Tenisz-vb

Érik a Murray-Djokovics álomdöntő

Murray-Raonic és Djokovics-Nisikori elődöntőket rendeznek Londonban, a férfi tenisz-világbajnokságon.

Leegyszerűsödött a képlet, ami a világelsőséget illeti Andy Murray és Novak Djokovics között: amelyikük kikap, az biztosan nem zár a világranglista élén, kivéve, ha mindketten csomagolni kényszerülnek, akkor a brit marad a világelső. Ha továbbjutnak, akkor a fináléban dől el minden. Mi nagyon bízunk benne, hogy ez megvalósul, mármint, hogy összejön az álomdöntőjük. Hogy mennyi esély van erre? Látva a formájukat, elég sok. Mindketten veretlenül jutottak tovább a csoportjukból, és igazából nem is kerültek közel a vereséghez.

Murray ellenfele a világranglista-negyedik Milos Raonic lesz, aki pályafutása során először jutott be az ATP-vb-n az elődöntőbe. Mondhatni elég simán abszolválta ezt, hiszen Gael Monfilst és Dominic Thiemet két szettben legyőzte, egyedül Djokoviccsal nem bírt el, de tőle is csak két tie-breakes játszmában kapott ki. Ez az, amitől a britnek is lehet félnivalója, a rövidítésben eldőlő szettek. Ott nem mindig az dönt, hogy éppen ki a jobb. Csak hát az nagy kérdés, hogy Raonic képes-e addig eljutni és tartani a szerváját. A gyors borítás neki kedvez, viszont Murray pokolian jól fogad, az pedig egyértelmű, hogy a labdamenetek neki kedveznek.

Murray nyolcadik alkalommal vesz részt az ATP-vb-n, de még soha nem sikerült döntőbe jutnia, ellenben van három elveszített elődöntője.

Ez lesz idén a hatodik találkozásuk, az összeset a brit nyerte. Ausztráliában játszottak egy döntő szettes küzdelmet, ahol a kanadai 2-1-re vezetett, ám a győzelemtől így is elég messze volt, Murray viszonylag simán fordította meg a meccset. Soha nem lehet egy olyan nagy szervás játékost leírni, mint Raonic, de brutálisan össze kell raknia az adogatását, és még a közönséggel is meg kell harcolnia. Ugyanakkor a nyomás nem rajta lesz, hanem a skóton, akinek ez nem csak egy szimpla elődöntő hazai pályán, hanem a világelsősége a tét. És hát ne felejtsük el, hogy Murray soha nem játszott még döntőt az ATP-vb-n. Itt az ideje, mondhatják az Andy-fanok.

Úgy véljük sikerülni fog a britnek, de meg kell majd érte izzadnia, azt a 22.5-ös határt könnyedén túlszárnyalhatják. Kivéve, ha Raonic visszalép, mint ahogyan tette azt néhány hete a párizsi meccsük előtt, amivel biztossá vált Murray világelsősége. Ha ez tényleg megismétlődne, akkor elég komoly összeesküvés-elméletek születnének...No, de ne fantáziáljunk, lássuk a másik meccset.

Kei Nisikori sem mostanában győzte le Djokovicsot. 2014-ben emlékezetes volt a US Open-elődöntőjük, amit nagy meglepetésre a japán tudott megnyerni, ráadásul nagyon simán. Azóta viszont nem sok babér termett számára a 12-szeres Grand Slam-bajnok szerb ellen, egészen pontosan kilenc (!) meccset bukott el, amelyek közül kettőt az O2-ban vívtak, a többit pedig Mastersen vagy GS-en. Csak idén ötször kapott ki Djokovicstól, egyedül Rómában volt esélye a győzelemre, amikor döntő szett tie-break döntött, az összes többin még játszmát sem tudott fogni.

Djokovics hetedik ATP-vb-elődöntőjére készül, és eddig csupán egyszer nem tudta győztesen elhagyni a pályát, 2010-ben Roger Federer ellen.

Finoman szólva sem túl jó előjelekkel léphet tehát pályára a japán, aki egyébként a csoportban csupán egy győzelmet aratott, de a továbbjutáshoz ez is elegendő volt. Nem jó match-up számára a szerb, hiszen amiben nagyon erős, abban Nole még erősebb. Innentől csak abban bízhat, hogy a belgrádi gyenge napot fog ki. Nisikori tud agresszíven is játszani, de ez mindig magában hordozza a sok hibát, és a Djokovics - Murray duó ellen ezt csak ideig-óráig tudja hatékonyan művelni, egy egész meccsen át ritkán. 

hatharom.com
Murray + Djokovics
@1.39
A hetedik játéknap programja (november 19, szombat):
   szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
15:00 Andy Murray-Milos Raonic 1.18 3.80
21:00 Novak Djokovics-Kei Nisikori 1.18 3.80