Nemzetközi foci

Balhé Argentínában, Messiből vezérbika lett

  • ivan

Argentína magyar idő szerint szerda hajnalban 3-0-ra legyőzte Kolumbiát a világbajnoki selejtezőben, ezzel pedig ismét továbbjutó helyen áll. A meccs után azonban mégsem a győzelem volt a téma, az argentin válogatott játékosai ugyanis bejelentették: bizonytalan ideig bojkottálják az argentin sajtót.

fifa.com

Egy rossz sorozat vége

Argentína az újabb elveszített Copa América-finálé után egyértelműen a padlóra került. A nyári torna után hirtelen felindulásból Lionel Messi és még jó néhány klasszis belengette visszavonulását a nemzeti csapattól, mondván képtelenek felérni a csúcsra, márpedig ha velük nem megy, jöjjenek mások. A szurkolóik megosztottak voltak a kérdésben, voltak akik szerint Messiék lélektelen játékuk miatt nem érdemlik meg, hogy a nagy elődök mezét magukra húzzák, míg mások úgy vélték, Argentína nincs abban a helyzetben, hogy világklasszisaival így bánjon. Utóbbiak táborába tartozott a szövetségi kapitány is, aki végül sikeresen meggyőzte Messiéket a folytatásról.

Argentína#arg-argentina#5

Bár a nagy sztárok maradtak a csapatban, az eredmények eltűntek, Argentína a vb-selejtezők őszi fordulóiban csak Uruguayt tudta legyőzni, majd sorozatban négy nyeretlen meccs következett, aminek "megkoronázása" volt a Brazíliában elszenvedett 3-0-s vereség. A gyenge szereplés miatt lecsúsztak a továbbjutó helyekről is, így a Kolumbia elleni rangadónak úgy vágtak neki a gauchók, hogy amennyiben kikapnak, úgy a vb-szereplés kiharcolásáért is vért kell izzadniuk.

Messi a brazilok elleni meccs után kiállt a sajtó képviselői elé és egyben kiállt a csapat mellett is. A Barcelona sztárját ritkán láthatjuk a "megmondóember" szerepében, ám akkor nem kertelt, egyértelművé tette, hogy rendet kell tenni a fejekben és ki kell mászniuk a gödörből, ám ha ez sikerül, akkor minden rendben lesz. Kiadta az ukázt a csapatnak.

Ezt követte a Kolumbia elleni hazai rangadó, ahol a tét igencsak nyomhatta az argentin csapat vállát, hiszen egy vereség felért volna egy katasztrófával. Csakhogy jött Messi és vezérhez méltó produkcióval (gól és két gólpassz) győzelemhez segítette Argentínát, amely a három pontnak köszönhetően ismét pótselejtezős helyen áll, egy pontra leszakadva a biztos vb-szerepléstől.

Messi kezd úgy viselkedni, ahogy elvárják tőle?

Legyen szó a Barcelonáról vagy az argentin nemzeti csapatról, a pályán Lionel Messi abszolút vezérnek számít. Mégis sokan bírálják amiatt, hogy az öltözőben vagy a pályán kívül nem tölti be azt a szerepet, amit kellene, nem viselkedik vezérhez méltó módon és nem teljesíti a csapatkapitányoktól megkívánt elvárásokat sem. A nagy előd Diego Maradona például néhány hete teljesen alkalmatlannak nevezte Messit a "cséká" tisztség betöltésére.

Szerdán azonban Messi ezen a téren is előrelépett. Történt ugyanis, hogy az argentin válogatott bojkottot hirdetett a sajtóval szemben, aminek előzménye az volt, az egyik argentin rádió riportere azt állította, Lavezzi marihuánát fogyasztott a válogatott edzőtáborában, ezért került ki a keretből. A játékosok azonban határozottan cáfoltak az értesülést, Lavezzi rágalmazásért be is perli az újságírót, mert szerinte az efféle rossz indulatú pletykák karrierjét is veszélyeztethetik. (A Kínában légióskodó támadó pusztán gyengébb formája miatt került ki a meccskeretből.)

A kolumbiaiak legyőzése után az egész csapat felsorakozott a sajtóteremben, Lionel Messi pedig magához ragadta a szót. "Úgy döntöttünk, hogy nem beszélünk a sajtóval, önök mindannyian tudják, hogy miért. Eddig is sok támadás ért bennünket, sok tiszteletlenségben volt részünk, a "Pocho"-val (Lavezzi - a szerk.) szemben megfogalmazott vád azonban nagyon komoly. Tisztában vagyunk azzal, hogy önök közül nem mindenki megy bele ebbe a játékba, nem mindenki tiszteletlen. Lehet minket bírálni, ha kikapunk, ha nem játszunk jól, de ez már személyes ügy. Ha most nem mondjuk azt, hogy állj!, akkor soha" - tette hozzá Messi

Szóval a csapat Messi mögött, Messi pedig a csapat mellett. Azt a tényt, hogy a játékostársak mennyire tisztelik ötszörös aranylabdás honfitársukat a nyilatkozatokból eddig is tudni lehetett, de hogy mennyire zavarta őket, hogy legjobbjuk a magánéletben inkább egy visszahúzódó, mintsem karakán egyéniség, azt nyilván nem tudhatjuk. Viszont már a "Bolha" is a harmincadik életévét tapossa, kétgyerekes családapa, sokat megélt profi, aki a jelek szerint szép lassan "belenő" a neki szánt szerepbe. Jobb későn, mint soha.

186573
[2079362] 2016-11-16 00:30:00 Argentína - Kolumbiax;