki címére.

Kísértetiesen hasonlít ez a szezon hajrá a 2010-eshez, de vajon most is lesz fordulat és dráma? Hat éve ugyanis Sebastian Vettelnek 15 pontot sikerült ledolgoznia Fernando Alonsóval szemben, miután a német megnyerte a versenyt, a spanyolt viszont mindössze a hetedik helyen intették le. A címvédő Lewis Hamiltonnak "csak" 12 pontot kell eltüntetnie csapattársával, Nico Rosberggel szemben. Persze a német pilóta nagyon kényelmes helyzetben van, hiszen elegendő dobogón végeznie ahhoz, hogy pályafutása során először megszerezze a világbajnoki címet. Az elmúlt három versenyen tökéletesen hozta a kötelezőt, vagyis a brit mögött rendre ő pillantotta meg másodikként a kockászászlót. Ugyanerre a forgatókönyvre van most is a legnagyobb esély. Hamilton pokolian gyors, az időmérőn három tizedet osztott ki Rosbergnek. Valószínűleg a brit úgy elmegy, hogy csak bottal ütik a nyomát. Kérdés, hogy a germán egy jókora nyomással a vállán miként tud megküzdeni a Red Bullokkal és a Ferrarikkal? Főleg az osztrák istálló két ászától, a harmadik helyről induló Daniel Ricciardótól és Max Verstappentől lehet félnivalója, ugyanis mindketten szuper-lágyról rajtolhatnak, míg Rosberg autóján az ultra-lágy abroncsok lesznek fent. Egy eltérő gumistratégia mindig hozhat meglepetést. Abszolút nem elképzelhetetlen, hogy megviccelik a németet és a végén Hamilton visz mindent.

hatharom.com
Hamilton nyeri az Abu-dzabi Nagydíjat
@1.30

A hétsóbb régióban a Force India és a Williams között továbbra is megy a harc a konstruktőri negyedik helyért. Előbbi van sokkal jobb helyzetben, egyrészről van 27 pont előnye, másrészről Nico Hülkenberg és Sergio Perez megszerezte a hetedik és nyolcadik helyet az időmérőn. Lesz két pilóta, Jenson Button és Felipe Massa, akik utolsó Forma-1-es versenyükre készülnek.

Ki nyeri az Abu-dzabi Nagydíjat? - a    szorzói
Pilóta Odds
Lewis Hamilton 1.35
Nico Rosberg 4.25
Daniel Ricciardo 13.50
Max Verstappen 17.75
Sebastian Vettel 21.00
Kimi Raikkonen 27.00