Vélemény

Mi már nem éljük meg, hogy jó lesz a magyar futball?

  • varin

Orosz Pál nyilatkozata egyszerre vészjósló, elgondolkodtató és nevetséges. Tényleg ennyire kilátástalan minden?

Orosz Pál a Sport TV Mai helyzet című műsorában hosszasan beszélt a csapatot körülvevő állapotokról. Kitért a gyengélkedés okaira, a Thomas Dollal kapcsolatos pletykákra, illetve a Ferencváros helyzetére az európai futballban. Tényleg ennyire aggasztó a helyzet vagy a vezérigazgató már most magyarázkodik a következő évek kudarcait illetően?

Fotó: MTI (archív)

Mint ismert, a zöld-fehérek hatalmas tervekkel vágtak neki a bajnokságnak. A tavalyi rendkívül sima bajnoki címet követően idén a BL-csoportkör és a címvédés volt a terv, ám már az első körben könnyűnek találtatott Thomas Doll csapata, az albán Partizani Tirana büntetőkkel kiütötte a Fradit a BL-selejtezőből. Öröm az ürömben: lehet a bajnokságra koncentrálni! Hiába kezdte három győzelemmel az idényt a IX. kerületi gárda, a BL-sokk csakhamar kijött a játékosokon és hónapokig botladozva a harmadik helyig küzdötték le magukat úgy, hogy ha esetleg kikapnak a jövő heti csúcsrangadót a Bozsik Stadionban, akkor nyolc pontra nő a hátrányuk a Vasassal szemben. A német szakvezető kapcsán már a kiesést követően is felerősödtek a hangok, melyek szerint alkalmatlan a csapat vezetésére, ám Orosz a végletekig megvédte a német trénert. Az elmúlt hetekben aztán további pletykák keltek szárnyra, melyek szerint több csapat is szívesen látná soraiban Dollt.

"Thomas Doll marad, meg sem keresett minket senki, őt sem. Ezek ilyen légből kapott hírek. Itt felmerült a Rapid Wien és még nem is tudom ki. Nem, szó nem volt róla! Ha kihagyhatatlan ajánlattal keresnék még a Ferencvárost, akkor az történne, hogy Thomas Doll szerződésében van egy kivásárlási összeg, de nyilván megbeszélnénk, mit tegyünk, mennyire szeretne menni, vagy nem. De még egyszer mondom, nincs erről szó, ez nem fordult elő soha. Ha majd előfordul egyszer, akkor nyilván elbeszélgetünk róla, de mi nagyon örülünk, hogy itt van Thomas, jó munkát végeznek, úgyhogy hosszú távon együtt tervezünk."

Ferencváros#hun-ferencvaros#10

A magyar bajnokság és a Ferencváros lehetőségei kapcsán Orosz Pál elmondta, még évtizedekig nem lesz versenyképes a magyar bajnok az európai hadszíntéren. Véleménye szerint a ma felnövő Hajnal Tamások és Gera Zoltánok még nem a Ferencvárosban szeretnének játszani. A vezérigazgató becslése azonban teljességgel elképesztő. "Ezt reálisan kell nézni, ha 7 évesen egy gyerek elkezd focizni, és az az élete célja, hogy futballista legyen, és a maximumot szeretné kihozni magából, akkor ő ezt szakmailag és financiálisan is szeretné tenni, egész biztos vagyok benne.

És nem fogunk tudni versenyezni az elkövetkező 50 évben az európai topcsapatokkal és topbajnokságokban szereplő csapatokkal."

Doll elég régóta itt van, hogy átlássa a magyar viszonyokat. Arról is beszéltünk, hogy a saját utánpótlás tulajdonképpen a legfontosabb, és erre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk most az elmúlt időszakokban. És a környező országokban láthatjuk a példákat, elég csak megnézni a Dinamo Zagrebet, hogy micsoda bevételei vannak a saját nevelésű játékosok eladásából. A Ferencváros pont egy olyan klub egyébként, ahonnan tovább lehet menni komolyabb bajnokságba is, elég csak megnézni Besicset, Somáliát vagy Nagy Ádit".

Az nem titok, hogy a Ferencvárosba még több pénzt kell önteni, hiszen piaci értékben tetemes a lemaradás a környező országok topcsapataitól.

Orosz Pál a bajnoki botladozásokra és a Paks elleni vereségre is kitért, megemlítve, hogy az Európa-bajnokság sem volt jó hatással a kontinens topcsapataira. "Ha szétnézünk az európai bajnokságokban, nagyon sok nagycsapat van, aki nem az élen van éppen. Ehhez hozzáteszem azt, hogy 5 pontra vagyunk az első helytől és kettőre a másodiktól, ami nem behozhatatlan. Ettől függetlenül ez az év nem olyan lesz, mint a tavalyi, ez nem úgy néz ki, hogy átgázolunk a mezőnyön, ennek sok oka van. Oka az Eb, az Eb után visszajött játékosok, és egyéb dolgok is, amikről most nem feltétlenül szeretnék beszélni". A játékosok felkészítéséről elárulta azt is, hogy Bödéékkel jelenleg Szilágyi Áron pszichológus dolgozik, aki igen nagy név a szakmában és elvárása szerint a téli szünet után a régi Fradit láthatjuk viszont a pályán.

Melyik csapat nyeri a bajnoki címet?
   
Videoton 2.35
Ferencváros 2.70
Vasas 4.00

"Kudarcként élni meg, hogy harmadik helyen van a csapat, az nem reális. A legnagyobb baj az, hogy sok gólt kaptunk. Ez azonban nem feltétlenül csak a védelmen múlik, ez egy csapatmunka, hogy kitaláljuk, mi változott meg a fejekben tavaly óta, ki az, aki elhitte, hogy most már elég csak kitenni a cipőnket a pályára egy csapat ellen. Ez nem így van, a mai bajnokság már nem ilyen" - zárta mondandóját Orosz.

Sok dologban nehéz lenne vitatkozni Orosz Pál szavaival, ám az ember nem tud nem megrökönyödni azon az 50 éven. Nyilvánvalóan a magyar futball felemelkedéséhez hatalmas tőke szükségeltetik, ám ha belegondolunk, egy Sahtar Donyecknek, CSZKA Moszkvának, egy Portónak vagy egy Bragának nem kellett egy fél évszázad, hogy szinte az alapoktól eljussanak egy európai kupasorozat fináléjáig. Szinte minden csak pénz és hozzáállás kérdése. Előbbihez biztosan nem kell ötven év, utóbbihoz viszont jelen állás szerint még egy évezred is kevés...

2016-11-19;212
209575