Magyar foci

63 éve rendezték az évszázad mérkőzését - videó

Nemcsak Európa, hanem a világ labdarúgásának is meghatározó mérkőzése volt az 1953. november 25-én a Wembley Stadionban lejátszott angol-magyar.


Napra pontosan hatvanhárom éve, 1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzését, vagyis az angol-magyart, amelyet a magyar válogatott 6:3-ra megnyert. Oldalunk "névadója" természetesen a mai napig a magyar labdarúgás legnagyobb sikerei közé sorolandó, az Aranycsapat volt az első válogatott, amelynek otthonában sikerült legyőznie Angliát.

A mérkőzés 60. évfordulójának alkalmából készült interjúinkat ide olvashatjátok el!

Az évszázad mérkőzésének nevezett összecsapás végén még a közönség is megtapsolta a magyar játékosokat, akik az akkoriban megszokottnál gyorsabb labdarúgást játszottak, stílusuk eltért a házigazdákétól. A találkozóra "rákészült" Sebes Gusztáv szövetségi kapitány: a helyszín tanulmányozása során lemérte a pályát, minden részletre figyelt, még arra is, hogy nehezebb labdával játszanak majd.

A mérkőzés statisztikáiból az is kiderült, hogy az Aranycsapat nemcsak sok gólt lőtt, hanem sok lövést küldött kapura, a "lőlap" tanúsága szerint annak minden oldalára, míg a házigazdák a magyar kapunak csak a jobb oldalára támadtak. A világsajtó címlapon, szenzációként hirdette az eredményt, míg az angolok katasztrófaként aposztrofálták. Magyarországon a politika propagandaként használta a "nyugati világ" legyőzését.

A visszavágóra nagyon készült az angol csapat, mondván: kétszer nem eshet meg a szégyen, nem kaphatnak ki. Ám nem sikerült a visszavágás, Budapesten 7-1-es vereséget szenvedtek az angolok, akik - mint a szóvicc megörökítette - egy hétre jöttek, és hét-eggyel mentek.

Összefoglaló a mérkőzésről

A mérkőzés teljes egészében

Anglia-Magyarország 3:6 (2:4)
1953. november 25., 15:15, Wembley Stadion, 105 ezer néző
Gólszerző: Sewell (11.), Mortensen (38.), Ramsey (57. - 11-esből), illetve Hidegkuti (1., 22., 53.), Puskás (25., 29.), Bozsik (50.)
Anglia: Merrick - Ramsey, Johnston, Eckersley - Wright, Dickinson - Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom
Magyarország: Grosics (Gellér, 83.) - Buzánszky, Loránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv