Nemzetközi foci

Budapesttől a kirúgásig, menesztették a norvég trénert

Per-Mathias Högmo számára nincs tovább, a norvég szövetség megelégelte a vesszőfutást.

Igencsak nagy lejtőn indult el Norvégia az elmúlt hónapokban, ez pedig mostanra edzőváltásban csúcsosodott ki. Az utolsó pofont Csehország adta meg a Vikingeknek, ám a kezdőlökést Priskin Tamáséknak köszönheti Per-Mathias Högmo.

Mint arról az Aftenposten norvég lap is ír, a budapesti vereséggel egy egyéves folyamatos csúszás vette kezdetét, amelynek természetes következménye volt Högmo menesztése. A norvég csapat hatalmas reményekkel vágott neki a magyarok elleni pótselejtezőnek, ám a kettős vereség mellett a budapesti csapat összeállítását is sokan felrótták az 56 éves trénernek.

Az Eb-kudarcot követően Norvégia felkészülési mérkőzésen 2 győzelem (Izland, Finnország) mellett 1 döntetlent játszott (Észtország), míg 3-szor kikapott (Fehéroroszország, Belgium, Portugália), ám az igazi arculcsapás csak a vb-selejtezősorozat alatt érte a skandinávokat.

A Németország elleni hazai 0-3-at egy sokkoló, azerbajdzsáni vereség követte, amelyen a San Marino ellen kínkeserves 4-1 sem javított sokat, míg a csehországi 2-1-es fiaskóból már nem volt visszaút. Habár a tréner jelezte, nem kíván lemondani, a szövetség máshogy döntött.

A lap találgatása szerint vélhetően Stale Solbakken vagy Erik Hamrén pótolhatja majd Högmót a kispadon.

Norvégia legközelebb március 26-án lép pályára, akkor Tettey-ék Észak-Írországba látogatnak, amely válogatott eddig a várakozásoknak megfelelően szerepel a selejtezősorozatban.

186545